Doar ceea ce îți asumi poate fi vindecat

Nu o să îți vorbesc azi despre cât de important este să îți asumi responsabilitatea propriilor fapte, vorbe și gânduri ca să poți evolua ci o să îți dau câteva exemple din care să conștientizezi când nu îți asumi responsabilitatea.

 Când consideri că ceilalți îți fac rău,

nu te respectă, nu te iubesc

vinaÎți reamintesc că nimeni nu îți poate face nimic rău fără permisiunea ta. Cei din jur te tratează așa cum te tratezi și tu, pentru că de fapt exteriorul reflectă interiorul. Când dai vina pe ceilalți pentru ce ți se întâmplă, de fapt, nu îți asumi responsabilitatea că tu ai atras acele lucruri tocmai pentru a conștientiza ce mai ai de vindecat în interiorul tău. Tu te poți schimba doar pe tine și neasumarea duce la cedarea puterii personale de vindecare. De asemenea și învinovățirea este o piedică în procesul de vindecare si poți citi mai multe aici –> Inceteaza sa te mai invinovatesti si sa dai vina pe ceilalti.

Ziua în care vei fi responsabil/ă și nu vei mai căuta scuze, aceea este ziua startului care te va purta spre succes.– O.J. Simpson

 

 Când folosești prea des „așa a fost să fie”

Sunt situații în care deși ai făcut tot ceea ce ținea de tine, lucrurile nu ies așa cum ți-ai dori. Este vorba despre acele momente în care îți spui „așa a fost sa fie”. Atenție! Dacă te surprinzi prea des folosind această expresie, ceva nu este în regulă și e important să explorezi ce anume te blochează.

asumiPot fi convingeri limitative de genul : „Orice aș face, tot nu reușesc.” , „Nu am noroc niciodată.”, sau resentimente, regrete adânc îngropate în subconștientul tău. Luându-ți timp cu tine o să observi că este vorba despre un conflict interior, pentru că o parte din tine nu acceptă „așa a fost sa fie”.

Vindecarea și implicit schimbarea realității are loc atunci când rezolvi acest conflict interior.

 

Când vorbești despre tine

și folosești persoana a doua singular sau plural

Ca și exemplu ai mai jos un fragment dintr-o conștientizare a unei cliente într-o ședință individuală:

vampirismAș fi putut să fac lucrurile și în alt mod. Iți este greu de multe ori să vezi că există și alte soluții. Se întâmplă să mergi într-o direcție și să nu mai vezi alte soluții alternative. Noi ne cam blocăm în astfel de situații.”

Observi că în prima propoziție vorbește la persoana întâi și își asumă. In urmatoarele două se disociază pentru că vorbește la persoana a doua singular deși este vorba tot despre ea. In ultima propoziție face deja o generalizare vorbind la persoana întâi plural. Când am întrebat-o despre cine îmi povestește, în prima clipă s-a blocat. Nici măcar nu conștientizase ceea ce a verbalizat.

Iată ce spune Osho despre conștientă și inconștientă:

„Cu cât ești mai inconștient, cu atât ești mai departe de tine însuți. Cu cât ești mai conștient cu atât te apropii mai mult de tine. Atunci când conștiența este totală ești în centru. Când gradul de conștiență este mai mic, ești mai aproape de periferie.”

Clienta, prin ceea ce a verbalizat, s-a îndepărtat de ea. De altfel i-a venit foarte greu să reformuleze și să își asume. Atâta vreme cât nu își asumă faptul că :

Imi este greu de multe ori să văd că există și alte soluții. Se întâmplă să merg într-o direcție și să nu mai văd soluții alternative. Eu mă cam blochez în astfel de situații

nu are cum să schimbe această percepție și să își creeze altă realitate. Prin verbalizarea la persoana a doua singular și plural se consolează că mai sunt și alții ca ea.

Mamele care se adresează copiilor cu expresia „hai mami să facem..„, nu își deprind copiii încă de mici să își asume responsabilitatea. Copilul va aștepta întotdeauna să facă lucrurile cu cineva pentru că își formează un obicei pe care îl poate avea și în viața de adult. Asumarea responsabilității este o lecție foarte importantă pe care copilul trebuie să și-o însușească temeinic pentru a deveni un adult capabil să-și conducă singur și eficient viața în general.

Iți reamintesc că „doar ceea ce îți asumi poate fi vindecat”, pentru că tu nu-i poți schimba pe ceilalți sau mediul ci îți poți schimba doar atitudinea ta. Când îi consideri pe alții vinovați (exemplul 1) , dai vina pe soartă ( exemplul 2) sau nu îți asumi ceea ce spui ( exemplul 3) schimbarea nu este posibilă.

