De multe ori devenim frustraţi şi supăraţi pentru că unele nevoi nu sunt satisfăcute adecvat. Aceste nevoi esenţiale sunt:
1.Nevoia de a fi perfect, de a excela, realiza, reuşi. Aşa ai aşteptări şi standarde înalte şi devii autocritic şi foarte sensibil la critică.
2.Nevoia de a fi plăcut de ceilalţi, de a fi aprobat, iubit, admirat, respectat. De aceea ai tendința imperioasă și obsesivă de a-i mulţumi pe alţii, de a fi „un om bun” sau de a fi mama sau tatăl tuturor.
3.Nevoia de a fi îngrijit. E o dorinţă care nu dispare niciodată din inconştient, indiferent cât de vârstnic sau independent ești.
4.Nevoia de a fi consolat, datorită căreia cauți recompense prin intermediul mâncării, băuturii, fumatului, sexului, distracţiei, jocului.
5.Nevoia de a fi invincibil din punct de vedere fizic. Vrei să fii puternic, nerestricţionat și sexy.
6.Nevoia de a fi nemuritor datorită căreia te înfurii în mod inconştient de inevitabilul morţii.
Această ultimă categorie este câteodată una dintre cele mai subtile.Totuşi, ea este adesea responsabilă pentru începutul durerilor la bărbaţi şi la femei aflaţi la vârsta de cincizeci, şaizeci, şaptezeci de ani.
Iar când apar anumite dureri, cei mai mulți oameni în loc să se focuseze să descopere mesajul transmis de corp, se întreabă „De ce a început durerea acum?”
Răspunsul e simplu, și anume pentru că sentimentele reprimate au atins un nivel critic și corpul tău nu mai poate funcționa normal în aceste condiții.
Durerea nu se va opri până nu îi acorzi atenția necesară să afli mesajul pe care ti-l transmite.
Poți să iei ceva pilule din farmacie, și să scapi pe moment de ea. Doar că în scurt timp va apărea sub altă formă… poate, poate, o vei băga în seamă cu adevărat.
Cum ar fi să-ți iei timp cu tine și să faci o listă cu toate presiunile din viaţa ta, de vreme ce toate acestea contribuie la starea ta?
Pot fi presiuni autoimpuse, tipice perfecţionistului conştiincios sau celui „obsedat de bine”.
Pot fi presiuni ale vieţii de zi cu zi, atât în plan personal cât și profesional.
Pot fi presiuni pe care le-ai resimțit în copilărie în urma interacțiunii cu părinții, frații sau surorile tale, învățătorii și profesorii.Scrie- le cu pixul sau creionul pe hârtie astfel încât să te eliberezi de energia lor distructivă. Scrie fără să recitești, fără să corectezi greșelile gramaticale. Doar scrie sau desenează dacă simți asta.
Când termini de scris, rupe hârtiile în bucățele mici și dacă ai posibilitatea arde- le. Astfel impactul eliberării va fi mult mai puternic.
Poate te întrebi dacă nu cumva se va înrăutăți situația ta pentru că te concentrezi asupra necazurilor și problemelor. Răspunsul este un NU categoric, dacă procedezi exact așa cum ți-am spus mai sus.
Neputinţa de a conştientiza impactul acestor experiențe neplăcute asupra minţii și corpului conduce la durere și boală.
Prin identificarea conştientă prin scris a surselor de presiune, reduci și elimini efectul negativ potenţial.
Acest lucru se face cel mai bine în linişte şi solitudine, deci e important să găseşti un moment în fiecare zi când să lucrezi cu tine.
De asemenea e important să conștientizezi că procesul terapeutic are nevoie de timp. De aceea ai răbdare cu tine și dă dovadă de perseverență.
Toate durerile nu sunt atât de negative pe cât par la început, au un sens și într-un fel reprezintă un mijloc de a (re)stabili un echilibru, de a scoate la iveală emoțiile reprimate și a le elibera.
Dacă ești pregătit pentru o explorare mai profundă, te aștept cu drag la Workshop-urile de Constelații ReGeneration pe care le facilitez.
Găsești mai multe informații, mărturii ale participanților și te poți înscrie AICI.
Te îmbrățișez cu drag,
Marcela Mantz
Terapeut și Facilitator Constelații ReGeneration