http://www.armonieinsuflet.ro Devino tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume. Fri, 20 Apr 2018 21:17:16 +0000 ro-RO hourly 1 http://www.armonieinsuflet.ro/wp-content/uploads/2017/04/cropped-sigla-300x189-32x32.jpg http://www.armonieinsuflet.ro 32 32 Teoria ca teoria…practica ne omoară http://www.armonieinsuflet.ro/teoria-ca-teoria-practica-ne-omoara/ http://www.armonieinsuflet.ro/teoria-ca-teoria-practica-ne-omoara/#respond Tue, 06 Mar 2018 11:30:04 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=13223 Poate te-ai surprins gândind, sau poate ai auzit la cei apropiați ție, „teoria ca teoria…practica ne omoară” când ai citit o informație cu care ai rezonat și pe care ți-ai dorit să o pui în practică. Această expresie deși este spusă de multe persoane în glumă, ori este o convingere limitativă ori se va transforma […]

Articolul Teoria ca teoria…practica ne omoară apare prima dată în .

]]>
Poate te-ai surprins gândind, sau poate ai auzit la cei apropiați ție, „teoria ca teoria…practica ne omoară” când ai citit o informație cu care ai rezonat și pe care ți-ai dorit să o pui în practică. Această expresie deși este spusă de multe persoane în glumă, ori este o convingere limitativă ori se va transforma într-o convingere care te sabotează să acționezi. Subconștientul nu știe de glumă, te ia în serios și de fiecare dată când vrei să faci o schimbare va opune rezistentă pentru ca „practica să nu te omoare”.

Dacă deja simți această rezistența când începi să pui cunoașterea în practică, schimbă convingerea. O poți face în stare de conștiință extinsă printr-o meditație ca cea de aici sau o poți face repetând conștient o nouă frază pe care să o transformi într-o convingere care te susține. De exemplu: „Prin teorie dobândesc cunoaștere, prin practică pun cunoașterea la treabă și evoluez.”

De asemenea că să te motivezi să începi să practici lucruri care aduc schimbări benefice în viața ta, e important să nu rămâi în zona de rezistentă dată de „Nu pot”,  „Nu am chef”.  Du-ți gândurile până la capăt și poți chiar scrie care sunt opțiunile pe care le ai și care sunt rezultatele finale ale fiecăreia dintre ele. Conștientizează cel mai urât scenariu și pe cel mai frumos. Apoi alege în cunoștință de cauză, asumându-ți responsabilitatea pentru alegerea ta.

Luând ca exemplu,  pașii pe care i-am prezentat în articolul anterior Cum „să te pui bine” cu energia anului maestru (click pe titlu pentru articol) și anume practicarea recunoștinței ai două opțiuni: să începi să practici recunoștința sau să nu o practici.

Care este traseul care te sperie, scenariul cel mai urât, în cazul în care nu practici recunoștința:

 • ai deja o informație care simți că te-ar putea ajuta și pentru că nu o aplici apar sentimente de vinovăție, care mai târziu vor deveni regrete și astfel în câmpul tău energetic colectezi emoții captive care îți vor scădea vibrația
 • când te trezești dimineața, mintea oricum se focuseaza pe ceva și alimentezi din energia ta vitală gândurile și emoții aleatorii care pot fi de vibrație foarte joasă dacă dialogul interior este de genul „încă o zi de muncă”, „m-am săturat” și altele de genul ăsta.
 • conform legii cauzei și a efectului, care funcționează chiar dacă tu crezi sau nu în ea, atragi către tine experiențe de aceiași vibrație și oameni care au câmpul energetic de frecvență apropiată cu tine, adică de vibrație joasă. Astfel apar provocări care pot genera frustrări, supare, pesimism, neîncredere.
 •  la sfârșitul zilei constați că ai o vitalitate scăzută, pentru că toate emoțiile de vibrație joasă sunt în câmpul tău energetic
 • continuând așa, aceste emoții se vor somatiza la nivelul organelor (inimă, plămâni, ficat, splină, rinichi) care în timp se vor îmbolnăvi și vor ceda. Astfel vei ajunge pe la medici și spitale și te vei îndopa cu pastile care nu lucrează decât pe efect. Cauza rămâne acolo și când ești mai vulnerabil, te trezești cu altă boală.

