Ce este „gunoiul emoțional” și cum scapi de el prin metoda Letting Go

„Gunoiul emoțional” este format din emoțiile pe care le-ai generat și înăbușit în urma interacțiunii cu alte persoane. Ele sunt de fapt emoții captive pe care dacă nu le eliberezi îți vor afecta vitalitatea și sănătatea.

Și ca să înțelegi mai bine, fă o analogie cu gunoiul menajer. Dacă tot pui la coșul de gunoi resturile de mâncare și nu golești regulat coșul la ghenă, ce se va întâmpla?….

Probabil că deja ai început să simți un miros neplăcut și ți se creează o imagine deloc plăcută în care apar gândaci și muște.

Același lucru se întâmplă și cu gunoiul emoțional pe care nu îl eliberezi la timp. La nivel energetic „vei mirosi urat” și în corpul fizic vor apărea dureri și chiar boală.

Vestea bună este că există soluții să te eliberezi de aceste poveri emoționale chiar dacă a trecut ceva timp de când le-ai creat în mod conștient sau inconștient.

Cea mai rapidă metodă este să observi cu detașare ce îți oglindesc ceilalți și să începi să lucrezi cu emoțiile respective. Universul îți aduce în cale exact acele persoane care să te ajute să descoperi la ce ai de lucrat.

Astfel dacă ești genul de persoană care își impune să fie calmă și nu ți-ai rezolvat furia din interior, vei atrage oameni furioși. Acești oameni îți oglindesc ceea ce nu ai conștientizat și acceptat că ești în interiorul tău, dacă te deranjează comportamentul lor.

Dacă nu te deranjează cum se manifestă, în schimb apar constant astfel de persoane înseamnă că îi judeci conștient sau inconștient pentru cum își gestionează stările.

Cu cât vei amâna mai mult să rezolvi furia din tine sau etichetarea celor furioși, cu atât Universul te va pune în mai multe astfel de situații. Asta pentru că lecțiile neînvățate și neaplicate revin în experiențe din ce în ce mai dureroase până le înveți și aplici.

Așa poți să îți schimbi locul de muncă de mai multe ori și să te trezești tot cu șefi sau colegi de birou irascibili, violenți. Sau îți poți schimba partenerul de viață și să simți atracție tot față de persoane care își manifestă urât furia. Sau poți constata la partener, copii și celelalte persoane dragi ție ieșiri necontrolate, inexplicabile care se repetă destul de des.

Dacă nu accepți erorile sau imperfecțiunea, vei atrage persoane sau întâmplări care te vor scoate din minți, deoarece numitorul lor comun va fi greșeala.

Dacă atragi persoane care bârfesc și te deranjează acest lucru, înseamnă că și tu bârfești și poate chiar pe tine. Dacă situațiile de acest fel sunt destul de dese înseamnă că îi și judeci pe cei care bârfesc.

Dacă în calea ta apar cerșetori și te deranjează, asta înseamnă că și tu cerșești inconștient anumite lucruri, cum ar fi de exemplu atenția celorlalți. Dacă numărul cerșetorilor este mare, înseamnă că îi judeci conștient sau inconștient pentru ceea ce fac.

Și exemplele pot continua la nesfârșit..

De fapt așa se manifestă primele 2 oglinzi eseniene despre care vorbește atât de frumos Gregg Braden în primele 20 de minute din documentarul de aici –> https://youtu.be/QKCDY93APWs.

Dacă nu ai timp să urmărești acum documentarul, ai o prezentare pe scurt mai jos.

🔴 Prima oglindă 

Reflectă gândurile, emoțiile sau stările interioare într-un anumit moment din viața ta. Îți arată ce este cu adevărat în interiorul tău, nu ceea ce afișezi prin intermediul unei măști pe care poate nici nu conștientizezi că o porți de multă vreme.

Astfel dacă cei mai mulți oameni pe care-i întâlnești într- o perioada de timp sunt bucuroși, fericiți, zâmbitori, luminoși, aceasta este și starea ta interioară.

