Despre critică, sistemul de valori și harta mentală

În parcul palatului, o cioară neagră s-a așezat pe creanga unui portocal. Jos, un păun mărșăluia mândru. Cioara a țipat:

– Cum își poate permite o astfel de pasăre ciudată să între în acest parc? Merge arogant, ca și cum ar fi sultanul însuși; și are picioarele complet urâte, penele de un albastru atât de oribil și își târâie coada ca o vulpe.

Apoi, cioara s-a oprit și a așteptat tăcută o replică. Păunul nu a spus nimic un timp după care a început să zâmbească melancolic.

paun albastru

– Nu cred că afirmațiile tale corespund realității. Lucrurile rele pe care le spui tu despre mine nu sunt adevărate. Îmi spui că sunt arogant din cauză că țin capul sus. În realitate eu nu sunt arogant. Îmi cunosc trăsăturile urâte, știu că picioarele mele sunt zbârcite și pielea la fel. Acest lucru mă supără atât de mult, încât îmi țin capul ridicat să nu îmi văd picioarele urâte. Tu îmi vezi doar părțile urâte, închizi ochii la părțile mele frumoase și la frumusețea mea. Nu ai observat asta?  Ceea ce tu consideri urât, este exact ceea ce oamenii admiră la mine.

Așa se întâmplă și în viață. Oamenii reacționează la imaginea pe care și-o fac, la modelul lor despre realitate și nu la realitatea însăși

Sunt persoane care nu își dau voie să îi perceapă pe ceilalți ca întreg; văd în ceilalți doar ceea ce vor ei, pentru că au propria harta mentală construită pe baza sistemului propriu de valori. Dacă critica este una din valorile fundamentale a unei persoane, aceasta va vedea în ceilalți doar ce este de criticat. Nu se va obosi să caute o explicație la un anumit comportament așa cum a făcut și cioara din poveste.

Poate ai întâlnit și tu în viața de zi cu zi astfel de persoane, așa cum am întâlnit și eu. Dacă ți-ai  conștientizat sistemul de valori, orice ar spune o persoană cu harta mentală ca a ciorii din poveste nu te va afecta. Și ai exemplul păunului care știe ce admiră oamenii la el și ce a spus cioara a trecut pe lângă el; mai mult, a găsit resursele să îi dea și o explicație.

Ce se întâmplă dacă nu îți iei din când în când timp cu tine să descoperi care îți sunt valorile fundamentale, să conștientizezi pentru ce te apreciază ceilalți?

Apare indoiala: „și dacă ce aud e adevărat?”.

Și în mintea ta începe să se creeze un dialog intern care îți consumă din energia pe care ai fi putut-o direcționa către acțiuni constructive. Și acesta e un caz fericit.

Da, ai citit bine, e un caz fericit pentru că ai conștientizat dialogul interior. Se poate întâmpla să nu fii prezent în totalitate și acest dialog să se instaleze undeva în subconștientul tău și să te saboteze când îți este lumea mai dragă.

În ședințele individuale vin persoane care îmi spun, încă de la început, că nu reușesc să își mențină nivelul energetic pe parcursul întregii zile. Când analizăm unde se consumă această energie, de cele mai multe ori descoperim multe „programe” care au rulat pe fundal fără ca persoana să le conștientizeze.

Observi că prezența și conștientizarea fac ca tu să fii „în formă” toată ziua și să nu te afecteze părerea nefondată a altor persoane.

De aceea îți propun să aloci timp pentru a te antrena să fii prezent și să îți conștientizezi valorile fundamentale, pentru ca atunci când întâlnești  persoane care procedează ca cioara din poveste, să poți adopta atitudinea păunului.

 

Cu drag,

Marcela

PS Ca să îți stabilești sistemul de valori, te invit să urmezi pașii din articolul Ce este cu adevărat important pentru tine în viață?, pe care îl găsești AICI.

PPS Ca de obicei, te invit să lași un comentariu în care să îți scrii punctul de vedere personal  referitor la acest subiect și dacă crezi că articolul poate inspira și alte persoane, butoanele de like  și share sunt puțin mai jos.