Cam trist scenariul, nu-i așa? Doar tu poți să decizi dacă ți-l asumi sau nu. Pentru că „nu pot să fac” sau „mi-e lene să fac”  la asta te vor conduce în final. Conștientizând întreg scenariul, există o mare probabilitate să-ți găsești motivația să începi să practici ceea ce ai simțit din prima că îți este de ajutor.

Care este traseul care te entuziasmează, scenariul cel mai frumos, când începi să practici recunoștința:

 • te simți mândră/mândru de tine că aplici ceea ce ai conștientizat că este benefic pentru tine
 • îți focusezi energia pe gânduri constructive care te vor conecta cu copilul tău interior care deține toate resursele tale minunate
 • te conectezi cu fiecare celulă din corpul tău prin contemplarea respirației și a celorlalte simțuri, și te antrenezi să accesezi și menții starea de prezență indiferent de circumstanțe
 •  pentru că acolo unde îți este atenția se duce și energia ta, corpul tău se va alimenta cu vibrația recunoștinței și organele îți vor mulțumi pentru plusul de vitalitate
 • conform legii cauzei și a efectului, care functionează chiar dacă tu crezi sau nu în ea, atragi către tine experiențe de aceiași vibrație și oameni care au câmpul energetic de frecventă apropiată cu tine, adică de vibrație înaltă. Astfel apar experiențe care te vor susține să înveți cu ușurință lecțiile de viață și să găsești soluțiile cele mai bune pentru tine
 • la sfârșitul zilei te simți împăcat/ă și împlinit/ă

Cum ți se pare acest scenariu? Este mai benefic pentru tine sau nu?…doar ia-ți timp și reflectează, fără să judeci.

În timp ce scriam acest articol, am primit pe mail un mesaj de la Neale Donald Walsch pe care am simțit să îl împărtășesc cu tine:

„Viața este un joc al bumerangului. Gândurile noastre, faptele și cuvintele revin la noi , mai devreme sau mai târziu cu o precizie uluitoare. Florence Scovel Shinn a spus asta si  avea dreptate.

Așa că, înainte de a gândi, face sau spune ceva – imaginează-ți cum ar fi să primești ceea ce dai. Apoi, du-te cu un pas mai departe. Decide din timp ceea ce doresti  să primești … și apoi trimite. În mod deliberat. Apoi … privește magia. „

Te încurajez să abordezi din această perspectivă toate tehnicile pe care ți le-am prezentat în articolul precedent și să conștientizezi care este scenariul pentru care îți asumi responsabilitatea. Reamintește-ți că „acțiunea fără cunoastere este inutilă, iar cunosterea fără acțiune este zadarnică.”

Sunt 3 PAȘI pe care îi ai de făcut:

 1. conștientizarea până la capăt al traseului care te sperie, al scenariului cel mai urât
 2. conștientizarea până la capăt al traseului care te entuziasmează și bucură, al scenariului cel mai frumos
 3. alegerea conștientă asumându-ți responsabilitatea pentru ea

John C. Maxwell spune că: „Cel mai rapid mod de a-ți schimba viața este să îți stabilești prioritățile și să trăiești respectându-le.

Care sunt prioritătile tale? Investiția în propria persoană este una dintre ele?

În procesul de implementare de noi obiceiuri, e important să începi integrarea a câte unui nou obicei și după ce ți-a intrat în reflex să treci la altul. Când îți propui să faci prea multe schimbări în același timp, e mai puțin probabil să reușești și astfel de vei demotiva.

Când lucrezi pe integrarea unor lucruri noi în viața ta fii cu ochii pe rezultatul final pe care îl vei obține. Când simți că lenea îți dă târcoale, focuseaza-ți mintea pe starea pe care o s-o obții după ce parcurgi tot procesul de schimbare. Astfel vei genera în câmpul tău energetic vibrații înalte care vor dizolva lenea și îți vor da aripi să practici ce ți-ai propus.