Dacă cei mai mulți sunt furioși, frustrați, supărați, și te deranjează acest lucru, toate aceste stări sunt de fapt în profunzimea ființei tale atunci și îți sunt oglindite tocmai ca să le rezolvi.

Ceea ce te deranjează la ceilalți, sau ceea ce respingi la ceilalți, reprezintă de fapt o problemă nerezolvată la tine.

 

🔴 A doua oglindă

Îți arată, la nivel subtil, reflexia propriilor tale percepții și judecăți privind comportamentul celor din jur. Ea îți indică ce judeci în mintea ta, din frica de a nu repeta ceva din trecut.

Dacă ai una sau mai multe traume din copilărie, ca de exemplu: rana de respingere, abandon, umilire, trădare, nedreptate, îi vei judeca pe ceilalți după propriile tale criterii, împiedicându- te să-ți manifești compasiunea și iubirea necondiționată.

Aceste persoane nu te deranjează prin comportamentul lor, în schimb sunt multe ca și număr într- o etapă de timp și oglindesc ceea ce judeci și condamni.

Până nu îți conștientizezi rănile și nu te ierți tu pe tine, tiparul de a judeca conștient sau inconștient rămâne acolo și vei atrage oameni care să-ți reflecte acest lucru.

Revenind la subiect, toate aceste emoții captive de vibrație joasă nerezolvate sunt de fapt gunoiul emoțional pe care îl porți cu tine și care îți creează atât disconfort emoțional, cât și dezechilibre la nivelul organelor.

Emoțiile de neacceptare, de nerăbdare, de pesimism și de neîmplinire se localizează în câmpul energetic al inimii.

Depresia, supărarea, suferința creată de atașamente se localizează în câmpul energetic al plămânilor.

Furia, cruzimea și suferința creată de tot felul de frustrări se localizează în câmpul energetic al ficatului.

Slăbiciunea, neîncrederea, nerecunoștința, răzbunarea, lăcomia și suferința create de ignoranță se localizează în câmpul energetic al stomacului, pancreasului și splinei.

Frica și suferința creată de lipsa voinței și de lipsa unei gândiri sănătoase se localizează în câmpul energetic al rinichilor.

Cu cât aceste emoții rămân mai mult în câmpul organelor, cu atât mai repede apare boala.

De aceea primul pas pe care îl ai de făcut este să conștientizezi și să îți asumi aceste emoții captive. Când folosești în avantajul tău legea oglindirii îți va fi foarte ușor să identifici ce te sabotează la nivel de subconștient. Când nu mai reacționezi la ceea ce experimentezi și nu- ți place, ci binecuvântezi fiecare experiență, deja începi să îți asumi realitatea creată de tine și Universul începe să te răsplătească.

Și îți pot da câteva exemple din experiența persoanelor cu care lucrez în ședințe individuale.

O persoană din cele cu care am lucrat are un soț obsedat de ordine și curățenie. Ea fusese crescută „mai în puf ” de părinți și era cam neglijentă; mai mult îl și judeca în gând pentru această obsesie a lui. Când a încetat să îl mai eticheteze și a început să acorde o mai mare atenție acestui aspect și soțul a devenit mai tolerant. Nu o mai bate la cap că își lasă lucrurile aruncate peste tot și uneori chiar nici nu mai observă dezordinea creată de ea.

O altă persoană se tot plângea că tatăl ei o tratează destul de rece, parcă nici nu o observa când se ducea în vizită. Când a lucrat pe propria răceală pe care o simțea în relația cu el, tatăl a început chiar să o îmbrățișeze imediat ce le deschidea ușa și să vorbească cu ea câte-n lună și în stele.

O altă persoană avea un șef autoritar și se ducea cu frică la muncă. Când și-a rezolvat propria tendință de a domina, a primit o oferta pentru un job mai aproape de casă și mai bine plătit.

Toate acestea se întâmplă pentru că orice schimbare faci în interiorul tău se reflectă în exterior, creând astfel condiții pentru a debloca sau îmbogăți o relație.

