Diferența dintre „a cere” și „a cerși”

 

cersi

Mulți clienți care vin la terapie îmi spun că le este rușine să ceară. Explorând de unde vine această rușine am descoperit că una din cauze este asocierea lui „a cere” cu „a cerși”. Între cele două cuvinte există o mare diferența, mai ales la nivel energetic.

Dex-ul nu prea face deosebire între ele. După cum observi mai jos chiar la explicația cuvântului  CÉRE apare –> 3. A cerși.

CÉRE, cer, vb. III. Tranz. 1. A se adresa cuiva pentru a obține ceva, pentru a-l convinge să-ți îndeplinească o dorință. ◊ Expr. A cere voie să… = a stărui (pe lângă cineva), a ruga (pe cineva) pentru a obține permisiunea să… 2. A face unei fete propuneri de căsătorie; a peți. 3. A cerși. 4. A pretinde ceva în baza unui drept; a reclama, a revendica. ◊ Expr. A cere (cuiva) socoteală (sau cont, înv.seamă) = a pretinde de la cineva lămuriri, satisfacție etc. (în urma unei jigniri, a unei fapte reprobabile etc.); a trage la răspundere (pe cineva). ♦ A pretinde. 5. A impune; a face să fie necesar. 6. A dori, a pofti; a voi. ♦ Refl. A avea căutare, a fi solicitat.

CERȘÍ, cerșesc, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A cere de pomană; a cerșetori. 2. Intranz. A cere ceva cu insistență (ca un cerșetor); p. ext. a se înjosi cerând ceva. – Din cere.

Cum stau lucrurile la nivel energetic?

Atunci când ceri îți exprimi o dorință, fără a avea așteptări, fără a încălca liberul arbitru al persoanei căreia te adresezi. Adică îi spui ce ai de spus și îi dai libertatea să aleagă. În momentul în care ceri sunt șanse 50% să primești ceea ce ai cerut, 50% să nu primești. Dacă nu ceri șansa e 100% să nu primești. Există și o vorba în popor care spune „copilul care nu plânge nu primește de mâncare„.

Când cerșești? Atunci când ceri cu insistență, când nu îi permiți persoanei căreia i te adresezi să facă alegerea. Când cerșești de fapt tu vrei să obții ceea ce ai cerut, indiferent de părerea celuilalt. Astfel nu numai că încalci liberul arbitru al celuilalt, te înjosești și tu.

Dacă te-ai contaminat de la părinți sau de la cunoscuți cu „e rușine să ceri”, înlocuiește această convingere cât mai repede. Altfel te va sabota în toate acțiunile tale și vei rămâne blocat la același nivel. 

Una e să ceri, alta să cerșești și cu totul altceva să revendici.

Tudor Mușatescu

Și eu am învățat foarte greu lecția cerutului, și implicit a vânzărilor. Părinții mei, doi oameni simpli și iubitori, ne spuneau tot timpul mie și sorei mele cât eram mici „Mama, e rușine să ceri. Dacă e să primești, o să primești.”  Ani de zile m- a sabotat această convingere. La școală nu ceream să mi se explice încă o dată ceea ce nu înțelegeam pentru că „era rușine”. Pierdeam o mulțime de timp acasă căutând explicații în cărți, doar pentru că nu aveam curaj să cer explicații.

Mai târziu, în afacerile noastre mi-a fost foarte greu să vând eu personal produsele sau serviciile. De aceea am angajat mereu persoane care să se ocupe de vânzări. Însă, doar am evitat să învăț lecția și ea s-a repetat din ce în ce mai dureros până când am învățat-o.

După ce am vândut afacerile clasice, așa cum ți-am povestit aici, m-am înscris într-un MLM și am început să fac primii pași în învățarea acestei lecții. Am obținut rezultate frumoase, însă am învățat lecția acumulând multe frustrări care m-au făcut să urăsc și mai mult vânzările, de aceea am și renunțat să mai fac parte din acel MLM.

