Am avut o săptămână plină de activități și de aceea l-am rugat pe soțul meu, Adi, să scrie un articol pentru tine. Și pentru că noi la sfârșit de săptămână ne plimbăm foarte mult, Adi îți face o propunere de promenadă interesantă.
*******
Când ne-am mutat în București, în 2010, eu și soția mea am fost ușor compătimiți de rude și de prieteni: „vă mutați din orașul pe care îl știți de 45 ani ca să mergeți în infernul din capitală.
Acolo e aglomerație, gălăgie, mizerie, viață scumpă, etc.”.
Exact șabloanele pe care le auzim de ani și ani despre București. Culmea e că sunt stereotipuri perpetuate nu numai de provinciali ci și de unii bucureșteni, care, datorită stresului îndurat mai ales în traficul auto zilnic, ajung să își disprețuiască orașul și să nu vadă decât partea mai puțin plăcută a Bucureștiului.
Și e mare păcat, căci orașul, așa sluțit de construcțiile comuniste, încă are zone pline de farmec, care doar așteaptă să fie descoperite. Și când spun asta nu mă refer doar la clasicele zone de agrement gen Cișmigiu, Herăstrău, etc. Îți voi sugera unele trasee de plimbare de weekend, mai puțîn vizitate, pentru a redescoperi frumusețea orașului in care trăiești.
Azi îți voi prezenta o zonă a Bucureștiului poate mai puțin cunoscută, deși e relativ centrală. E vorba de cartierul de vile în mare parte vechi, de sedii de consulate și ambasade situat între bulevardele Aviatorilor, Iancu de Hunedoara și Calea Dorobanților, din spatele Palatului Victoria, și mai ales a muzeului Zambaccian, ce nu ar trebui ratat de nici un amator de artă.
Ești gata pentru promenadă? Pornim…
Punctul de plecare e stația de metrou Piața Victoriei, ieșirea dinspre Bulevardul Aviatorilor. De aici, o iei pe lângă Palatul Victoriei, pe străzile cu nume de capitale – Paris, Roma, Varșovia, Atena, etc. Foarte repede vei păși parcă în altă lume, deși nu ești departe de traficul aglomerat de pe bulevarde. Străzile cu vile interbelice cochete, pline de farmec, umbrite de copaci sau grădini, te fac să uiți rapid de cartierele de blocuri din care tocmai ai evadat. Vei fi surprins de străzile înguste, de varietatea arhitecturii și de bunul gust la majoritatea construcțiilor. Când te apropii de Calea Dorobanților, o iei ușor înapoi și spre stânga, pentru a te apropia de muzeul Zambaccian, situat pe strada cu același nume. Muzeul e un „must see”, o oază de cultură.
De cum intri în frumoasa clădire a muzeului te cuprinde sentimentul de echilibru și armonie. Mobilierul și lambriurile din lemn masiv, de un desăvârșit bun gust, pun în valoare cea mai completă și de calitate colecție de tablouri. Găsești aici cam tot ce a dat mai bun pictura românească – Grigorescu, Tonitza, Pătrașcu, Pallady și mulți alții. Totul este prezentat într-un spațiu destul de restrâns, de aceea și impresia e deosebită. Toată colecția este unitară și a fost donată statului român de Krikor Zambaccian, un adevărat Mecena al vremurilor sale.
„Am dăruit poporului colecția mea de artă, deoarece și talentele pe care le-am întrunit sunt ale poporului, ele fac mândria lui, altfel aș fi trădat poporul și pe artiștii cărora le-am cules rodul.”
Timp de minim jumătate de oră vei evada din realitate pentru a-ți umple sufletul de frumusețe pură.
La întoarcere poți trece prin bătrânul parc Kiselleff, un alt loc plin de farmec care te îmbie la relaxare și poți intra și la Muzeul de Geologie, aflat chiar la ieșirea din parc. Aici îți vei încânta sufletul cu armonia transmisă de colecția de cristale absolut superbă și unică în țară.
Dacă nu ai vizitat încă aceste locuri, fă primul pas și ia-ți câteva ore pentru această promenadă care îți va încânta ochii și sufletul.
Lasă un comentariu mai jos și spune-mi cum te-ai simțit în această promenadă.
Distribuie articolul să se bucure și prietenii tăi de el.
Eu am savurat cu ochii mintii aceasta plimbare virtuala, fiind departe de Bucuresti. Abia astept sa ajung pe acolo si sa ma plimb efectiv prin acele locuri. Suna incantator!