Nu am întâlnit până acum vreun caz în care o persoană să se schimbe și relațiile cu ceilalți să rămână la fel. Cei care nu au abilitatea să perceapă aceste schimbări vor dispărea pur și simplu din realitatea ta sau tu vei ieși gradat din viața lor fără vinovăție sau resentimente.

Bineînțeles că lucrurile nu se întâmplă instant pentru că e nevoie de timp ca să se remodeleze realitatea pe care o experimentezi. Anumite tipuri de persoane sau situații apar periodic în viața ta deoarece sunt atrase de acele aspecte pe care nu le accepți la tine sau la ceilalți.

Legea oglindirii este de fapt o lege a rezonanței deoarece crează situații și pune în legătură persoane între care există afinități. Adică, persoanele care vibrează pe aceiași lungime de undă, indiferent dacă sunt conștiente sau nu, se atrag una pe cealaltă. Dacă vei „fugi” de aceste persoane sau situații, în scurt timp vor apărea persoane și situații similare tocmai ca să conștientizezi la ce ai de lucrat și să te vindeci la nivel emoțional și energetic.

Exteriorul reflectă și ceea ce îți faci ție personal, adică tiparele de interacțiune dintre diferite părți ale ființei tale.

Astfel vulnerabilitatea pe care nu ți- o accepți ție, nu o vei accepta nici celorlalți. Blândețea pe care ți- o reprimi, o vei respinge și în afara ta. Nevoile pe care le condamni la tine, le vei condamna și la alții.

Iubirea pe care o manifești față de tine, față de corpul tău, o vei manifesta și în exterior. Respectul pe care ți-l porți se va regăsi în respectul pentru ceilalți. Abilitatea de a te ierta va fi reflectată în abilitatea de a-i ierta pe cei care consideri că îți greșesc cu ceva.

Cum te comporți cu ceilalți este de fapt o reflectare a modului în care te comporți cu tine.

Dacă ești bun/ă cu ceilalți, în schimb ești dur/ă cu tine, blândețea este doar o mască și îți vei crea conflicte interne care te vor destabiliza.

Nu îi poți respecta pe cei din jur dacă pe tine te disprețuiești. Așa zisul respect va fi doar o simulare.

Nu vei iubi necondiționat pe nimeni dacă nu te iubești necondiționat mai întâi pe tine.

Dacă alegi să trăiești cât mai conștient și să evoluezi, legea oglindirii este un prieten de preț. Astfel de fiecare dată când în viața ta apare o persoană sau o situație nouă, ai ocazia să conștientizezi ce îți oglindește.

Problema nu constă în faptul că ai emoții de vibrație joasă, ci că ori le reprimi ori te atașezi de ele și permiți minții să creeze scenarii care generează alte emoții, rude cu primele. Dacă nu îți creezi un obicei de a te elibera periodic de aceste reziduuri emoționale, ajungi la suferință și boală.

Așa că „ia- ți inima-n dinți” și descoperă ce ai depozitat de-a lungul timpului în coșul de gunoi emoțional. Notează- ți într- o agendă ce îți oglindesc persoanele cu care petreci cel mai mult timp, pentru a aplica cea mai simplă metodă de golire a coșului pe care ți-o voi prezenta mai jos.

Dacă deja ai ajuns la îmbolnăvirea vreunui organ din cele 5 menționate de mine mai sus, identifică care sunt emoțiile care au generat dezechilibrul și implicit boala.

Cea mai simplă metodă de golire a coșului este Letting Go și am învățat- o din cartea cu același nume scrisă de David R. Hawkins. Tehnica este descrisă doar într-un paragraf, iar restul cărții este despre aplicabilitatea ei universală. Asta pentru că oricare ar fi emoția captivă, tehnica este aceiași. Hawkins spune că: 

„Să lași lucrurile să treacă implică
să fii conștient de emoție,
să îi permiți să apară,
să stai cu ea,
și să îi permiți să își urmeze cursul
fără să vrei să o faci diferită sau să faci ceva specific cu ea.
Înseamnă să lași emoția să fie acolo și să te focusezi
pe a permite energiei stocate să iasă în afară” 

 
 ”Renunțarea la emoțiile negative” este o putere vindecătoare. Ura, teama, supărarea, tristețea, mâhnirea, furia, orice emoție negativă, justificată sau nu, sunt bolnăvicioase și distructive, atât pentru persoana care le ține captive în interiorul său, cât și pentru cei care vin în contact cu această persoană. Persoanele care nu lucrează să- și golească coșul de gunoi emoțional în mod conștient, îl vor vărsa în special pe cei dragi în momentele de dezechilibru și criză.

