„Săracul de tine” sau unde duce mila

Te-ai surprins spunând „Săracul de tine” sau „Săraca de tine” când prietenii îți povestesc despre întâmplările mai puțin fericite? Află că în acel moment te-ai conectat la energia milei, o energie de vibrație joasă. Ca să mă fac înțeleasă mai bine îți împărtășesc povestea băiețelului și a fluturelui.

saraculÎntr-o zi un băiețel a găsit coconul unui fluture. L-a luat cu el și era nerăbdător să surprindă momentul în care fluturașul va ieși la lumina zilei. Nu a trecut mult și a venit și momentul mult așteptat. Băiețelul a stat ore în șir privind cum fluturele încerca să iasă printr-o gaură atât de mică. La un moment dat, fluturele nu a mai făcut nici un progres și băiețelului i s- a făcut milă de suferința lui. De aceea s- a gândit să îl ajute. A luat o foarfecă și a tăiat partea care a mai rămas din cocon și fluturele a ieșit cu ușurință. Mare i-a fost mirarea băiețelului să vadă corpul fluturelui umflat și aripile mici și scorojite. Totuși continuă să îl privească și abia aștepta să îl vadă zburând. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat.

Fluturele a fost nevoit să își petreacă restul zilelor târându-se de ici colo. Nu a reușit să zboare niciodată. Băiatul nu știa că acel chin de a trece prin gaurica mică a coconului îi era vital fluturelui, pentru că este modalitatea prin care fluidul din corp este forțat să ajungă în aripi și astfel să poată zbura. Băiatului i- a fost doar milă și a făcut tot ce a putut să ajute fluturele.

Conștientizezi acum că atunci când îți este milă de cineva, înseamnă că nu ai încredere în abilitatea lui de a rezolva problema cu care se confruntă. Când îți este milă, îl tratezi pe celălalt cu un aer de superioritate și mesajul subtil pe care îl transmiți este „eu pot, tu nu poți”. Gândește-te ce final fericit ar fi avut povestea de mai sus dacă băiatul manifesta compasiune față de fluture. Adică îi înțelegea durerea și în același timp lăsa lucrurile să curgă în mod natural.

Compasiunea este un sentiment de vibrație înaltă, pentru că înțelegi durerea celuilalt și în același timp ai încredere în el și mesajul subtil este „tu încă nu poți, te pot învăța dacă vrei”.

A simți compasiune pentru cineva înseamnă a privi fără să judeci, a nu „privi de sus”, a înțelege că tot insistând să îl pui pe calea cea bună e posibil să împiedici acea persoană să învețe lecțiile de viață.

Nu este datoria ta să îi determini pe ceilalți să urmeze drumul cel bun.

Și asta nu înseamnă că ești indiferent la problemele lor, înseamnă doar că ai încredere în ei.

Evită să îți consolezi prietenii cu expresia „Săracul de tine” sau  „Săraca de tine” dacă vrei să îi ajuți. Evită să îți spui ție „săraca de mine” când ești în situații limită. 

Această expresie nu face decât să blocheze fluxul creativității,  să blocheze   accesul la resursele tale interioare și astfel să rămâi mai mult în acea situație.

Pune- ți întrebări de genul:

ce am de învățat din această situație?” ,

care este primul pas pe care îl pot face pentru a depăși acest disconfort?„.

Astfel ceea ce ai impresia că este belea, o vei percepe ca și binecuvântare.

 

Cu iubire și recunoștință,

Marcela

 

Ai prieteni pe care i-ar ajuta acest articol? Apasă pe Like și Share și astfel va ajunge și la ei.

Care este percepția ta referitor la milă și compasiune? Te invit să scrii un comentariu ca să învățăm unii de la alții.

18 comentarii la „„Săracul de tine” sau unde duce mila”

  1. Pentru mine,compasiunea inseamna cu totul altceva.Compasiunea este orice actiune care micsoreaza suferinta cuiva.Inseamna ajutorul dat cuiva care sufera.Compasiunea este energia divina in actiune.Si nu nonactiunea.De aceea samanii dau ajutor imediat,chiar daca nu cunosc o persoana,in clipa in care aud intamplator ca cineva are o problema,il si ajuta. Apoi pleaca.Cei care stiu ca Sursa lor ii ajuta mereu,pot oferi orice,si nu vor duce lipsa de nimic. Asta este diferenta dintre un om obisnuit si un saman de exemplu.Un om obisnuit isi face un calcul rapid in mintea sa,si ajunge la concluzia ca daca da,ramane cu mai putin.

    Răspunde
    • Moni, compasiunea este energia divina in actiune asa cum ai spus. Important e sa miscorezi suferinta cuiva doar daca ti-o cere, astfel poti ajunge intr-o situatie ca cea din povestea baiatului si fluturelui.

      Răspunde
  2. Frumos articol! Si foarte educativ! Diferenta este enorma si pleaca din insasi etimologia cuvintelor. Mila e….pomana. Iar compasiunea e „cu pasiune”, adica cu suflet! Namaste!

    Răspunde
    • Claudia, poti sa te schimbi doar pe tine, ceilalti au liberul arbitru sa o faca cand simt ei. Apoi, nimeni nu iti poate face rau fara permisiunea ta. Atentie la ce anume din interiorul tau atrage astfel de comportamente din partea celorlalti. 🙂 Ia-ti timp cu tine si fa o introspectie. Daca nu reusesti singura poti sa programezi sedinta individuala.

      Răspunde
  3. De exemplu, te chinui, iei din credit (te indatorezi la propriu) sa ajuti pe cineva. Te bazezi pe cuvantul aceluia pentru ca zici ca e la stramtorare si e momentul sa il ajuti ca un om bun, dar el se face ca ploua si nu-ti mai returneaza banii. Nu intelege ca fiecare are limitele lui, copii de hranit, ca si tu muncesti ca sa traiesti si sa-ti achiti datoriile. Se considera in drept sa-si insuseasca munca ta. Asta nu e deloc compasiune din partea aceluia.

    Răspunde
  4. Si acu’ lupta-te sa nu ai regrete. Si sa nu-ti repeti mereu ce mare prost ai fost ca ai avut incredere in oameni! Ce relatie mai poti avea cu astfel de oameni?

    Răspunde
  5. Multumesc. Ba stiu. Nu trebuia sa am mila, ci compasiune 🙂 Trebuia sa-i las sa se descurce. Dar nu luam tot timpul cele mai bune decizii. A fost o lectie pentru mine si m-am trezit de-a binelea. Dar totusi ramane intrebarea: ce relatie mai poti avea cu astfel de oameni?

    Răspunde
  6. Multumesc draga Marcela pentru tot suportul oferit .Articolele inclusiv acesta imi sunt de un real folos in situatia actuala.Cu drag si recunostinta .ANA-Maria

    Răspunde

Lasă un comentariu