 

Inspirație și succes la implementat,

Marcela

 

Te invit să scrii la comentarii

 • daca te-ai confruntat și tu cu „teoria ca teoria…practica ne omoară” și ce soluții ai găsit să o depășești.  Impărtăsind din experiența ta vei ajută și motiva și alte persoane să testeze cum functionează pentru ele.
 • dacă nu ai găsit până acum soluții la dialogul interior „teoria ca teoria…practica ne omoară” , scrie-mi cum ți se pare metoda prezentată de mine.

Dacă simți că acest articol le-ar putea fi de ajutor și prietenilor tăi, te încurajez să îl distribui astfel încât să îi ajuți să depășească blocajele create de „teoria ca teoria…practica ne omoară”.  Mulțumesc.

 

Articolul Teoria ca teoria…practica ne omoară apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/teoria-ca-teoria-practica-ne-omoara/feed/ 0
Cum “să te pui bine” cu energiile anului maestru http://www.armonieinsuflet.ro/pui-bine-cu-energiile-anului-maestru/ http://www.armonieinsuflet.ro/pui-bine-cu-energiile-anului-maestru/#respond Mon, 19 Feb 2018 15:49:32 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=13170 Probabil ai citit că acest an 2018 este un an maestru, nu o să întru în detalii pentru că informațiile le găsești peste tot pe internet. Ceea ce intenționez este să îți atrag atenția că recunoștința și mulțumirea se vor amplifica…la fel și nerecunoștința și nemulțumirile. Poți să trăiești ca până acum și viața se […]

Articolul Cum “să te pui bine” cu energiile anului maestru apare prima dată în .

]]>
Probabil ai citit că acest an 2018 este un an maestru, nu o să întru în detalii pentru că informațiile le găsești peste tot pe internet. Ceea ce intenționez este să îți atrag atenția că recunoștința și mulțumirea se vor amplifica…la fel și nerecunoștința și nemulțumirile.

Poți să trăiești ca până acum și viața se va derula ca în filmul Ziua Cârtiței  sau poți să intervii conștient și să transcezi vechile tipare, creându-ți obiceiuri noi. Cum poți să îți creezi noi obiceiuri ca să te pui bine cu valurile de energie și să nu opui rezistență?

Începe cu practicarea recunoștinței imediat ce ai deschis ochii, dimineața:

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința că m-am trezit.

După ce deschizi ochii afirmă:

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința că pot vedea, pot auzi, pot simți, pot gandi.

Respiră profund și spune:

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru aerul pe care îl respir, mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru că pot respira.

În timp ce te ridici afirmă:

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru corpul meu, pentru funcționarea tuturor organelor interne, mușchilor, oaselor, țesuturilor, celulelor.

Îndreaptă-ți privirea către geam și afirmă:

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru soare, ciripitul păsărelelor, vânt, ploaie, ninsoare (ceeea ce vezi tu când te uiți pe geam).

Pe drumul către baie afirmă:

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru că pot merge, pot acționa.

Astfel folosești déjà un timp, care oricum trecea și mintea ta “zburda pe câmpii”, pentru a te centra și sincroniza cu energia recunoștinței și a mulțumirii.

Dacă atunci când sună ceasul să te trezești, gândurile tale sunt de genul “iar trebuie să mă trezesc”, “iar mă așteaptă o zi de munca”…energia pe care o hrănești este cea a nemulțumirii.

Vestea bună este că tu ești persoana care controlează cu ce energie îți începi ziua si această energie își pune amprenta pe experiențele pe care le vei atrage în timpul zilei.

Dacă îți dorești să amplifici mai mult energia recunoștinței și mulțumirii fă-ți o agendă în care să scrii zilnic în fiecare dimineață și seară minim 5 motive pentru care mulțumești. Chiar dacă ești sceptic/ă că acest mic obicei poate să-ți schimbe realitatea, dă-ți voie să testezi și observă cum funcționează pentru tine. Important este să practici minim 21 de zile astfel încât să creezi noi trasee neuronale. Poți practica recunoștința de dimineață și împreună cu mine, urmărind înregistrarea de AICI.