Multe persoane opun rezistență eliberării acestor emoții captive de vibrație joasă. Ele au tendința să le împingă la loc, să le amorțească, să le reprime, să le nege, și păstrându-le în interior continuă să le hrănească și să devină sursă de boală pentru ele.

Să renunți la rezistența pe care o opui trăirilor negative care apar când ți-ai pierdut slujba, când ai pe cineva apropiat bolnav, când ai permis să fii trădat/ă, umilit/ă, înjosit/ă, lovit/ă, când cineva ți-a luat totul, când ți-ai pierdut dragostea sau ființa iubită care-o întruchipează, reprezintă o adevărată eliberare pentru tine și calea spre vindecare.

Poți începe procesul de vindecare a oricărei relații și boli prin acceptarea și binecuvântarea fiecărei experiențe și prin acceptarea și eliberarea emoțiilor de vibrație joasă care au apărut odată cu ele.

Golind coșul de gunoi emoțional, faci loc pentru mai multă pace și liniște interioară, bucurie, libertate și în special pentru mai multă iubire necondiționată. 

Eliberând aceste emoții captive îți crește creativitatea, puterea de muncă, îți îmbunătățești relația cu ține și cu ceilalți. Asta pentru că energia pe care o consumai să ascunzi „gunoiul emoțional” este folosită acum în scopuri mult mai bune.

Pe măsură ce golești coșul de gunoi emoțional, o să iei decizii mult mai înțelepte și realiste. Gândește- te la cât de des îți schimbi părerile în mintea ta și câte regrete ai pentru unele decizii din trecut. Asta pentru că în spatele deciziilor se află emoții captive care te sabotează. Și așa ai luat decizii din frică, frustrare, răzbunare, vinovăție, mândrie.

Eliberarea de aceste emoții captive îți va aduce mai mult curaj în luarea deciziilor, vei avea o altă motivație să faci orice activitate. Dacă făceai o activitate din obligație, vei începe să descoperi bucuria pe care ți- o aduce acea activitate. Când petreci mai mult timp făcând lucrurile cu bucurie, iubirea din tine crește.

Astfel viață ți se transformă.

Arăți diferit și oamenii îți răspund diferit pentru că emani din interiorul tău energii de vibrație înaltă.

Ești mult mai relaxat/ă, fericit/ă și împăcat/ă.

Oamenii vor fi atrași de tine, pentru că se simt confortabil lângă tine, se simt fericiți alături de tine.

Unii prieteni s-ar putea să dispară din viața ta, unele relații se pot  destrăma. Asta pentru că nu mai ești pe aceiași lungime de undă cu acest gen de persoane. Nu- ți fă griji, pentru că locul lor va fi ocupat de persoane noi în compania cărora să te simți bine. Sau unii dintre prietenii vechi vor vedea în tine un exemplu de cum își pot transforma viața și vei fi un model pentru ei.

Odată cu eliberarea gunoiului emoțional vei începe să ai mai multă încredere în intuiția ta, în ceea ce simți și nu vei mai lua decizii doar din minte. Rigiditatea va fi înlocuită de flexibilitate, fără să permiți încălcarea liberului tău arbitru.

Tipare de o viață care te sabotau pot să dispară în câteva minute, ore sau zile, în funcție de cât de profunde sunt și cât timp dedici acestei tehnici minunate.

Astfel energia vitală consumată cu alimentarea și ascunderea emoțiilor captive va fi dirijată către gânduri și sentimente de vibrație înalta și puterea personală va crește. Vei obține din ce în ce mai mult din ce îți dorești, cu din ce în ce mai puțin efort.