Te încurajez să analizezi ceea ce se întâmplă în viața ta fără să te învinovățești pe tine, pe ceilalți sau soarta, să înveți lecțiile fiecărei experiențe, să le aplici și să fii cât mai prezent/ă în viața ta. Am încredere că vei reuși.

 

Cu drag,

Marcela

 

Te invit să scrii ca și comentariu în ce situații ai observat tu personalnu îți asumi responsabilitatea. De asemenea dacă crezi că acest articol îi poate ajuta și pe prietenii tăi, distribuie-l în rețelele de socializare folosind butoanele de mai jos.

Articolul anterior
Articolul următor

Citeste articole asemanatoare

Lasă un comentariu

21 de comentarii la „Doar ceea ce îți asumi poate fi vindecat”

 1. BunĂ Marcela
  Sunt in criză de timp dar la toate prezentate de tine am să prezint și eu ceva, ceva care nu îmi aparține, dar îmi place foarte mult, Cu ceva timp în urmă am citit o poezie ce parcă le cuprinde pe toate, și această poiezie a fost scrisă cu mulți ani în urmă.
  Ce coincidență pentru noi cei de astăzi!!

  Dacă
  Dacă eşti calm, cînd toţi se pierd cu firea
  În jurul tău, şi spun că-i vina ta;
  De crezi în tine, chiar cînd Omenirea
  Nu crede, dar îi crezi şi ei cumva;
  De ştii s-aştepţi, dar fără tevatură;
  De nu dezminţi minciuni minţind, ci drept;
  De nu răspunzi la ură tot cu ură
  Şi nici prea bun nu pari, nici prea-nţelept;

  Dacă visezi – dar nu-ţi faci visul astru;
  De poţi să speri – dar nu-ţi faci jindul ţel;
  De-ntîmpini şi Triumful şi Dezastrul
  Mereu senin şi în acelaşi fel;
  Dacă suporţi să-ţi vezi vorba sucită
  De şarlatan, ce-ţi spurcă al tău rost;
  De poţi ca munca vieţii, năruită,
  S-o faci de la-nceput precum a fost;

  Dacă-ndrăzneşti agonisita-ţi toată
  S-o pui, făr’a clipi, pe-un singur zar
  Şi, dac-o pierzi, să-ncepi ca prima dată
  Făr-să te plîngi cu un oftat măcar;
  De ştii, cu nerv, cu inimă, cu vînă,
  Drept să rămîi, cînd ele june nu-s,
  Şi stai tot dîrz, cînd nu mai e stăpînă
  Decît Voinţa ce le ţine sus;

  Dacă-ntre Regi ţi-e firea neschimbată
  Ca şi-n Mulţime – nu străin de ea;
  Amic sau nu, de nu pot să te-abată;
  De toţi de-ţi pasă, dar de nimeni prea;
  Dacă ţi-e dat, prin clipa zdrobitoare,
  Să treci şi s-o întreci, mereu bonom,
  atunci: a ta e Lumea asta mare
  şi, mai mult, fiul meu: atunci – eşti Om!
  J.R. Kpling
  Acesta era un subiect drag mie dar din lipsă de timp m-am rezumt doar la o poiezie, sper să-ți placă și ție și tuturor acelora care o vor citi.
  O zi minunată și pe urând.
  Vasile P

  Răspunde
 2. Multumesc Domnule VASILE P.pentru minunatele versurii,pline de intelepciune.Adevarat in viata totul depinde de mine ca individ,de forta interioara si felul cum gindesc.Numai eu pot schimba ceva in viata mea in functie de convingerile mele.
  O zi asa cum o doriti! Armonie in suflet! MARIA C.

  Răspunde
 3. Buna Marcela.In decursul anilor,de f.multe ori nu mi-am asumat responsabilitatea,am simtit nevoia de sfatul altei persoane de incredere.Acum am realizat, dece nu aveam curajul necesar.De vina au fost convingeriile limitative din copilarie, sa ascult sfatul altei persoane.Viata a fost dura cu mine si m-a pus in situatii dificile sa iau hotariri de moment si sa, mi-le asum pe mai departe.Aceste momente au fost lectiile de viata pe care a trebuit sa-le invat pt a supravietui.Acum sunt constienta ca numai eu hotarasc pt.mine ce este bine sau nu.Sunt momente cind imi ascult constiinta ,sunt si momente cind ascult vocea inimi.De multe ori cobor constiinta in inima si ascult voceea vibratiei interioare din sufletul meu.In acest moment sunt eu si numai eu hotarasc pt.mine,nu ma poate schimba nimeni,nici eu nu doresc sa schimb pe nimeni.Fiecare suntem indivizi unici cu vibratii diferite si rezonam diferit.Nimeni nu poate stii cei mai bine pt. mine decit eu si Divinitatea.Traiesc in prezent,miine este, alta zi.Imi asum ceea ce fac si gindesc.Sunt deschisa la noutatii si la evolutia mea ca individ,chiar daca am virsta inaintata.
  ARMONIE ,IUBIRE SI MULTA DRAGOSTE IN SUFLET!
  MARIA.

