Cum stai cu emoțiile reprimate?

Fiecare emoție este declanșată de un gând și aproape fiecare gând poate fi influențat de o emoție. De aceea,  relația emoții-gânduri poate funcționa în avantajul sau dezavantajul tău.

Totodată, gândurile sunt o cale eficientă prin care îți poți controla mai bine emoțiile. Odată ce ți-ai modificat sau corectat un gând, se va schimba și emoția asociată acestuia.  

Spre exemplu să presupunem că cineva ridică tonul când vorbește cu tine.

Dacă primul gând este „cum își permite să facă asta? lasă că-i arăt eu cine-i mai tare…” atunci te vei înfuria și mai tare și cu siguranță se va lăsa cu o ceartă.

Dacă primul gând este „oare ce s-a întâmplat cu X de a ridicat tonul? o fi supărat? am făcut oare ceva fără să-mi dau seama?…” atunci ești în compasiune și cu siguranță vei întreba persoana ce s-a întâmplat de fapt, astfel încât veți avea o discuție amiabilă, nu o ceartă.

Observi cum o schimbare de percepție și gândurile diferite pot transforma total o situație.

La fel se întâmplă în toate situațiile pe care le experimentăm. De aceea e important să dăm atenție atât gândurilor cât și emoțiilor generate de acestea.

Emotiile tale sunt sclavele gândurilor tale, și tu ești sclavul emoțiilor tale.” spune Elizabeth Gilbert în cartea ei ”Mănâncă, roagă-te, iubeşte”

Și are dreptate, din punctul meu de vedere, dacă încă nu ai învățat să-ți gestionezi gândurile și emoțiile.

Fiecare persoană experimentează emoțiile în felul ei, ca răspuns la stimuli interni sau externi. Acești stimuli pot fi amintiri, senzații fizice corporale, boală, relații, alte persoane.

Apoi, pe lângă faptul că emoțiile pot influența gândurile, ele produc schimbări în tot corpul nostru.

Emoțiile trimit semnale către mușchi și organe, accelerează sau descresc ritmul cardiac și respirator. Există studii care arată că gestionarea necorespunzătoare a emoțiilor precum reprimarea lor pot produce în corp condițiile necesare pentru apariția și dezvoltarea bolilor.

Cu mii de ani în urmă, medicii din antichitate au observat cu mare atenţie corpul uman şi au descoperit că oamenii care se lasă dominaţi de anumite emoţii fac boli fizice corespondente. De exemplu:

  • cei care se lasă guvernaţi de mânie se îmbolnăvesc adeseori de ficat şi au probleme cu vezica biliară. 
  • cei care îşi petrec foarte mult timp simţind durerea provocată de pierderea unei persoane dragi au probleme cu plămânii sau cu coloana vertebrală. 
  • cei care se tem au probleme cu rinichii sau cu vezica urinară. 

Noi în permanență trecem printr- un carusel de emoții; vine una, pleacă alta…problema nu este că le avem, ci că ne identificăm cu ele și le dăm crezare și putere prin gândurile noastre.

Dacă la un moment dat simți un pic de furie, brusc începi să creezi o adevărată poveste despre furie și astfel o alimentezi cu energie.

Zi de zi, poate fără să-ți dai seama, întreții niște emoții pe care de multe ori nu vrei să le ai. Astfel îți consumi energia cu ele, în loc să- ți alimentezi bucuria și fericirea.

De- a lungul vieții ai avut tot felul de emoții pe care nu ți-ai dat voie să le experimentezi, le-ai suprimat, le-ai reprimat, le-ai ignorat și ele nu au făcut altceva decât să se acumuleze în corpul emoțional și la un moment dat apar bolile.

Stresul este dat de toate aceste emoții suprimate, reprimate și ignorate din tine. 

De asemenea, gândurile, emoțiile și experiențele negative prin care treci afectează direct sistemul de chakre și chiar pot bloca complet fluxul de energie către o anumită zonă a corpului, transformând o suferință emoțională în una fizică.

Chakrele sunt punţi de legătură între corp şi energiile subtile ale Câmpului de Energie Universală. Ele transformă energiile subtile receptate din Univers în energia vitală ce susţine corpul nostru fizic şi conştiinţa.

Energia circulă, de la o chakră la alta, pe căi invizibile, de la nivelul perineului, până la nivelul capului. La trecerea prin fiecare chakră, energia se concentrează în vârtejuri, rotindu-se în sensul  acelor de ceasornic. De aceea le găsim reprezentate ca nişte discuri rotitoare de lumină.  Pentru o bună funcționare a corpului, energia trebuie să circule liber şi uniform între chakre, fără ”depăşiri de viteză”, fără zone de ralanti, fără stagnări. 

Doar că chakrele au o puternică legătură cu viaţa afectivă, cu trăirile emoţionale. O durere de cap, o emoţie puternică, probleme nerezolvate, stres, modul de viaţă dezordonat le pot perturba. Atunci chakrele se închid parțial şi nu mai lasă energia să circule uniform. Iar acest dezechilibru favorizează instalarea bolilor.

Soluția este să conștientizezi și eliberezi emoțiile reprimate.

Astfel vei elimina practic norii nedoriţi de energie negativă care împiedică buna funcţionare a celulelor tale. Fapt care va permite fluxului de energie să circule din nou liber prin corpul tău, ajutându-l astfel pe acesta să se vindece. 

Mai mult, mintea ta va reveni la starea ei normală, fără să mai fie nevoită să suporte dramele, durerea şi povara vechilor tale emoţii care te-au afectat cândva.

Marea majoritate a oamenilor nu au învăţat niciodată că pot accesa energia corpului lor pentru a afla ce anume este în neregulă cu ea şi cum o pot vindeca. Din fericire, exista astfel de tehnici și o să-ți povestesc mai multe în următoarele materiale.

Până atunci, te încurajez să reflectezi la ce ți-am scris și să descoperi cum stai cu emoțiile reprimate.

Cu drag,

Marcela Mantz
Mind & Soul Harmony Coach

 

PS Dacă simți că acest articol le-ar putea fi de ajutor și prietenilor tăi, te încurajez să îl distribui astfel încât să îi ajuți să se elibereze de emoțiile captive.

Lasă un comentariu