Intențiile devin mult mai puternice grație eliminării îndoielilor, fricilor, resentimentelor. Astfel pentru ceea ce ți se părea înainte aproape imposibil de realizat, vei găsi mult mai rapid soluții și resursele care să te susțină să le împlinești. 

Acum te las pe tine să decizi dacă merită sau nu să investești timp să- ți golești coșul de gunoi emoțional.

Dacă răspunsul tău este DA, atunci continuă să citești cu deschidere ce ți-am scris.

Și vreau să te atenționez încă de la început că deși tehnica este foarte simplă, necesită multă atenție și bineînțeles să- ți rezervi timp să o practici.

Din experiență mea de lucru cu această metodă, obții rezultate mai bune dacă îți aloci minim 10- 15 minute pentru o sesiune de practică.

Pașii pe care ii ai de făcut sunt:

 • retrage- te într-un loc în care să nu te deranjeze nimeni
 • stabilește care este emoția pe care vrei să lucrezi și trimite intenția ca prin această tehnică cu ajutorul divinității să o eliberezi așa cum e spre binele tău suprem în intervalul de timp pe care-l ai la dispoziție
 • fă câteva respirații profunde, inspiră pe nas și simte cum se umflă abdomenul inferior, expiră pe gură și simte cum abdomenul revine la loc
 • închide ochii și focusează- ți atenția în centrul capului, apoi retrage- o undeva în spatele capului ca și cum ți-ai privi corpul din spatele cefei (poziția de observator)
 • gândește- te la emoția captivă și permite-ți să-ți reamintești momentele în care ai simțit- o
 • scanează- ți corpul ca să simți în ce zona este localizată și observ- o,  rămânând în poziția de observator
 • focusează- te doar pe emoție, nu și pe gândurile care vin odată cu ea și permite- i să se manifeste în acea zona din corp; orice gând ar apărea doar observă- l și revino la ceea ce simți
 • observă emoția cu răbdare și ea va tinde să devină din ce în mai mare și o să simți că parcă îți cuprinde tot corpul; dacă se întâmplă să aluneci din poziția de observator în energia emoției, retrage- te un pic mai în spate
 • observă emoția în continuare și ea va începe să se difuzeze, să iasă din corpul fizic și energetic, și să se elibereze. Sau se poate transforma  în altă emoție (de exemplu din rușine se poate transformă în furie, din furie se poate transformă în durere, și tot așa)
 • dacă după eliberarea acestei emoții apare o alta, trimite intenția să o eliberezi și pe acesta reluând aceiași pași; dacă nu mai ai timp să o eliberezi și pe aceasta, imaginează- ți că o pui ca într-un sertăraș ca să revii altădată să lucrezi cu ea
 • la final trimite intenția ca o rază de lumina să curețe incinta în care ai lucrat de toate energiile de vibrație joasă și imaginează- ți cum camera se umple cu lumina
 • mulțumește pentru eliberare ducând mâinile în dreptul pieptului

Procesul integral de eliberare poate să dureze câteva ore bune,  depinzând de cât de multă energie a emoției respective ai colectat de-a lungul timpului. 

În schimb vestea bună este că poți să eliberezi fragmentat, în funcție de cât timp ai, așa cum ai și trimis intenția. Prin această tehnică nu eliberezi doar energia emoțiilor captive din această existență ci poate să fie chiar energia acumulată pe parcursul a mai multe vieți.

Pe măsură ce devii prezent/ă la emoțiile negative și îți iei timp cu tine, prin procesul de eliberare începi să golești coșul de gunoi emoțional. Adică emoțiile captive din subconștient și câmpul tău emoțional. Repetând procesul, la un moment dat ajungi să golești de tot coșul și să te bucuri de toate beneficiile pe care ți le-am prezentat la început.

‼ Atenție mare la intenție. Așa cum am specificat ea este aceea de eliberare a emoției cu ajutorul divinității și nu de a afla „de ce” ai acea emoție. Când pui întrebarea de ce ai acea emoție, intri în energia emoției și apar tot felul de justificări, de gânduri, amintiri și o ancorezi și mai mult în structurile tale.

