Scapi de una, dai de alta

În ultima perioadă am descoperit la multe dintre persoanele care vin la ședințe individuale  convingerea „Scapi de una, dai de alta”.  Este și cazul Marianei care mi-a permis să împărtășesc povestea ei.

– Am impresia că viața mea este plină de ghinioane. Îmi doresc să opresc șirul acestor experiențe neplăcute și să duc și eu o viață normală – și-a început Mariana povestea.

images

– Ce înseamnă o viață normală pentru tine, Mariana?

– Să scap de ghinioane…știi tu, toate chestiile alea care te fac să te întrebi „de ce mie?; de ce tocmai acum?”.

– Acum mi-ai spus ce nu îți dorești în viața ta. Ce îți dorești cu adevărat astfel încât să poți spune că duci o viață normală?

– Să am și eu ca și alții noroc… să fiu fericită și să mă bucur în fiecare clipă.

– În percepția ta, „dacă ai avea noroc ca alții ai putea fi fericită și te-ai putea bucura în fiecare clipă”?

– Da, ai înțeles foarte bine. Doamne, aș simți și eu că trăiesc cu adevărat.

– Interesant…Până acum nu ai simțit că trăiești cu adevărat?

– Păi cum poți să trăieșți cu adevărat când „scapi de una, dai de alta”?

Uite să îți povestesc ce mi s-a întâmplat ieri. Abia venisem acasă și o găsesc pe fiica-mea supărată foc că s-a certat cu fetele din bloc și că prietena ei cea mai bună a jignit-o. Lămuresc cum stau lucrurile, o fac să înțeleagă că nici ea nu a fost „ușă de biserică”, o sună pe prietena ei și își cer reciproc iertare și ea zâmbește și îmi mulțumește că am luminat-o. Nici nu apuc să îmi trag bine sufletul că mă sună mama. Știu deja ce urmează, pentru că de fiecare dată mă sună doar să se plângă de comportamentul tatălui meu. Așa cum ti-am spus „scapi de una, dai de alta”. Și am ținut-o tot așa până m-am dus la culcare. Cam așa mi se întâmplă în fiecare zi. „Scapi de una, dai de alta”.

– Mariana, te-am urmărit cu foarte mare atenție și am observat că în timp ce mi-ai povestit ai folosit expresia „scapi de una, dai de alta” de câteva ori. Cât de frecvent se întâmplă să o folosești în viața de zi cu zi?

– O folosesc des, pentru că așa este, chiar asta mi se întâmplă.

– Această expresie pe care ai transformat-o într-o convingere și implicit într-un stil de viață, îți amintește de vreun eveniment anume?

foto

Mariana s-a gândit puțin și dintr-o dată s-a luminat la față.

– Ah, da! Eram destul de micuță când îmi amintesc că am auzit-o pe mama spunându-i la telefon unei prietene „știi tu cum e viața; scapi de una, dai de alta”. După ce a închis telefonul, mama a început să plângă și ca să nu o văd eu a fugit la baie. Poate aș fi și uitat expresia, dacă nu o asociam cu suferința mamei. Mi-aș fi dorit să știu ce înseamnă și pentru că nu aveam pe cine să întreb, că să nu uit am început să repet „scapi de una, dai de alta”.

După cum observi, prin repețiție Mariana și-a creat în mod inconștient o convingere limitativă care vine la pachet cu lacrimi și supărare, așa cum a văzut la mama ei. A preluat convingerea despre viață a mamei ei și astfel atrage în viața ei evenimente și persoane care să îi confirme că așa e viața , „scapi de una, dai de alta”.

După această conștientizare, Mariana a înțeles că fiecare experiență vine cu darul ei și ca să descopere acest dar e important să facă cu bucurie ce are de făcut și să se lase surprinsă de darul „ascuns” uneori. Ca să își schimbe această convingere, am condus-o într-o stare de conștiință extinsă și am implementat o nouă convingere care a simțit că o va susține să își trăiască viața cu adevărat.

Odată integrată nouă convingere, realitatea ei a început să se schimbe. Această experiență i-a dat încredere Marianei să lucreze în continuare pentru dezvoltarea ei personală.

Așa cum am mai scris și în alte articole, convingerile predominante te pot susține sau te pot sabota. Viața noastră este o reflecție a convingerilor noastre. Important este să le descoperi pe cele care te împiedică să îți trăieșți viața așa cum îți doreșți.

Ia-ți timp cu tine și scrie ce nu îți place în viața ta și ai vrea să schimbi.

Descrie situațiile cu cât mai multe amănunte și când termini de scris, ia- ți o pauză.

Apoi identifică expresiile care se repetă, cum a fost în cazul Marianei, și scrie cum îți dorești să le transformi.

Poți schimba convingerile foarte ușor accesând o stare de conștiință extinsă. În acest sens te poate ajuta Tehnica cognitivă și Meditația tipar pentru schimbarea convingerilor limitative de AICI.