16 comentarii la „Despre critică, sistemul de valori și harta mentală”

 1. Foarte multa lume traieste in asa fel incat sa evite critica altora, fara sa realizeze ca oricum ai face, mai devreme sau mai tarziu tot vei fi criticat de vreun nemultumit.
  A incerca sa multumesti pe toata lumea, iata reteta esecului.

  Invatati sa fiti voi insiva, fara sa va pese de GURA lumii.

  Răspunde
 2. Sa traiesti in armonie cu tine si raportandu-te la realitatea in care traiesti sa nu uiti ca esti un om minunat, un curajos, un luptator si care isi scrie propria poveste intr-un mod unic. Nu conteaza prea mult ce cred cei din jur, unii te vor sustine, putini te vor intelege si multi te vor face sa te indoiesti, dat tu sa crezi in tine si in Dumnezeu. Atata timp cat nu afectez, in rau, pe nimeni, ca oriunde voi trece voi schimba ceva in bine, macar subliminal, ca va ramane ceva in urma mea, ceva bun – LA VITA E BELLA!

  Răspunde
  • Ella, imi place foarte mult modul in care percepi relatiile cu ceilalti. Multumesc ca ai impartasit punctul tau de vedere. Intr-adevar, viata e frumoasa si de noi depinde cum alegem sa o traim. 🙂

   Răspunde
 3. In fiecare dimineata „Armonie in suflet” imi face viata mai frumoasa si imi aduce linistea sufleteasca de care am nevoie.Va multumesc ca existati doamna Marcela.
  Cu mult drag.
  Katy

  Răspunde
 4. Ofer cu drag drept recunostinta cateva versuri compuse de mine pt acest site armonie in suflet,multumesc doamnei Marcela.Agitatia mea a plecat la plimbare,si nu o las sa vina ,o tin la departare.>Cu sufletul in pace,dragoste,bucurie,>Ma implinesc mereu iar totul vine de la sine.>Sufletu mi vorbeste,stau si il ascult,ganduri implineste,il iubesc prea mult!Multumesc ,cu drag Marilena.

  Răspunde
  • Multumesc mult, Marilena. Ma bucur ca ceea ce scriu functioneaza pentru tine. Tot ce iti doresti si este spre binele suprem sa se implineasca cu bucurie si iubire la timp divin si in deplina sincronicitate divina.

   Răspunde
 5. Este bine sa traiesti in Armonie cu tine si raportat la realitatea in care traiesti.Sa nu uiti,. esti o persoana unica cu propriile valori si se poate intimpla sa nu fii pe placul multor persoane care nu au aceleasi Valori-Personale
  Sa crezi in fortele tale si Dumnezeu.Sa nu dai curs criticilor
  cu replici dure,raspunde cu un zimbet si cuvintele folositesa fie blinde,rostite cu voce joasa.Ai curaj si priveste persoana in ochii cu o privire calda.Razbunarea nu este buna,cel mai intelept cedeaza,constientizind diferenta de valori personale.
  Evita persoanele care te ataca energetic,lasate inconjurat de persoane placute tie,nu consuma energia cu cei care nu iti fac placere.Numai asa esti in Armonie cu sufletul tau.VIATA este facuta din BINE si RAU numai noi suntem cei care hotarm valorile.
  IUBIRE,DRAGOSTE SI MULTA LUMINA DIVINA!
  MARIA.

  Răspunde
 6. Pt prima data mi-am gasit linistea cand am descoperit acest sit si am ascultat meditatia multumirea de seara. Nici nu stiam cata nevoie aveam de ea. Asa am aflat efectul minunat al meditatiei,apoi au urmat meditatii de iertare si liniste.Acum pot sa spun ca am atitudinea paunului pt ca mi-am iertat propriile greseli si doar asa mi-am gasit linistea si constientizat valoarea. Cred ca altfel nu se poate.

  Răspunde

Lasă un comentariu