Tot că „să te pui bine” cu energia anului maestru, binecuvântează apa și mâncarea. Mulțumește că ai ce bea și ce mânca, mulțumește tuturor celor care au făcut posibil ca apa și mâncarea să ajungă la tine. Sunt atâția oameni pe pământ care abia au ce mânca sau apă de băut.

Binecuvântează fiecare experiență pe care o trăiești, chiar și pe cele mai puțin plăcute sau “dezastruoase”. Când binecuvântezi, ai șansa să conștientizezi lecția de viață pe care o conține și apoi să o înveți și aplici în viața ta. Când blamezi ceea ce trăiești, în primul rând îți vei coborî vibrația în partea roșie a scalei stărilor sufletești și vei atrage către tine experiențe de aceiași vibrație . Astfel nu ai ocazia să conștientizezi ce ai de făcut pentru a ieși din tiparele adânc înrădăcinate care te sabotează.

 

 

Binecuvântează fiecare persoană cu care interacționezi, chiar dacă te enervează sau îți creează disconfort. Conștientizează că aceste persoane îți oglindesc părțile neacceptate din tine. Ca să înțelegi mai bine la ce mă refer îți recomand să urmărești documentarul de aici.

Te vor ajuta să depășești momentele de furie, nemulțumire, suparare, cuvintele:

Iartă-mă. Te iert. Mulțumesc. Te iubesc.

Spune-le în gând de cât mai multe ori, chiar dacă la început o faci forțat. O să observi că în timp îți vor deveni foarte dragi. Repetând aceste cuvinte te calibrezi  cu energia iertării, compasiunii, recunoștinței și iubirii necondiționate aflate în partea de sus a scalei stărilor sufletești. Și când simți să lucrezi mai profund cu iertarea, găsești un ghid practic AICI.

De asemenea când te surprinzi gândind lucruri de care te rușinezi sau care îți creează stări neplăcute folosește expresia:

STOP! Așa gândeam/simțeam/făceam până acum.

Acum aleg să mă focusez pe ……

și completează cu ceea ce este benefic pentru tine în acel moment. Poate fi “pe binecuvântările din viața mea”, “pe compasiune și iubire necondiționată” “pe soluțiile care îmi vor aduce rezolvarea în cel mai bun mod posibil”.

 • Cuvântul „STOP!”, oprește pentru un moment toate gândurile și proiecțiile.
 • Prin afirmația „Așa gândeam/simțeam/făceam până acum.” transmiti mintii ca accepti si iti asumi atitudinea de pana acum. Astfel te imprietenesti cu „neuronii poznasi” care faceau proiectii si poti sa schimbi cu blandete focusul.
 • Afirmația „Acum aleg să mă focusez pe ……  trasează deja noua direcție. Adică pui focusul pe alt traseu neuronal.

La sfârșitul zilei, ia-ți puțin timp cu tine și fă o retrospectivă a ceea ce ai experimentat peste zi.  Dacă simți emoții neplăcute în legătură cu o persoană sau o situație afirmă: Iartă-mă. Te iert. Mulțumesc. Te iubesc.

Apoi scrie în agenda ta, minim 5 motive pentru care îți manifești recunoștința și mulțumirea. În timp ce te pregătești de culcare, practică recunoștința așa cum ai făcut și dimineață:

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru că mă pot spăla, pentru apa care îmi curăță impuritățile corpului fizic.

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru patul în care dorm, pentru pernă, pentru lenjerie.

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru somnul liniștit care îmi regenerează celulele.

Mulțumesc și îmi manifest recunoștința pentru…….

Lasă-ți creativitatea să te inspire și adormi în această minunată energie de vibrație înaltă. Poți practica recunoștința de seară și împreună cu mine, urmărind înregistrarea de AICI.

Dă-ți voie să deschizi “robinetul recunoștinței și multumirii” și chiar dacă la început jetul va fi subțirel, pe măsură ce practici se va revărsa în râuri, râuri în viața ta. Găsești informații în acest sens și în articolul de AICI.