Abia mai târziu, am conștientizat  că nu înțelegeam corect termenul de vânzare. Aveam impresia că a vinde înseamnă să conving oamenii să cumpere de la mine. Am învățat că de fapt vânzarea înseamnă să fiu autentică în promovare și să las libertatea de a alege celor cărora mă adresez. 

„A cere” e o lecție importantă atât în viața de zi cu zi cât și în relația cu Divinitatea. Dacă nu îți exprimi conștient dorințele, cerând cât mai specific ceea ce îți dorești atunci vei primi acele lucruri pe care îți focusezi energia și atenția pentru că Universul crede că asta îți dorești, așa cum am scris și AICI.

Era și o povestioară cu un bărbat care mergea de dimineață către serviciu, călătorind cu autobuzul. Stand el sprijinit de o bară, se gândea:

„iar merg la slujba asta de 2 lei care nu îmi place, șefu-i nesimțit, colegii de tot rahatul, prietenii niște ratați, nevasta mă înșeală cu cine apucă…”

În spatele lui cu un carnețel, îngerul păzitor își notează și se gândește:

“Ce dorințe ciudate! În fiecare zi la fel, dar ce pot face eu… ? Dorința-i dorință…” 🙂

Ca să nu ajungi și tu în situația bărbatului de mai sus, ia-ți timp cu tine și conștientizează ce îți doreșți cu adevărat, apoi formulează cât mai concret și specific aceste dorințe, transformându-le astfel în obiective. Transmite aceste dorințe Divinității și detașează-te. Lasă Divinitatea să lucreze la nivel energetic pentru îndeplinirea dorințelor tale și tu – ți un plan de acțiune și începe să– l aplici. Ai încredere că vei fi ghidat pas cu pas; important e să trăiești în prezent și vei reuși să înțelegi această ghidare.

Am încredere că vei găsi cea mai bună metodă care să funcționeze pentru tine și care să te determine să te focusezi pe ceea ce îți dorești cu adevărat, astfel încât visurile tale să se transforme în realitate.

 

Cu drag,

Marcela

 

PS Tu cum stai la capitolul „a cere”? M-aș bucura să împărtășești din experiența ta, scriind un comentariu. De asemenea dacă ai prieteni pe care crezi că i-ar putea ajuta acest articol, distribuie-l folosind butoanele de mai jos.

8 comentarii la „Diferența dintre „a cere” și „a cerși””

 1. Ce sa mai cer?Nu mai am curaj,acum la sfarsit de an sunt in prag de a fi somera.Imi este teama sa pronunt cuvantul acesta pentru ca speram ca dupa zeci de ani de munca sa pot sa ma pensionez nu sa pierd un loc de munca.Chiar daca este prost platit aveam o speranta,Sunt foarte derutata,sper totusi sa mai am o santa. Un Craciun linistit alaturi de cei Drago ,va doresc!

  Răspunde
  • Eleonora, cand o usa se inchide cu siguranta se va deschide una noua. Important e sa iti mentii o vibratie inalta, de aceea iti sugerez sa aplici zilnic pasii prezentati AICI.Multumesc pentru urari. Sarbatori cu lumina, iubire si Armonie in suflet.

   Răspunde
 2. Si eu de asemeni cred ca „a cere=a cersi” numai in cazul in care celalalt nu ofera,ex:lucrez in comert,iar sefa mea i-a stimulat pe colaboratori cu o mica atentie,desi si eu eram prezenta nu m-i sa oferit aceaiasi apreciere,ulterior discutand cu unul dintre colegi le-am marturisit ca daca insist ma simt ca si cum a-si cersi.Multumesc

  Răspunde
 3. Teama de a cere, cel putin in ce ma priveste, vine doar din teama de a fi respins/refuzat si, implicit de a fi ranit 🙂 E o mare meteahna cu care ma lupt chiar in perioada asta. Toate bune va doresc.

  Răspunde

Lasă un comentariu