Despre invidie și comparația cu ceilalți

invidie

Invidia este incapacitatea de a te bucura pentru altcineva și astfel îți blochezi sentimentele de simpatie, apreciere și recunoaștere a calităților și realizărilor celorlalți. Pe românește spus, invidia este ciuda față de cineva care are sau face ceva ce și tu ai dori să ai sau să faci. O persoană invidioasă simte de multe ori că a fost tratată incorect și că viață e nedreaptă cu ea. Invidia este o emoție destul de dureroasă și vine la pachet cu furia, lăcomia, ura, resentimente și chiar deprimare.

” Când otrava invidiei pătrunde într-un suflet, el este pradă unei duble suferințe: simte povara propriilor lui nefericiri şi geme în fața fericirii celuilalt.’’ Eschil

O persoană invidioasă va suferi de fiecare dată când nu obține ceea ce își dorește și astfel nu va reuși să-și focalizeze atenția asupra lucrurilor cu adevărat importante. Invidia este cea care îi face pe oameni să uite că mai există bucurie, cu timpul invidia degenerând într-o permanentă sursă de nemulțumire și de tensionare a relațiilor cu cei din jur. Invidia se naște dintr-o posibilă poziție de inferioritate și afectează în primul rând respectul de sine.

Invidia apare când te compari în permanență cu ceilalți. Comparația cu ceilalți îți provoacă o stare profundă de neîmplinire. Comparându-te cu ceilalți îți creezi frustrări și resentimente.

În clipa în care te compari

cu altcineva,

îți pierzi potențialul natural

și n-ai să mai fii niciodată

fericit, limpede, transparent.

Îți vei pierde claritatea. Îți vei pierde vederea.

Vei avea ochi împrumutați; dar cum să vezi cu ochii altuia?

Ca să vezi, ai nevoie de ochii tăi. 

Ca să mergi, ai nevoie de picioarele tale.

Osho

De mici suntem învățați să ne comparăm cu ceilalți. Din dorința de a ne motiva, părinții folosesc expresii de genul:

„colega ta e mai ambițioasă și de aceea are note mai mari ca tine”,

„prietena ta e mai descurcăreață”,

„pe tine te manipulează oricine”, etc.

Și astfel îți formezi convingerea falsă că trebuie să fii mai deșteaptă, mai talentată, mai ambițioasă, mai…decât ceilalți, ca să reușești.

Comparația cu ceilalți naște ideea de competiție. Raportându-te mereu la ceilalți, consumi energia inutil și nu îți mai poți urma propriile idealuri. La un moment dat competiția te poate stimula, însă la cea mai mică nereușită stima de sine se va reduce brusc. Odată ce intri în competiție, frustrarea și teama își vor pune amprenta și astfel vei consumă energie ascunzându-ți slăbiciunile pentru că ți-e teamă ca alții să nu le descopere.

Dacă îți place ceva la ceilalți și vrei să îmbunătățești și la tine, ai liberul arbitru să o faci doar dacă simți că îți este util și te ajută în evoluția ta. Tu ești o persoană unică și specială, ai venit pe pământ să trăiești propriile experiențe. Ceilalți nu sunt mai speciali ca tine sau mai puțîn speciali. Tu ai drumul tău în viață, ei îl au pe al lor. Important e să conștientizezi că acum ești acolo unde ți-ai dorit să fii prin gândurile tale conștiente sau inconștiente.

Cum te eliberezi de invidie?

HappyFaceSuprimă toate comparațiile cu ceilalți. Conștientizează că fiecare dintre noi este unic și special și iubește-te pe tine. Chiar dacă ai fost învățată de mică să te vezi inferioară sau superioară cuiva, astfel încât, acum îi etichetezi pe oameni ca inferiori sau superiori, ca buni sau răi, ca cinstiți sau necinstiți, încetează să mai pui etichete și să mai judeci oamenii.

Orice om e doar el însuși. Acceptă-l așa cum e și nu uita că acest lucru e posibil numai dacă te accepți și pe tine așa cum ești.