  \\\\\\\\\\\\

  Răspunde
 4. Urmaresc blogul dvs si marturisesc ca mi-a schimbat modul de a gandi. Sunt mai pozitiv, mi-am deblocat pseudo-depresia si vad lucrurile mai armonios. Am avut niste momente mai dificile dar m-am adunat acum. Multumesc mult!

  Răspunde
 5. Marcela, articolele tale si tot ce faci m-au ajutat sa constientizez mai bine ceea ce ma tinea legata facandu-ma sa nu actionez. De cand folosesc principiile tale viata mea se imbunatateste zi dupa zi.

  Răspunde
 6. Am trecut prin multe greutati, prin multe situatii dificile,le am infruntat pe toate cu mult curaj si forta interioara .Acum sunt bine o situatie ff buna ,un om ce ma iubeste cu adevarat dar nu simt acea bucurie ,nu pot fii fericita .Oare de ce?As dori sa ies din aceasta situatie dar simt ca ceva ma tine si mi mscina sufletul .Cum sa fac sa fiu cea de altadata ,vesela glumeata ?

  Răspunde
  • Vio, in primul rand iti sugerez sa schimbi intrebarea „de ce?” cu „ce am da vindecat ca sa simt bucuria si fericirea?”. Apoi sa iti rezervi timp cu tine ca sa descoperi si vindeci „sentimentele ingropate de vii” care te impiedica sa fii tu cea care esti cu adevarat. Daca nu poti parcurge acest proces singura, poti programa sedinta individuala –> https://www.armonieinsuflet.ro/sedinte-individuale/. Fie ca tot ce este spre binele tau cel mai inalt sa se implineasca in cel mai bun mod posibil.

   Răspunde
 7. Acceptare,constientizare,responsabilitate si iubire!!!
  De ceva timp am inceput sa ma „trezesc” si sa inteleg ca,nu imi asumam in intregime ceea ce se intampla cu mine. Am inceput sa am rabdare cu mine,sa analizez,sa accept ,sa iert si sa ma iubesc asa cum sunt. Sigur ma indrept pe calea care ma bucura,ma linisteste si-mi aduce increderea ca prin iubire si asumare voi deveni un om liber! Multumesc cu recunostinta ca ai iesit in calea mea! Binecuvantari divine!

  Răspunde
 8. Am foarte mult de lucru „cu mine”
  Intenția mea predominantă este să îmi armonizez mintea cu sufletul. Cu multa practica voi reuși.
  Mulțumesc!

  Răspunde
 9. Acum,aici sunt prezenta,indraznesc sa afirm ca mai mult ca ieri! Asumarea vine din intelegere,acceptare,iubire de sine.Trezirea a inceput si cu pasi siguri ma indrept si spre asumarea totala! Imi vindec usor copilul interior ,ii ofer acum atentie si iubire,ca sa simta armonia si linistea de care are/am nevoie! Am pasit pe aceasta carare,oferita cu generozitate de tine,suflet frumos-Marcela si voi atinge cu siguranta taramul care este in fata mea.Multumesc,Multumesc!!!

  Răspunde
 10. Primesc aceste informatii si nu-mi vine sa cred cat de mult am de lucru cu mine.
  Incerc sa gandesc pozitiv, dar nu-mi prea iese. Imi dau seama cand se strecoara indoiala cu privire la o afirmatie pozitiva construita constient, gonesc indoiala ( frica) si ea e undeva pe acolo. Cum nu sunt atenta, e primul lucru care-mi apare-n minte:”si daca….”
  Imi doresc „sa ma apropii de mine insami ” si incerc sa inteleg ce inseamna prezenta, sa o practic, dar vechile obiceiuri sunt atat de puternice.
  Am incredere si exersez.

  Răspunde
 11. Îmi asum responsabilitatea că este necesar să lucrez cu mine pentru starea de prezență, și să-mi armonizez mintea și sufletul ca să simt armonia, liniștea și echilibrul.

  Răspunde

Lasă un comentariu