Cu toții am fost învățați încă de mici că pentru a avea rezultate, e important să acționăm.
În schimb nimeni nu ne-a învățat, cât de importantă este starea din care acționăm. Asta pentru că până acum câțiva ani, nu prea s-a pus accent pe latura această psihologică și pe stările emoționale. Dacă părinții și profesorii noștri ar fi știut aceste lucruri, cu siguranță ne-ar fi învățat.
De aceea, majoritatea oamenilor se focusează
pe „A AVEA „ (relații de calitate, bani, sănătate, succes, etc)
și trec la „A FACE”,
uitând de componenta „A FI”.
Formula completă ca să obții ce îți dorești este:
„A FI” + „A FACE” = „A AVEA”
Pentru a conștientiza starea de „A FI”, care stă la baza formulei și este factorul determinant care te conduce la rezultatele dorite, îți prezint pașii aplicați pe dorința:
Doresc să am cea mai fericită relație cu partenerul (partenera).
1. Fă un tabel cu 3 coloane și scrie ca și titlu în prima coloană A FI, în a doua A FACE, și în a treia A AVEA.
Apoi, scrie în coloana A AVEA, dorința: Doresc să am cea mai fericită relație cu partenerul (partenera).
2. Apoi, pune-ți întrebarea „Ce pot face concret ca să am cea mai fericită relație cu partenerul?” și completează coloana „A FACE”. De exemplu:
– îi spun în fiecare zi că îl iubesc
– îi fac cadouri
– îl invit la cine romantice
– îi fac surprize
– îl apreciez
– îl intreb seara cum i-a fost ziua și îl ascult cu atenție
– petrec mai mult timp cu el
3. Pune-ți întrebarea „Care sunt stările care mă ajută să fac ceea ce mi-am propus?” și scrie răspunsurile în prima coloană „A FI”. De exemplu:
– mai atentă
– mai calmă
– bună ascultătoare
– mai dedicată
– mai organizată
– mai iubitoare
Acum ai în tabel imaginea de ansamblu cu pașii pe care îi ai de făcut și începe să îmbunătățești stările scrise la „A FI” înainte să acționezi.
Dacă tu ești o persoană agitată, neatentă la nevoile celorlalți, etc și vei demara acțiunile din această stare, cu siguranță nu vei schimba relația cu partenerul.
Exercițiul are un impact foarte mare asupra minții, chiar dacă ți se pare simplu.
Acum îți propun să completezi acest tabel pentru dorința „doresc să devin cea mai bună varianta a mea” urmând pașii:
♦ Scrie în coloana A AVEA, dorința.
♦ Completează coloana A FACE, cu ce crezi că ai de făcut concret pentru îndeplinirea ei.
♦ Completează în coloana A FI, cum este important să FII ca să poți face ce ai scris în coloana A FACE și să obții ce ai scris în coloana A AVEA.
Așa te vei edifica ce ai de transformat la tine, unde ai de lucrat cu propria persoană pentru a-ți îmbunătăți relația cu tine în primul rând, fără a le pretinde altora să se schimbe ca să- ți facă ție pe plac.
Când ajungi tu la o stare de echilibru și armonie, cand îți crești încrederea, stima și respectul de sine, și ceilalți te vor percepe altfel și comportamentul lor se va schimba. Asta pentru că exteriorul reflectă întotdeauna interiorul, iar ceilalți sunt doar niște oglinzi care îți arată unde mai ai de lucrat cu tine.
Când termini de completat toate coloanele, uită- te cu atenție la ce ai scris în prima coloana și identifică starea care ar fi ingredientul magic ce le susține pe toate celelalte.
Și ca să te ajut, împărtășesc cu tine că ingredientul magic pe care l-am descoperit eu când am făcut prima dată acest exercițiu a fost IUBIREA DE SINE.
Metaforic vorbind, cum poate o cană goală să potolească setea cuiva? Este imposibil, da? La fel se întâmplă și cu iubirea de sine.
Dacă nu te iubești, te vei mulțumi cu relații nesatisfăcătoare și vei îndepărta orice persoană care pare să fie mai bună, pe motiv că inconștient, vei crede că nu meriți. Și atunci vei da tot de acele persoane care îți vor întări neîncrederea și de cele mai multe ori vor fi și ele cu o stimă de sine scăzută sau alte probleme afective.
Dacă nu te iubești pe tine, vei rămâne la jobul pe care nu-l suporți, doar pentru că nu crezi că poți mai mult de atât. Te vei critica și îți vei pune în față toate ocaziile când ai dat greș, uitând complet de momentele când ai reușit și puterea ce o ai deja în tine.
Dacă nu te iubești pe tine, te vei agăța de orice e exterior, de la relații până la lucruri și muncă, doar pentru a căuta un strop de sens și valoare, iar dacă se întâmplă să dispară relația, job-ul sau alte lucruri de care te-ai atașat, te vei simți furioasă, tristă neputincioasă, goală. În timp aceste emoții captive vor genera dezechilibre și chiar boli.
Iți mărturisesc ca până acum 13 ani, nici eu nu m-am iubit pe mine cu adevărat.
Nici măcar nu știam ce presupune să mă iubesc pe mine. Prima dată când am aflat despre iubirea de sine, i-am pus eticheta de egoism și am evitat cât am putut de mult persoana care abordase acest subiect.
A mai trecut ceva timp și la un workshop, trainera a început să explice cum să recunoaștem că nu ne iubim pe noi cu adevărat și atunci s-a declanșat acel click care m-a trezit.
Am realizat că de cele mai multe ori îi puneam pe cei dragi pe primul plan, uitând de mine. Făceam din mine „un orfan” și nu-mi ofeream bucuriile și binecuvântările vieții. Mă privam de darul ființei mele și de darurile pe care viața însăși le are rezervate pentru mine.