Când nu te mai compari cu ceilalți, stima de sine crește. Astfel îți vei susține punctul de vedere fără teama că ceilalți nu sunt de acord cu tine.

 

HappyFacePetrece timp cu persoanele cu care ai tendința să te compari. Află ce anume le motivează și ce sistem de valori au.

 

HappyFaceComplimentează persoanele care au realizări, chiar dacă este ultimul lucru pe care ți-l dorești. Gândește-te la acea persoană și descoperă ce anume admiri și apreciezi sincer la ea.

 

HappyFaceCaută deliberat binele în ceilalți și în tine! Rezervă-ți timp în fiecare zi și notează lucrurile care te-au încântat peste zi.

 

HappyFace

Recunoștința duce la dizolvarea invidiei și la creșterea vibrației, de aceea mută focusul de la ceea ce îți lipsește la aprecierea a tot ceea ce ești și ai acum. Găsești mai multe detalii aici:

Cum să fii în armonie cu sufletul tău practicând recunoștința.

 

HappyFace

Repetă în gând, coborând fiecare cuvânt din minte în inimă:

Maica Tereza

Focusează-te pe drumul tău! Conștientizează-ți propriile valori și propriile principii, astfel încât să nu te mai compari cu ceilalți. Asumă-ți responsabilitatea pentru faptele tale și încrederea în forțele proprii va crește.

Competiția și invidia sunt absolut fără sens. Când îți dai voie să fii tu însăți, vei descoperi mulțumirea, împlinirea, extazul.

 

Cu drag,

Marcela

 

PS Sunt curioasă să aflu percepția ta despre invidie și comparația cu ceilalți. De aceea m-aș bucură mult să scrii un comentariu.

PPS Distribuie, te rog, și prietenilor tăi. Poate unii dintre ei au nevoie de această informație.

22 de comentarii la „Despre invidie și comparația cu ceilalți”

  1. Cred ca toti, de mici, avem sadita in noi o doza de invidie fie transmisa fie dobandita!! E crucial in evolutia unui copil sa-i sadesti in minte adevarate seminte de incredere de sine! Eu , inca din copilarie , am invatat de la profesoara mea de fizica expresia :’nici eu ca altul , nici altul ca mine!” Unicitatea fiecaruia este chiar farmecul sau! A birui invidia este o lectie pretioasa de zi cu zi fiindca ea poate lua forme dintre cele mai perverse!Materialul prezentat e foarte bine pus la punct , amplu si din suflet , foarte bine realizat! E , intr-adevar opinie de profesionist si voi apela, draga Marcela la serviciile tale! Nu pot decat sa te felicit ca exista oameni ca tine!

    Răspunde
  2. Niciodata nu te poti compara cu nimeni.Fiecare om este unic, are propria sa valoare.Eu am o sora geamana si pot spune, ca daca ne asemanam fizic, nu ne putem compara una cu cealalta.Suntem constiente de asta, fiecare din noi are felul ei de a fi, de a gandi.
    Despre invidie: DA! Sunt oameni invidiosi! Te invidiaza ca ai mai mult decat ei, te invidiaza ca ajuti in stanga si in dreapta, te invidiaza din mai multe puncte de vedere.In general oamenii redusi te invidiaza.Daca ai propria ta valoare nu ai motive sa te compari si sa invidiezi pe altii. DA! Este adevarat, nu toti oamenii au aceeasi valoare:sunt oameni de valoare mai mica, oameni de valoare si oameni faorte valorosi pe care ii admiri,(chiar daca nu le-ai aratat asta in vre-un fel), dar ca sa ajungi sa-i invidiezi, ar fi o mare prostie.Trebuie sa multumesti lui Dumnezeu ca ai avut parte sa cunosti direct, sau indirect astfel de oameni. cu siguranta ai invatat ceva de la ei.Eu asta cred !