Și dacă scrisul nu este pasiunea ta, ascultă-te cu atenție când vorbeșți; adică fii prezentă în viața ta. Astfel vei observa că repeți anumite expresii care în timp au devenit convingeri. Când le identifici spune-ți în gând:

„STOP! Așa am gândit până acum; acum aleg să……..”

și completează spațiile libere cu noua convingere pe care îți doreșți să o implementezi.

Fă acest lucru cu perseverență și vei reuși să îți creezi noi trasee neuronale.

Îți reamintesc că toate resursele sunt în interiorul tău și

„Peștera în care îți este frică să intri

ascunde comoara pe care o cauți”.

Joseph Campbell

Doar reconectându-te cu puterea ta interioară vei reuși să devii cea mai bună varianta a ta.

Dacă nu te descurci cu procesul de introspecție, poți programa ședințe individuale și te voi ghida pas cu pas să identifici convingerile limitative. Găsești toate detaliile despre ședințe AICI și poți citi cum s-au simțit alte persoane care au lucrat cu mine, AICI.

Când apar situații neplăcute, unele persoane rămân blocate în întrebarea „de ce?”. Această întrebare te prinde într-o capcană, vei căuta mereu în trecut și nu mai poți vedea soluția.

Dacă așa ai procedat și tu până acum, poate a venit momentul să faci o schimbare. Binecuvântează fiecare experiență din viața ta și transformă pur și simplu „de ce?”-ul în „cum rezolv această situație?”.

„Prin gândurile lui omul deține cheia fiecărei situații și are în interiorul sau puterea de transformare și regenerare prin care el poate să ajungă și să fie ceea ce își dorește.” James Allen

 

Îți doresc să conștientizezi și să transformi tot ceea ce te împiedică „să trăiești cu adevărat”.

Cu drag,

Marcela

 

Te invit să împărtășești la comentarii ce convingeri limitative ai descoperit tu la tine și cum ai reușit să le schimbi. De asemenea dacă ai prieteni pe care acest articol i-ar putea ajuta, te rog să îl distribui și lor.

6 comentarii la „Scapi de una, dai de alta”

 1. Indraznesc sa cred ca totul e posibil cand ai atitudinea pozitiva si crezi in tine si in toate lucrurile bune ce au de gand sa se intample. Totul ti se intampla datorita tie, gandurile sunt o forma de energie care trebuie canalizate spre un scop pozitiv si sa actionam ca atare sa ne vedem dorintele si visele implinite etapa cu etapa. Imposibil este un cuvant care nu trebuie folosit sau gandit.Pentru mine e important sa fiu zilnic fericit…pentru ca numai asa fac loc gandurilor pozitive

  Răspunde
 2. Bine te regasesc, Marcela!
  Foarte bun articolul si plin de invataminte. In timp ce-l citeam am constientizat o convingere limitativa preluata de la mama, cumva „sora” celei mentionata in descriere: „cand vine una, vin toate o data” De curand chiar m-am confruntat cu astfel de „invazie” . Nu m-am impacientat, am acceptat fiecare experienta in parte, devenind spectator si straduindu-ma sa invat lectia.
  Am convingerea ca si atitudinea mea fata de „vin toate o data” fac ca acestea sa-si gaseasca solutia in scurt timp.
  Te imbratisez cu drag si-ti multumesc pentru minunatele invataturi, Geta

  Răspunde
  • Geta, felicitari pentru modul in care ai abordat experientele. Ai intuit foarte bine importanta atitudinii tale. Multumesc si primesc cu drag imbratisarea ta. 🙂

   Răspunde
 3. După ce am citit articolul, am conștientizat faptul că, am o convingere foarte puternică, din copilărie „fac ce zice mama să nu o supăr „, convingere care s-a transformat,mai târziu, în „fac ce zic alți, să nu-i supăr”. La un momement dat mi-am dat seama că făcând pe plac celorlalți îmi făceam mie rău și am încercat să rezolv problema cu gândirea pozitivă, care a funcționat un timp, dar încă mai atrag în viața mea persoane care îmi spun mereu ce să fac și cum să fac. Acum sunt în conflict cu ele și simt că toată energia mi se risipește înfruntându-le. Prin simpla convingere ” fac ceea ce îmi place”, credeți că se rezolvă problema? Mulțumesc pentru că m-ați ajutat să conștientizez această convingere. Cu mult drag, Dana.

  Răspunde
  • Dana, faptul ca mai atragi inca persoane care iti spun mereu ce si cum sa faci, arata ca mai ai de lucrat iertarea cu anumite persoane din trecut. Gasesti detalii AICI. Noua convingere este destul de slaba la nivel energetic. Poate este mai potrivita „fac ceea ce simt ca este spre binele meu suprem”. 🙂 Sa iti fie cu folos.

   Răspunde

Lasă un comentariu