 

Spor la implementat și practicat,

Marcela

 

Dacă practici déjà tehnicile din articol, te invit să scrii la comentarii cum te simți și cum ți-a schimbat viața acest obicei.  Împărtășind din experiența ta vei ajută și motiva și alte persoane să testeze cum funcționează pentru ele.

Dacă nu ai practicat până acum, scrie-mi dacă ți se pare greu sau ușor să începi să implementezi acest obicei.

Dacă simți că acest articol le-ar putea fi de ajutor și prietenilor tăi, te încurajez să îl distribui astfel încât să îi ajuți să se „pună bine” cu energiile anului maestru. Mulțumesc.

 

Articolul Cum “să te pui bine” cu energiile anului maestru apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/pui-bine-cu-energiile-anului-maestru/feed/ 0
Când viața îți oferă lămâi..fă-ți o limonadă http://www.armonieinsuflet.ro/cand-viata-iti-ofera-lamai-fa-ti-o-limonada/ http://www.armonieinsuflet.ro/cand-viata-iti-ofera-lamai-fa-ti-o-limonada/#comments Sun, 03 Sep 2017 17:15:06 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=12026 Mare parte din oameni când se confruntă cu evenimente mai neplăcute, de genul „viața îți oferă lămâi”, stau multă vreme față în față cu lămâile și se lasă afectați de faptul că vor vea parte de un gust acru. Vestea bună este că la ce ți-a oferit viața, poți adăuga câteva ingrediente din dotare sau […]

Articolul Când viața îți oferă lămâi..fă-ți o limonadă apare prima dată în .

]]>
Mare parte din oameni când se confruntă cu evenimente mai neplăcute, de genul „viața îți oferă lămâi”, stau multă vreme față în față cu lămâile și se lasă afectați de faptul că vor vea parte de un gust acru. Vestea bună este că la ce ți-a oferit viața, poți adăuga câteva ingrediente din dotare sau pe care le accesezi cu ușurință și astfel să transformi gustul acru al lămâii într-o limonadă delicioasă.

 

Cum? Poate te inspiră experiența pe care am trăit-o eu recent și care, deși la început a părut destul de dureroasă, s-a dovedit a fi o mare binecuvântare.

Povestea a început în primul weekend din iunie. Era dis de dimineață și mergeam liniștită la un curs de formare. Pentru că nu avusesem timp să-mi fac plimbarea de dimineață, am ales un drum care trecea printr-un părculeț situat în apropierea locatiei.

Deodată am simțit o durere acută în talpa piciorului stâng. Am început să aplic fel de fel de tehnici, însă durerea dispărea doar cât lucram și reapărea mai puternică. Am acceptat situația și m-am îndreptat ușor să urmez cursul de care eram foarte entuziasmată. Pe toată durata zilei am constatat că atâta vreme cât stăteam pe scaun durerea nu apărea nici măcar într-o formă ușoară. Când mă ridicam și începeam să merg, „mii de ace” mă înțepau la nivelul articulației degetului mare și în mijlocul tălpii. Am rezistat eroic la curs și acasă am aplicat tot ce știam din NLP și terapii alternative astfel încât am reușit pentru o vreme „să fac durerea să tacă”.

Pana într-o zi când a scos din nou „colții”…cam la o lună și jumătate de la prima apariție. Atunci am hotărât să-mi fac programare la un medic specialist și în câteva zile eram în cabinetul dumnealui.

Diagnosticul: hallux-varus, cu articulația degetului mare inflamată, si datorită forțării a venit la pachet cu fasceita plantara.

Soluția: operație după circa 3 luni în care aveam de făcut câteva schimbări majore.