    Răspunde
  3. Am trait si traiesc stari de neimplinire si am resentimente,insa nu atat de profund incat sa spun ca sunt din invidie,sau poate ca nici nu constientizez,sincera sa fiu nu urmaresc niciodata starile mele.Am apreciat toata viata oamenii de la care simt ca invat ceva,artistii imi provoaca mari emotii,apreciez mult oamenii de cultura,imi dau seama cat de valorosi au fost si sunt oamenii de stiinta,cei care au inventat internetul…daca imi pare rau de ceva,acel ceva este ca nu pot sa fiu si eu la fel,nu cred ca asta poate fi invidie.Invidia este un atac energetic,nu imi doresc nici sa atac pe cineva ,nici sa fiu atacata.

    Răspunde
    • Eleonora, ca sa fii in armonie cu sufletul tau e important sa iti urmaresti starile. Cand iti pare rau ca nu poti sa fii la fel cu persoanele pe care le apreciezi, de fapt te compari si comparatia cu altii ucide sufletul. Incepe sa te iubesti si sa te accepti pe tine, pentru ca esti unica si speciala.

      Răspunde
  4. Orice forma de evaluare din sport, invatamant, din managementul companiilor, in grupuri,etc., face comparatii intre oameni si stabileste un clasament – la un moment dat, fata de niste criterii – in spiritul concurentei care ataca sufletul oamenilor, ataca unitatea si cooperarea lor, dezvoltarea si punerea impreuna a unicitatilor lor creatoare specifice in bucuria luminii si iubirii dintre ei.

    Am crescut intr-un mediu concurential – atat in sport cat si profesional si am inteles mult mai tarziu ca eram folositi – eram instrumente pentru beneficiul celor care ne conduceau- invatau-antrenau.

    Am platit tribut concurentei, comparatiei care se crea.
    Daca esti in elita celor de nota 10 lupti sa-ti pastrezi pozitia, chiar daca asta iti afecteaza la propriu energia, viata ta, iar daca nu esti in elita poti: fie sa te ambitionezi si sa ajungi in elita cu supraeforturi, fie sa invidiezi pe cei care sunt acolo, fie sa renunti si sa-ti afectezi increderea in tine, respectul si iubirea pentru tine.

    Cand ajungi sa te accepti asa cum esti, sa-ti cunosti si respecti unicitatea, abia atunci vei face o colaborare buna cu parteneri potriviti si eviti comparatia cu altii. Ajungi sa ai ca bun instrument comparatia cu tine in etapele calatoriei tale.

    Acum si aici, pentru noi toti, avem de ales si infaptuit colaborarea unicitatilor noastre in toate domeniile invatamant, sport, companii, stat.

    Multumesc Marcela pentru consistentul si bine venit articol, care ne pune sa vedem prin ce am trecut la nivel personal si la nivel de tara si ce alegem sa fim, sa facem si avem .

    Răspunde
  5. Cred ca de multe ori invidia, gelozia pornesc de la un complex de inferioritate care poate fi constientizat de persoana in cauza sau nu.
    Gelozia care izvoraste din complexul oedipal, isi are radacinle inca din copilarie, ne simtim atrasi de parintele de sex opus si cautam sa ‘eliminam’ concurenta cu parintele de acelasi sex. Dar pe masura ce ego-ul nostru incepe sa se contureze si sa avem mai multa incredere in sine, relativam mai bine si realizam ca de fapt, avem nevoie si de imaginea parintelui de acelsi sex ca sa ne putem identifica cu el.
    Invidia o regasim mai mult la femei, si poate lua forme destul de dramatice uneori: ‘De ce nu pot sa arat ca Lady Gaga? Cum as putea face rost de bani pentru o operatie estetica si sa am o silueta perfecta ca actritele de la Hollywood?’ Notiunea de a fi perfect este asociata cu modelul vehiculat in mass-media si care reuseste sa creeze o imagine artificiala, neadevarata in mintea tinerelor aspirante la frumusete. Si de aici incep invidiile, dezamagirile, care pot aduce depresii, izolare sau tristete acestora.Nu invidiez pe nimeni si sunt eu si ma ccept asa cum sunt, asta este important.

