3 tipare verbale prin care mintea te sabotează

Mintea deține o serie de “gânduri tipar” pe care le utilizează drept model pentru a face față diverselor situații de viață. Unele sunt constructive și te ajută, altele te sabotează poate chiar fără să-ți dai seama.

În continuare îți voi prezența 3 asemenea tipare verbale frecvent întâlnite, prin care mintea te abate de la calea sufletului

 • “da, dar…”

Pe cât de scurtă este exprimarea, pe atât de fundamental este procesul care se află în spatele ei. Prin cuvântul “da” mintea este de acord cu o anumită conștientizare, și în același timp prin intermediul cuvântului “dar” ea anihilează în secunda următoare efectul ei. Mintea face asta pentru că nu dorește să riște sau să depună efort pentru a schimba ceva.

De aceea, de fiecare dată când sesizezi că folosești acest tipar verbal “da, dar…” înlocuiește- l cu “da, foarte bine” sau “da, interesant”. Astfel îți vei orienta gândurile într-o direcție diferită. 

Exprimarea “da, dar…” este asemenea unui macaz care îți va direcționa gândurile permanent pe o linie secundară.

Exprimarea “da, foarte bine” sau “da, interesant” va orienta macazul pe o cale deschisă și te poate conduce mai departe, recepționând un impuls al sufletului și transformându-l în mod constructiv.

Dacă interacționezi cu persoane care folosesc frecvent tiparul verbal “da, dar…” poți să le explici ce se întâmplă la nivel profund. Astfel le oferi posibilitatea să aleagă dacă lucrează să schimbe acest tipar sabotor. Dacă continuă să îl folosească, poți să decizi tu dacă mai dorești să continui comunicarea la nivelul lui “da, dar…” și să-ți consumi energia inutil.  

 • “știu deja”

Tiparul verbal “știu deja” înseamnă în realitate “nu vreau să știu nimic despre ce vrei să-mi spui”.

Respingerea interioară este dată de o structura mentală care stopează orice formă de cunoaștere nouă. Această atitudine de respingere este adeseori manifestată și printr- un gest al mâinii.  

Desigur că această decizie aparține fiecărei persoane și în unele cazuri ea poate să fie o decizie bună. Totuși uneori exprimarea vine ca un tipar automat al minții, deși sufletul ar face un pas înainte. În cazul acesta ai posibilitatea să te oprești pentru puțin timp și să faci o altă alegere.

Atunci când apare impulsul interior să spui “știu deja” îți recomand să-ți pui următoarele întrebări:

Știu într- adevăr ce va urma? 

Cunosc toate detaliile? 

Știu într-adevăr rezultatul? 

Sunt oare cunoștințele mele de actualitate sau poate s-au învechit deja? 

Adeseori nici nu este vorba despre ce știi deja, ci despre a asculta altă persoană, arătându-i în felul acesta că îi ești alături. Unele persoane vorbesc din dorința de a se face remarcate și pentru a le fi alături în semn de iubire.

Ca să te deschizi să permiți noului să pătrundă în viața ta, înlocuiește “știu deja” cu “ce interesant” sau “am auzit câte ceva și mi-ar plăcea să-mi povestești mai multe”. 

Dacă interacționezi cu o persoană care aparent “știe deja” totul, este vorba de fapt de un mecanism subconștient de apărare. 

Acest mecanism se poate datora faptului că acea persoană crede că nu îi este permis să se situeze pe un plan inferior în cazul aparentei competiții în cunoaștere. Sau a fost soluția folosită în copilărie pentru a se proteja de influența dominantă a părinților. Ca să comunici armonios cu astfel de persoane, când afirmă “știu deja” răspunde în mod firesc și normal cu exprimarea “interesant! povestește-mi și mie te rog ceea ce știi”.

 • “nu se poate, deoarece…”

Când sufletul transmite minții un implus asociat cu o schimbare, cu un efort sau cu un anumit risc, apare de multe ori un mecanism automat de apărare. Astfel chiar dacă un anumit lucru este ușor de făcut, dintr- odată devine complicat și anevoios.

 Când te surprinzi exprimându- te cu “nu se poate, deoarece…” , începe prin a- ți accepta plenar gândurile. Apoi notează pe rând toate argumentele din a căror cauză nu poți face lucrul respectiv. Scrie cât mai detaliat astfel încât să vezi cu ochii tăi ceea ce oricum rulează în mintea ta. 

Când termini de scris, recitește toate argumentele și verifică dacă mai ai ceva de adăugat.

Apoi ia fiecare argument în parte și analizează- l și prin prisma sufletului. Descoperă dacă există vreo posibilitate prin intermediul căreia ai mai putea face un pas, oricât de mic ar fi el și notează- ți soluțiile acolo unde le găsești. Chiar dacă nu descoperi nici o soluție, îi transmiți minții că nu mai accepți tipare de gândire și verbalizare ce vin pe pilot automat și ții cont și de ceea ce simți la nivel de suflet. În timp acest tipar “nu se poate, deoarece…” nu te va mai sabota fără ca tu poate să nici să nu-ți dai seama.

Dacă interacționezi cu o persoană care manifestă o stare continuă de rezistență prin folosirea exprimării “nu se poate, deoarece…”, sugerează- i să facă un exercițiu de imaginație spunându- i: “presupunând prin absurd că ai putea face acest lucru, care ar fi cel mai simplu pas cu care ai începe?”   

Apoi, acordă-i timpul și spațiul necesar să prelucreze informația. Reamintește- ți că fiecare persoană are liberul arbitru să aleagă dacă face o anumită schimbare sau nu. 

Cu drag,

Marcela Mantz
Mind & Soul Harmony Coach

 

PS Dacă simți că acest articol le-ar putea fi de ajutor și prietenilor tăi, te încurajez să îl distribui astfel încât să îi ajuți să- și conștientizeze tiparele mentale care îi sabotează.

3 comentarii la „3 tipare verbale prin care mintea te sabotează”

 1. Mulțumesc pentru aceste informatii prețioase și pentru că faci parte din viata mea de zi cu zi, contribuind la dezvoltarea mea personala. De când te-am cunoscut viața mea a luat un alt sens. Îmi prinde bine unele gânduri (dojenitoare) ale tale referitoare la sârguința mea în acest sens. Îți mulțumesc că ai rabdare cu mine și îți sunt recunoscătoare pentru tot ce faci.
  Întamplarea a făcut să te cunosc și mă gândesc la tine cu mult respect și iubire totodată.

  Răspunde
 2. Mulțumesc cu recunoștință și iubire, pentru,răbdarea,înțelegerea,și perseverența de care dai dovadă, te percep ca pe o cloșcă ,care are grijă de puii ei.Lucrez cu mine, sunt atentă la cum vorbesc ,cum gândesc și de fiecare dată când mai vii cu învățăminte tot mai descopăr câte ceva de lucrat și eliberat la mine.Acum cu acest email cu expresia „știu deja”,.Sunt anumite persoane care au un dar de a repeta ,anumite situații, sau evenimente trăite în trecut,și e ca o placă pe care o repetă, iar și iar,stau ascult și ma satur,când spun „ce interesant”aceasta vorbă lunga sa întinde la nesfârșit, mă gândesc la tine și la ce învăț și râd singură de mine de situația în sine.Imi spun răbdare Vero,și caut sa evit situațiile de genul.Esti un munte de răbdare dragă Marcela,îți mulțumesc pentru tot🥰

  Răspunde

Lasă un comentariu