Aveam destul de des gânduri de genul: „Nu ar fi trebuit să spun asta”, „Ar fi trebuit să fiu mai drăguță, mai isteață, mai spontană, etc.” Mă certam mereu și „dădeam cu mine de pământ”, nu mă acceptam așa cum sunt și eram dură cu mine.
Mă învinovățeam pentru tot ce nu mergea bine: „e vina mea că angajații nu își fac treaba ca lumea, nu știu să fiu fermă și hotărâtă”, „e vina mea că soțul meu își iese din fire, nu știu să vorbesc calm cu el ” . Și am aflat că atunci când dau vina pe mine chiar dacă rolul meu e minor înseamnă lipsa de iubire de sine.
Mă surprindeam spunându-mi ” nu am nici o valoare”, „nu am nici un rost pe lume”, „nu am nici un talent real”. De fapt mă disprețuiam pe mine și nu mă respectam. Am aflat că talentele și pasiunile mele sunt esența mea și când îmi neg darurile, nu-mi respect spiritul.
Mă compatimeam și mă infuriam pe mine. Aveam gânduri de genul: „de ce mi se întâmplă întotdeauna mie?”, „cred că mă pedepsește Dumnezeu”, „sunt atât de deprimată, încât nimeni nu mă poate alina”.
Pentru că în trecut luasem mai multe decizii greșite, nu mai aveam încredere în mine. Am aflat că nesiguranța de sine blochează orice efort către schimbare, și că încrederea apare când mă iubesc pe mine cu adevărat.
Acel workshop a fost ca un duș rece pentru mine, în schimb am acceptat că nu mă iubesc pe mine și până nu schimb acest lucru mă voi confrunta cu aceleași probleme.
Așa am început să fac cursuri și formări, atât cognitive cât și holistice, și acum mă accept și iubesc pe mine așa cum sunt, lucrând continuu să devin cea mai bună variantă a mea.
De peste 10 ani îmi dedic existența desăvârșirii minții și sufletului. M-am ajutat pe mine și am ajutat câteva mii de persoane să-și (re)dobândească echilibrul și armonia în viață formându- mă ca terapeut, consilier și coach pentru dezvoltare personală și spirituală, sau mai specific Mind & Soul Harmony Coach.
Poate deja știi că am pornit în această călătorie la finalul anului 2005, când în viața mea a intervenit un „punct de cotitură” și am avut de ales între sănătatea fizică și emoțională și cariera de atunci.
Bineînțeles că am ales sănătatea și am început cu eliberarea emoțiilor stagnante și vindecarea trecutului, am continuat cu dobândirea echilibrului în toate domeniile vieții și apoi cu coaching pentru descoperirea adevăratei pasiuni și a misiunii personale.
In paralel cu transformarea mea, m-am și format să pot ajuta și alte persoane să parcurgă acest traseu.
În toți acești ani, am observat că cele mai multe persoane cu care am lucrat nu puneau preț pe iubirea de sine și de aici toate necazurile și bolile. Așa am reușit să descopăr o REȚETĂ care funcționează foarte bine și pe care ți-o dau și ție acum.
1. Eliberarea emoțiilor captive grosiere care te sabotează în călătoria spre iubirea din sufletul tău.
2. Reducerea la tăcere a criticului interior și conectarea cu lumina divină din interior.
3. Vindecarea copilului interior pentru reconectarea cu resursele interioare.
4. Identificarea situațiilor pentru care nu te ierți și lucrul cu iertarea de sine.
5. Implementarea acceptării de sine indiferent de circumstanțe.
6. Reconectarea cu iubirea din suflet și integrarea adevăratei iubirii de sine; adică să te iubești așa cum ești.
7. Stabilirea unui plan de acțiune concret pentru susținerea iubirii de sine în 6 mari domenii din viață.
Aplicând acești pași te redescoperi pe tine și îți transformi viața, îți redobândești puterea interioară și descoperi abilități de care
În următoarele materiale o să- ți descriu mai detaliat acești pași.
Iar data viitoare o să-ți povestesc cum a decurs călătoria mea și ce am făcut ca să mă iubesc așa cum sunt, cum mi-am schimbat percepțiile despre iubirea de sine și cum o implementez zilnic în viața de zi cu zi.
De asemenea, o să- ți dau și câteva studii de caz a unor persoane cu care am lucrat în ședințele individuale și care au reușit să își transforme viața cultivându- și iubirea de sine.
Până atunci, am o rugăminte la tine: scrie-mi la comentarii cum stai cu iubirea de sine și cum ți se par cei 7 pași propuși de mine.
Ca să devii cea mai bună variantă a ta, e important să începi cu identificarea situației în care ești acum.
Cu drag și iubire necondiționată,
Mind & Soul Harmony Coach
PS ne reîntâlnim curând, așa că urmărește cu atenție articolele.
Mă iubesc insuficient văzând ceea ce pot face parcurgând acești pasi in viata mea cât mai curând.Multumesc si o sa continui încet sa ajung la acea dorinta de a deveni cea mai bună versiune a mea.
Imi doresc din suflet sa ma schimb, sa reusesc sa fiu cea mai buna varianta a mea! Eu cred ca am uitat pur si simplu ca exist!
Niciodata nu m am iubit doar am stiut ca sunt puternica,mereu cumpar la altii ce le place iar pt mine mi se pare scump,am simtit nevoia de afectiune de la altii si nu am avut o prea des,nu prea am facut ce mi place deoarece aveam nevoie de companie,urasc singuratatea si tocmai de aia am parte …etc
Starea mea este critica sper ca parcurgand acesti pasi ,sa invat iubirea de sine.
Va multumesc.