    Răspunde
  6. Sunt o persoana mai emotiva si asta mi-a adus dezavantaje in viata Simteam ca ii dezamagesc pe cei dragi si aveam convingerea ca asa sunt eu dar nu am invidiat pe nimeni!Am inceput sa ma accept asa cum sunt stiu ca sunt unica si ca pot face lucruri mai bine decat altii si asta ma face sa am mai multa incredere in mine!Multumesc Marcela pentru acest articol extrem de util!

    Răspunde
  7. Am trecut de curand printr-o experienta in care, desi nu incercasem acest sentiment pana acum, am simtit invidie.Apoi, pentru ca doream mult sa scap de acest sentiment care nu imi placea deloc, m-am analizat mai bine si am realizat ca sant o gramada de lucruri pentru care trebuie sa fiu recunoscatoare si fata de persoanele pe care le invidiam pot face multe lucruri mai bine.Cred ca acest sentiment apare din lipsa de incredere in propria persoana si faptul ca nu te iubesti suficient.Dar m-a ajutat mult schimbarea de atitudine.Multumesc, Marcela.

    Răspunde
  8. Intr-un fel am invatat de la fetita mea sa nu o mai compar cu altii si ea a invatat de la mine sa nu se mai compare cu altii, pentru a se scuza cu privire la o anumita situatie.
    E vorba de activitatea scolara. Simteam ca nu este suficient de ambitioasa, ca poate mai mult, dar fetita mea m-a invatat ca este suficient sa dea prioritate materiilor ce o intereseaza ( este clasa a opta) si sa le trateze pe celelalte cu constinciozitate in anumite limite. Am inteles-o, asa cum a fost necesar sa ma inteleaga cand ii souneam ca nu ma intereseza ca si X sau Y ( colegi de-ai ei) au luat nota mica pentru ca testul chiar a fost greu.
    In privinta invidiei, am fost ghidata de Dumnzeu sa nu am acest sentiment si m-a ferit sa-l simt. Am putut sa mabucur de succesul si performantele prietenilor sau colegilor fara invidie.

    Răspunde
  9. Chiar si fara a avea acest defect al invidiei, comparatia cu altii ne dauneaza, starnind complexe si stari proaste. O solutie eficienta este, cum a spus d-na Marcela, recunostinta!

    Răspunde
  10. Invidie, ura, manie stări ce au rădăcini adânci in sufletul meu. Inferioritatea care a început in copilărie, teroarea, iar cu timpul si ura, invidia, dar mai ales mania. Sunt disperat încerc sa ma prefac ca totul este ok, dar abia ma pot abtine. Încep sa fac gândesc si sa fac lucruri care nu au nici un pic de moralitate. Invidios ca alții reușesc fără sa stie ce înseamnă teroarea, zâmbetul lor imi provoacă Greața si imi tot vine in minte sa le arat ce înseamnă teroare. Nu frica un cuvânt mic ci Teroare vreau sa ajungă in pragul in care își dau seama cat de nepitinciosi sunt si cat de ușor poti sa te schimbi. Încerc uneori sa ma schimb cum e in cazul de fata, dar pur si simplu nu funcționează stiind ca doar ma controlez si ca in adâncul meu sta un monstru ce vrea sa le arate lumii teroarea, haos, sa vad chipurile lor in agonie, si sa vad daca pot răzbate. Mi-a devenit așa de grețos sa ma uit la un zâmbet! Vreau sa vad răspunsul lor daca ar fi in situația mea, gustand din Teroare, bstjocura. Cum as putea sa ma schimb cand astea imi sunt sentimentele, cum? Sunt doar un las ca in momentul de fata neavând curajul sa-mi arat identitatea. Pur si simplu nu ma pot bucura încep sa fac totul automat. Întrebarea care ma tot frământă este cum ma pot schimba daca nu am încredere in restul combinat cu o frica, ura si manie la cote uriașe.

    Răspunde

Lasă un comentariu