Acceptă ceea ce simți și transformă-ți emoțiile

Prea des surprindem în dialogul nostru interior expresii de genul:

degeaba„N-ar trebui sa fiu furioasă.”

„Doar fraierii se sperie.”

„Uită și mergi mai departe.”

„Poate dacă-mi găsesc ceva de făcut, o să-mi treacă.”

Aceste gânduri nu fac decât să-ți cenzureze reacțiile și să mascheze adevăratele trăiri afective și astfel emoțiile tale sunt prinse în capcană. Ele „fierb” înăbușit în interiorul tău și apar sub formă de dureri de cap provocate de resentimente sau a nopților nedormite în care te critici.

Poate nu vrei să accepți că sunt momente în care simți ură, că sunt momente în care ești capabilă de răutate, așa că cel mai comod este să exilezi aceste simțăminte în colțurile întunecate ale minții, astfel încât să nu le examinezi niciodată în lumina conștiintei.

Deseori, rădăcinile greutăților pe care le întâmpini în acceptarea emoțiilor perturbatoare se află în trecutul tău personal. În copilărie ai absorbit modelele prezentate acasă și le-ai încorporat în repertoriul tău afectiv:

 • ai învățat că „Asta e furie” și dacă e bună sau rea,
 • ai învățat că „Asta e frică” sau „Asta e curaj”,
 • ai învățat căror trăiri afective să le dai curs în relații sau pe care să le ignori.

Vestea bună este că poți modifica efectele trecutului tău afectiv, remodelând obișnuintele emoționale care nu îți mai folosesc și păstrându-le pe cele pe care le prețuiești. Dacă tolerezi simțămintele dureroase, dacă le accepți în loc să le etichetezi drept „bune” sau „rele”, ele își pierd puterea asupra ta.

Important e să te oprești și să identifici ceea ce simți, astfel devii conștientă de emoția care a apărut și ai un anumit control asupra ei. Chiar dacă trăirea emoțională intensă pe care o resimți nu a scăzut, prin faptul că ai identificat-o, ai pus frînă și încetinești.

Nu este ușor să îți faci timp pentru a constata ce simți, dar îți reamintesc că nu ești cu adevărat liberă să simți fericirea sau bucuria cât timp ții în tine emoții vechi, distructive. Găsește aceea modalitate de eliberare care funcționează pentru tine, lasă pur și simplu aceste simțăminte să iasă la suprafață, fără a face rău nimănui, și astfel te vei destinde și îți vei deschide inima. Există șanse mari ca simțămintele tale să iasă la suprafață, concretizate în simptome fizice sau în intoleranță față de alții.

accepta ce simtiAcceptându-te fără să te cenzurezi, o să descoperi că suferința provocată de experiențele din trecutul tău se va reduce. A înțelege că emoțiile există, pur și simplu, aduce o mângâiere stranie. Dacă ai încredere în ele, vin și pleacă, lăsându-te mai puternic și permițând bucuriei să se întoarcă la tine.

Nu poți înainta, nu te poți schimba în bine până nu te accepți așa cum ești în acest moment. În loc să-ți negi simțămintele, să le minimalizezi importanța ori să te raportezi negativ la sursa lor, primește-le ca pe niște prieteni vechi, fără frică, fără rușine. (detalii AICI)

Oprește-te puțin și răspunde la întrebările de mai jos:

 • ai ajuns să trăiești cu emoții greu de controlat, cu emoții ce-ți blochează gândirea și uneori nu poți să vorbești din cauza lor, iar alteori transpiri, roșești sau tremuri?
 • ai observat că nu-ți mai regăsești bucuria de a trăi și te întrebi cum de rezistă corpul tău la acest stres psihic?
 •  ai ajuns să-i invidiezi pe cei care trăiesc într-o energie calmă și echilibrată, iar mintea ta este ocupată continuu cu proiecte ambițioase cu termene limită?
 •  ești cuprinsă de un sentiment de neputință în fața unor obstacole, încercări sau decizii?

Mintea nu poate fi ocupată de emoții pozitive și negative în același timp. Trebuie să predomine fie unele, fie celelalte. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că emoțiile pozitive sunt cele care ne influențează în mod dominant mintea. ” Napoleon Hill

Îți doresc să faci cele mai bune alegeri pentru tine, să accepți ceea ce simți și să-ți transformi emoțiile astfel încât să te bucuri de viață în fiecare moment.

Cu drag,

Marcela

 •  Dă de știre și prietenilor tăi despre acest articol.
 •  Aștept cu mare curiozitate comentariul tău referitor la emoții.

4 comentarii la „Acceptă ceea ce simți și transformă-ți emoțiile”

 1. Foarte adevarat din tot ce scri si ma bucura f.mult articolele tale.Tot respectul ptr tine ,ca dai o mana de ajutor la cei ce au nevoie .

  Răspunde
 2. E ok sa simti emotiile si sa le lasi sa curga prin tine. Insa nu cred ca e ok sa te lasi dominat de ele.

  Deciziile emotionale sunt cele mai proaste decizii!

  Răspunde

Lasă un comentariu