Multumesc, Sabina si ma bucur ca acest articol ti-a trezit interesul pentru aceasta zona a Bucurestiului.
Buna Marcela.Astazi este ziua Floriilor.La multi ani! celor care poarta nume de flori.Din pacate eu nu sunt din Bucuresti si vin f.rar.Am luat aminte de sfatul tau si cu prima ocazie voi parcurge traseul indicat si voi vizita muzeulZambaccian.Parcul,KISELLEFF este superb,acolo cine se plimba sau poposeste,pleaca cu o mare incarcatura energetica.In tara noastra avem lucrurii,superbe din toate punctele de vedere, incepind de la relief pina la opere de arta.Sintem un popor binecuvintat cu multe talente ,multe inca nedescoperite din cauza problemelor materiale.Sint persoane care au plecat in alta dimensiune fara sa poata arata valoarea.Ma rog ca sarbatorile de SFINTELE PASTI SA ADUCA LINISTE SUFLETEASCA SI MULTA LUMINA LA TOTI OAMENI DE PE PAMINT
Ma bucur Maria ca ti-ai propus sa vizitezi aceasta zona. Si da, suntem binecuvantati. Lumina, Iubire si Armonie in suflet. 🙂
Mi-a placut plimbarea
Ma bucur, Floare. 🙂
Foarte frumoasa zona pe care ai propus-o, ca ea mai sunt si altele, felicitari pt articol.
Iti dau dreptate ca exista stereotipuri si sabloane perpetuate de-a lungul timpului.
Totusi, sa stii ca bucurestenii get-beget nu-si dispretuiesc orasul.
In perioada comunista, datorita industrializarii, au fost adusi sau au venit de bunavoie, o multime de oameni, majoritatea de la tara.
Acestia, desi locuiesc in capitala si pretind ca sunt bucuresteni, in realitate nu s-au adaptat niciodata vietii de aici. Ei sunt cei care se declara nemultumiti de orasul in care traiesc.
Asa e, Gabriel. Sunt multe zone frumoase. 🙂
Ma bucur intotdeauna cand inca o parte a orasului meu natal este vazuta, apreciata si impartasita cu ceilalti.Asa cum ma bucur cand descopar frumusetea oricarui loc din tara noastra,sau a unui colt de lume.Mama Pamant e minunat de frumoasa in toate formele ei de manifestare,chiar daca e natura salbatica sau cetati ale civilizatiei…
Mihaela, si eu ma bucur de vizita ta. Subscriu la cele scrise de tine. 🙂
Imi place articolul! Foarte frumos prezentat.
Ar fi o idee sa postezi o data pe saptamana/bilunar/lunar, un articol despre un anumit loc din Bucuresti ce merita vazut/vizitat.
Eu de exemplul sugerez Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman, dar mai ales Muzeul Minovici, care este superb!
Felicitari pentru articol!
Multumesc, Amira. O sa ii transmit lui Adi sugestia ta.
Buna Marcela
Pe 9 Noiembrie am fost la Bucuresti cu un grup de pensionari.
A fost o zi de relaxare,am vizitat :muzeul national al satului- Dimitrie Gusti-acolo am vazut lucrurii f.interesante
din toate zonele tarii,gospodarii cu bordeie in pamint,eu am vazut ,cind eram copil la cineva in comuna unde m-am nascut,a fost singura gospodarie cu asa casa(sub pamint).Apoi am vizitat ,tirgul de la muzeul Taranului Romin,cu tot felul de preparate culinare din Ardeal,frumoasele ii(camasi) populare ect..
Pe timpul prinzului am vizitat muzeul Grigore Antipa,este superb in special pt.copii,mi-au placut DIORAMELE cu afisaz electronic si etj.de mineralogie cu colectia de cristale,am cumparat si eu citeva pandante pt zodia mea.
Masa de priz am servit-o la Carul cu Bere,iar seara am vazut
piesa”Un cuplu ciudat” la Teatru de Comedie”.Am ajuns f tirziu dupa ora24.O zi incarcata, m-am relaxat am iesit din monotonoia zilnica.De saptamina viitoare ma ocup de studiu la Atelierul de dezvoltare,mai am de raspuns la modulul-2- punctul,8si 9.
Marcela te inbratisez cu multa dragoste si iubire!
Traseul meu de promenada a fost putin diferit de indicatiile tale,eu ma multumesc si cu aceasta zi minunata.
MARIA.
Multumesc, Maria ca ai impartasit aici experientele tale. Te imbratisez cu drag.