Am decis să scriu materialul de azi pentru că am primit de la mai mulți abonați, sub diverse forme, întrebarea:
„de ce pui atâta accent pe meditații?”.
Lucrând de peste 10 ani, atât cu mine cât și cu persoanele care au decis să facă ședințe individuale, am observat că toate celelalte tehnici au un randament mult mai mic. Menționez faptul că am formare atât în tehnici cognitive cât și în tehnici meditative și structurez ședințele în funcție de fiecare persoană, astfel încât să obțină cât mai rapid ceea ce își dorește.
Cum se explică eficiența mai mare a meditațiilor
în raport cu tehnicile cognitive?
Așa cum probabil ai mai citit, fiecare dintre noi are propriile percepții despre viață și experiențele pe care le trăiește. Cu alte cuvinte ceva ce este bun pentru tine poate fi rău pentru altă persoană, pentru că percepem lucrurile prin lentile diferite. Aceste „lentile” sunt de fapt filtrele puse de subconștient.
Puterea subconştientului este uriaşă. El te inspiră, îți dirijează acţiunile, te ajută să rememorezi diferite fapte, nume sau locuri. De asemenea, controlează bătăile inimii, circulaţia sângelui, reglează digestia, asimilarea substanţelor nutritive şi eliminarea reziduurilor. Atunci când mănânci o bucată de pîine, subconştientul este cel care are grijă ca ea să fie transformată în ţesuturi, muşchi, oase şi sînge. Aceste procese nu pot fi controlate de omul obişnuit.
Pentru o înţelegere cât mai corectă a fenomenelor ce se petrec în mintea ta, poți asemăna mintea cu o grădină cu un sol, fertil sau mai puțin fertil, care reprezintă subconștientul, în care semințele germinează și cresc. Tu ești grădinarul (conștientul) care plantează pe tot parcursul zilei diferite seminţe (gândurile), iar ceea ce semeni în subconştient vei recolta mai târziu, în destinul tău.
Oricare ar fi gândurile tale, opiniile, teoriile asupra lumii, dogmele sau prejudecăţile pe care le-ai acceptat în decursul timpului, ele pătrund în subconştient. Ca urmare, vei trăi diferite experienţe care sunt manifestări clare şi obiective ale acestor sugestii. Ceea ce imprimi în interior, în profunzimea subconştientului, vei trăi în însăşi lumea fenomenală care te înconjoară.
Majoritatea oamenilor trec prin șiruri nesfârșite de suferințe și limitări pentru că adesea programele din subconștient sunt mai degrabă în detrimentul lor, provocând o sumedenie de credințe dăunătoare despre ei și despre realitatea lor. Subconştientul nu doarme niciodată şi nici nu se odihneşte, fiind mereu activ. El este, deci, o adevărată sursă de putere şi de înţelepciune care ne pune în legătură cu forţa omnipotentă, cea care stăpâneşte întreaga lume, face să strălucească soarele şi să dirijeze planetele pe orbitele lor.
Dr. Bruce Lipton spune că:
„Mintea conștientă poate învăța citind o carte de exemplu,
dar nu se întâmplă același lucru atunci când vine vorba despre mintea subconștientă.
Mintea subconștientă are nevoie de un alt tip de învățare
și acela este mai mult axat pe obiceiuri, lucruri pe care le repeți, din nou și din nou.
Pe masură ce repeți, mintea subconștientă începe sa învețe acel gând ca pe un nou obicei.”
Cel mai propice moment natural, pentru a impregna și dinamiza subconștientul prin intermediul unei idei sau a unei imagini clare, este starea ce se instalează în faza trecerii de la starea de veghe la starea de somn. Vestea bună este că poți accesa această stare, corespunzătoare frecvențelor cerebrale alfa și theta, practicând tehnici meditative.
Meditaţia te conduce în zonele profunde ale conştiinţei, ce permit accesul la mintea ta subconştientă.
În stare de veghe, creierul funcţionează preponderent în zona de unde beta. Această stare este asociată cu vioiciunea, dar şi cu stresul, furia şi anxietatea.
În meditaţie, undele cerebrale se încetinesc şi trec mai întâi prin zona de unde alfa, apoi în theta, iar în meditaţia profundă în unde delta. Pare dificil la început, însă cu o practică regulată, ai să poţi deveni un observator al gândurilor tale, în loc să te laşi distras de ele.
La fel ca exercițiul fizic pentru corp, meditația este exercițiu mental pentru minte și spirit. Creând o zonă tampon între tine și stresul vieții, meditația este o oază de liniște. De mii de ani, oameni din toată lumea – de la yoghinii din India antică și până la călugării creștini din Europa medievală – s-au bucurat de puterea meditației: primii sub forma contemplării unui obiect real sau imaginar, iar ceilalți prin rugăciune. Meditația crește imunitatea la stres dar, mai ales, te umple de bucurie.
Toate tehnicile de meditație folosesc concentrarea atenției către obiectul meditației astfel încât gândurile să nu mai fie împrăștiate și lipsite de direcție, ci concentrate la un singur sunet, obiect sau gând. Nu e ușor să te oprești din gândire, în schimb concentrarea asupra unui singur obiect, sunet, imagine sau gând te ajută la îndepărtarea gândurilor nedorite.
Un prim beneficiu al meditației este acela că te va ajuta să-ți schimbi gândirea.
Atunci când meditezi, respectiv atunci când trăiești chiar și pentru o scurtă perioadă de timp într-o deplină conștiință, vei începe să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Vei începe să conștientizezi faptul că lucrurile mărunte care-ți conduceau viață (ce cred vecinii, prietenii, familia sau oricine altcineva despre noua ta relație, despre mașina pe care o conduci, despre job-ul pe care-l ai sau despre orice alte lucruri de acest gen) ți se vor părea dintr-o dată lipsite de importanță și nu te vor mai afecta.