În cadrul consultației, medicul mi-a dat o adevărată lecție de medicină, explicându-mi în amănunt atât cauzele cât și cum va decurge operația în sine și avantajele unei operații mai scumpe decât celelate de pe piață ( 6200 lei pentru un picior :))

Pe moment era singura soluție pe care o întrezăream și deja am stabilit că până la sfârșitul anului mă programez pentru prima operație. M-am „dezumflat” când medicul mi-a spus că pentru lunile în care urmează să mă pregătesc pentru operație nu are soluții și a început să-mi detalieze schimbările majore:

 • interzisă orice formă de mișcare, mersul reducându-se strict pentru necesități fiziologice
 • reducerea greutății corporale până la limita inferioară a unui IMC sănătos ( IMC situat între 18,5 și 24,9 este asociat cu riscuri reduse de boli la majoritatea persoanelor)
 • hrană cât mai puțin preparată, vie
 • renunțarea la fumat ( chiar dacă este vorba despre țigara electronică IQOS)

Primul gând a fost „s-a dus concediul de anul acesta„, pentru că ne făcusem planuri să facem un circuit prin țară unde să luăm la pas câteva orașe și făcusem și rezervări preliminare pentru cazare. Noroc că nu definitivasem.

Apoi, cel mai mult m-a afectat faptul că mi-a fost interzis plimbatul în weekend, când de obicei plecam împreună cu soțul meu dimineața și ne plimbam prin parcurile din București câte 4-5 ore. Alternativa medicului a fost plimbatul cu bicicleta și înotatul. Acestea sunt formele de mișcare permise într-o astfel de afecțiune.

Faza este că eu nu am reușit să învăț să merg pe bicicletă, deși s-a tot chinuit soțul meu să mă învețe. Acum am fost pusă în ipostaza de a căuta pe net școala de mers pe bicicletă pentru adulți. Mare mi-a fost surpriza că am și găsit școala ECHILIBER. Mulțumesc și pe această cale excelentei echipe și mai ales instructorului de la care am învățat efectiv, Andrei. A avut multă răbdare cu mine și mi-a explicat pe îndelete fiecare pas. Mi-am luat pachetul de 5 ședințe și acum am propria mea bicicletă pliabilă-ca să o pot transporta ușor cu liftul- cu care  mi-e drag să mă plimb.

Nici cu înotul nu stăteam prea bine. Adică mă cam scăldam în apă, fără să sincronizez respirația cu mișcările brațelor. Așa că am apelat și aici la un instructor și anume la Ștefania de la Viva Sport, care de la prima oră mi-a spus „flotabilitatea este bună, în schimb la sincronizarea respirației este de lucru”.  Cu ajutorul ei am reușit să respir din nou abdominal și de la „primele bule” (expirat sub apă), am simțit o stare excelentă care m-a dus cu gândul la copilărie pentru că atunci respiram corect. După 5 ședințe, mi-am luat un abonament și merg de 2 ori pe săptămână la înot. Mulțumesc Ștefania pentru susținerea oferită și pentru profesionalismul și dedicarea cu care îți faci treaba.

Iată că prima lămâie pe care mi-a oferit-o viața prin intermediul medicului, și anume reducerea mișcării doar pentru necesități fiziologice, s-a transformat într-o limonadă delicioasă pentru că am fost orientată pe soluții și nu am stat să-mi plâng de milă. Dat fiind natura activității mele, oricum stau mai mult pe scaun și mișcarea o fac doar în timpul liber. Deci în domeniul profesional nu m-ar fi afectat prea mult dacă nu începeam să practic sporturi noi. În schimb în plan personal „aș fi fost distrusă”, cum mi-a spus o prietenă.

A doua și a treia lămâie-reducerea greutății corporale și hrana cât mai puțin preparată- nu au fost acre, pentru că eram „work in progress”. Așa cum ți-am spus la început, durerea și-a făcut apariția când mergeam la un curs de formare in aceasta directie.

Observi că Universul m-a pregătit în avans pentru această încercare. Recunosc că nu îmi propusesem să ajung chiar la limita de jos a IMC-ului pentru persoane sănătoase. Am fost ani de zile la această valoare și mă sufla vântul. Știam din start că, pentru a ajunge la kilogramele corespunzătoare IMC=18.5 și mai ales pentru a le menține, 3 luni e un termen mult prea scurt.