Intenția de eliberare este cea care dă putere acestei tehnici.  Spiritul tău vrea să te eliberezi de aceste emoții și să nu mai suferi, chiar dacă la un moment dat mintea te-a făcut să crezi că îți sunt de folos.

De obicei aceste emoții sunt reactivate de câte un eveniment declanșator și dacă ai timp atunci, începe eliberarea aplicând pașii de mai sus. Dacă nu ai timp atunci, doar o conștientizezi, binecuvântezi experiența și o pui ca într-un sertăraș urmând ca până la finalul zilei să lucrezi tehnica de eliberare.

Noi în permanență trecem printr- un carusel de emoții; vine una, pleacă alta…problema nu este că le avem, ci că ne identificăm cu ele și le dăm crezare și putere prin gândurile noastre.

Dacă la un moment dat simți un pic de furie, brusc începi să creezi o adevărată poveste despre furie și astfel o alimentezi cu energie.

Zi de zi, poate fără să-ți dai seama, întreții niște emoții pe care de multe ori nu vrei să le ai. Astfel îți consumi energia cu ele, în loc să- ți alimentezi bucuria și fericirea.

De- a lungul vieții ai avut tot felul de emoții pe care nu ți-ai dat voie să le experimentezi, le-ai suprimat, le-ai reprimat, le-ai ignorat și ele nu au făcut altceva decât să se acumuleze în corpul emoțional și la un moment dat apar bolile.

Stresul este dat de toate aceste emoții suprimate, reprimate și ignorate din tine. Dacă vrei să fii mai fericită, acceptă- le și eliberează- le. 

De exemplu când apare o furie, observ- o și las- o să fie prezentă toată; adică să se amplifice, pentru că atunci va atrage din corpul tău energetic și emoțional toată furia reprimată.

Poate că prima dată când te eliberezi de furie o să dureze o jumătate de oră până se duce. A două oară când apare, o să fie mult mai mică și dacă o observi și eliberezi o să dureze mult mai puțin. A treia oară o să fie și mai puțin intens procesul și timpul de eliberare mai scurt.

În câteva sesiuni în care urmezi pașii procesului de eliberare, o să vezi că energia emoției de furie se consumă.

Când lași emoția negativă să iasă la suprafață până o simți cu totul, și o eliberezi, odată cu ea se vor duce mii de gânduri care o întrețineau înainte.

Emoțiile sunt ca niște magneți. Când ești dimineața indispus/ă, te întâlnești cu alte persoane la fel ca tine. Când ai o stare de bucurie și cei din jur parcă sunt bucuroși. 

Ceilalți sunt oglinda stării tale interioare și îți sunt activate emoțiile captive pe care nu le conștientizezi. Anumite relații îți oferă maximul de oportunitate să vezi cât ești de curat/ă emoțional și unde ai de lucru cu tine.

Brene Brown spune că „durerea care nu e transformată e transmisă„. Iată încă un motiv pentru care e important să îți rezolvi emoțiile captive și întunericul și anume ca să nu le arunci asupra celor care te iubesc și pe care îi iubești.

Așa că rezervă- ți timp și aplică cu încredere pașii acestei tehnici.

Cu drag,

Marcela Mantz
Mind & Soul Harmony Coach

 

PS Dacă simți că acest articol le-ar putea fi de ajutor și prietenilor tăi, te încurajez să îl distribui astfel încât să îi ajuți să identifice „gunoiul emoțional” și să scape de el prin acestă metodă.  Mulțumesc.

 

2 comentarii la „Ce este „gunoiul emoțional” și cum scapi de el prin metoda Letting Go”

 1. Vă mulțumesc pentru aceste informații foarte importante, pentru a avea o stare de spirit bună și o stare de sănătate. Vă mulțumesc din suflet!

  Răspunde
 2. Bună seara!
  Multumesc din suflet pentru acest frumos dar!
  Îmi doresc să reușesc să fac toate aceste eliminari negative!
  O seara frumoasă!
  Cu recunoștință,
  Silvia Bujor

  Răspunde

Lasă un comentariu