Cum reușește meditația să realizeze această schimbare de perspectivă în gândirea ta? Foarte simplu: învățându-ți mintea să se detașeze! Deci, un beneficiu important al meditației este acela că te va ajuta să te detașezi de anumite lucruri neesențiale, dar care te afectează.
Un alt beneficiu important al meditației este acela că diminuează considerabil stresul.
Dar nu numai stresul. Prin starea de relaxare pe care o induce în corp, meditația afectează direct starea de sănătate a organismului nostru. Mai multe studii au demonstrat efectele benefice ale meditației printre care: niveluri mai scăzute ale colesterolului, niveluri scăzute ale tensiunii arteriale, mai puține boli de inimă, ameliorarea depresiei, creșterea încrederii în sine, niveluri scăzute ale hormonilor de stres în sânge. Meditația te ajută să ai o minte mai calmă, mai liniștită, ce poate face față mai bine stresului.Dar meditația înseamnă mai mult decât reducerea stresului; ea poate funcționa și ca prevenție.
Meditația poate ajuta când există deja o boală sau o rană. Tehnicile de meditație și de relaxare pot ameliora anumite aspecte ale bolilor sau pot fi folosite cu succes pentru ameliorarea durerii. Meditația poate, astfel, să ajute corpul să-și revină și să-și recâștige puterea de vindecare dar mai ales echilibrul.
Meditația te poate ajuta, de asemenea, să rezolvi anumite probleme de natură psihică, fiind un bun instrument de psihanaliză. Meditația este de fapt o fuziune între conștiența din timpul somnului și cea din timpul stării de veghe, cu alte cuvinte meditația este un mod de a dormi stând treaz, iar acest lucru ne ajută să scoți la iveală lucrurile ascunse în inconștient atunci când ești conștient. În acest fel, cu ajutorul meditației, poți pătrunde mai adânc în mintea ta, descoperind conflictele interne, lucrurile ascunse din inconștientul tău, poți desluși înțelesurile unor gânduri mai vechi.
Totodată, meditația te ajută să comunici mai bine cu lumea exterioară extrasenzorială, prin intermediul subconștientului. Astfel, poți deveni mai creativ, poți primi idei noi, mesaje noi, poți înțelege mai bine lumea.
Majoritatea tehnicilor de meditație sunt de fapt tehnici de concentrare. Concentrarea este procesul de focalizare continuă a atenției asupra a orice constituie obiectul concentrării, iar meditația apare atunci când devii absorbit de acel proces.
Primul pas spre meditație este acela de a opri zgomotul enervant din mintea ta făcut de gândurile haotice și de multe ori fără sens care îți țin ocupată mintea. De fapt, îți oprești pentru câteva minute vocea interioară. Acest lucru se poate face prin non-cooperarea cu ea. E important doar să observi acele gânduri, să le privești și să nu le dezvolți, să nu te oprești asupra lor; în acest caz ele vin și pleacă. Nu le lăsa să te prindă. Uită-te la ele ca și cum ar fi ale altcuiva; lasă-le să treacă pe lângă tine fără să le comentezi; doar observă-le.
Al doilea pas către meditație este detașarea; acest pas implică întreruperea pentru o perioadă de timp a percepției senzoriale orientate spre exterior. Nu este ușor să te concentrezi către interior și este cu atât mai greu atunci când ai toate simțurile active, într-un mediu exterior care îți solicită simțurile. De aceea e recomandat să practici meditația într-un mediu în care simțurile sunt solicitate cât mai puțin, respectiv în mijlocul naturii, într-o zonă mai retrasă sau într-o cameră liniștită. Dar chiar și așa simțurile îți mai pot distrage atenția: poți simți o mâncărime pe corp, o durere într-o anumită zonă, un junghi, senzația de foame, de sete sau chiar un zgomot de afară. din acest motiv e important să faci tot posibilul să te detașezi complet de lumea exterioară și să te focalizezi cât mai mult în interiorul tău și pe obiectul meditației.
Dar foarte important pentru o meditatie reușită este și respirația. Respirația abdominală te va ajuta să te relaxezi și mai mult.
Obiectul meditației poate fi orice lucru, o imagine, sau chiar flacăra unei lumânări. Fă tot posibilul să-ți focalizezi atenția cât mai mult timp asupra obiectului meditației, fără să te mai gândești la altceva. Este bine să începi câte 10 minute zilnic, apoi să crești treptat durata.
De asemenea, meditațiile ghidate te ajută să parcurgi toți pașii prezentați mai sus:
- să te relaxezi,
- să te detașezi,
- să faci treptat trecerea de la frecvența cerebrală beta la alfa și theta
- și să faci upgrade la baza de date din subconștient.
Acest lucru se întâmplă și în meditațiile ghidate de mine pe care ți le-am recomandat până acum.
Așa cum spune Joseph Murphy în cartea Puterea Extraordinară a subconştientului tău:
„Orice condiţionare negativă, formată de-a lungul timpului în subconştient, poate fi dezrădăcinată tot cu ajutorul subconştientului.”
Iar modalitatea cea mai rapidă de a accesa și transforma tiparele și convingerile care te sabotează este practicarea meditațiilor.
Revenind la subiectul acestui material, sper că am explicat limpede care este motivul pentru care pun atâta accent pe tehnicile meditative. Dacă mai ai întrebări sau nelămuriri, sunt aici și fac tot posibilul să îți fiu de ajutor.
Cu drag,
PS Dacă simți că acest articol le-ar putea fi de ajutor și prietenilor tăi, te încurajez să îl distribui astfel încât să îi ajuți să conștientizeze beneficiile meditației.