De aceea am înghițit mai ușor a patra lămâie – renuntarea la fumat ( chiar dacă este vorba despre țigara electronică IQOS). Timp de 10 ani, de când am început formările în domeniul dezvoltării personale și spiritualității, la fiecare curs pe care l-am urmat am cerut permisiunea colegilor ca la exemplul practic la eliberarea de dependențe să mă lase pe mine. Și am lucrat cu fiecare dintre instructori pe dependența de fumat. Se pare că nu a avut succes nici unul dintre ei, pentru că o parte din mine adoră să aibă prietenă țigara. Așa că toți m-au sfătuit să mă accept și iubesc cu această dependență și probabil la un moment dat voi reuși să renunț la fumat. Vestea bună este că anul acesta am reușit să schimb țigările clasice pe iQOS și pentru mine este o mare realizare. Astfel am scăpat de gudron și fum și a rămas doar nicotina.

Gândindu-mă la fumat, mi-am dat seama că schimbarea de la țigara clasică la cea electronică a produs mai multe transformări în corpul meu și că mi-ar prinde bine să fac masaj de drenaj limfatic și reflexoterapie. Așa că am acționat și am făcut 10 ședințe cu Ana Maria de la KINETOMEDICA  Brâncoveanu în urma cărora durerea mi-a dispărut aproape de tot. Multumesc Ana Maria.

Bineînțeles că în toată această perioadă am lucrat intens în stare de conștiință extinsă pe reconectarea cu vindecătorul interior și alte meditații de regenerare celulară.

Rezultatul: am reînceput să mă plimb în parc fără să mă doară piciorul. Nu atâtea ore ca înainte, dar destule. Articulația degetului mare de la picior este normală, fără nici o inflamație și am scăpat de operație.  Mulțumesc și sunt recunoscătoare.

Ți-am povestit cu amănunte tocmai să te motivez să vezi întotdeauna partea plină a paharului, indiferent de gravitatea situației. Aceasta este soluția: să ieși din partea de jos a scalei stărilor sufletești acționând cu încrederea că „acolo sus cineva te iubește necondiționat și primești acele experiențe din care să înveți lecții noi de viață și astfel să evoluezi „.

 

Indiferent unde te afli acum în călătoria către cea mai bună variantă a ta, nu „lămâile pe care ți le oferă viața” contează, ci ATITUDINEA cu care le primești. Ai întotdeauna la dispoziție ingrediente pe care să le adaugi astfel încât să-ți faci o limonadă care îți place.

 • Chiar dacă primul impuls este să plângi, dă-ți voie să o faci, astfel încât să eliberezi șocul creat de impactul cu noua experiență.
 • Apoi, scutură-te bine și caută în „cămara cu resurse”.
 • Activează și combină toate ingredientele care simți că te-ar putea ajuta, acționează orientat/ă spre soluții și lasă-te surprins/ă de ce ți-a pregătit Universul.

Dacă nu te descurci singur/ă în „cămara cu resurse”, te pot însoți în acest proces în cadrul ședințelor individuale, despre care găsești detalii aici.

 

Cu drag,

Marcela

 

 

PS te invit să scrii la comentarii, dacă ai trecut prin experiențe similare și ce ai făcut ca să le depășești cu brio. Dacă crezi că articolul i-ar putea ajuta și pe prietenii tăi, distribuie-l și lor.

 

 

Articolul Când viața îți oferă lămâi..fă-ți o limonadă apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/cand-viata-iti-ofera-lamai-fa-ti-o-limonada/feed/ 5
Indiferență, curiozitate sau indiscreție? http://www.armonieinsuflet.ro/indiferenta-curiozitate-sau-indiscretie/ http://www.armonieinsuflet.ro/indiferenta-curiozitate-sau-indiscretie/#comments Fri, 17 Mar 2017 06:32:18 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=7965 Despre Curiozitate  pot spune ca sta la baza evoluţiei noastre, indiferent de domeniu. Daca oamenii nu ar fi fost curiosi, am fi fost privati de multe descoperiri in domeniul medicinii, aviaticii, fizicii, etc. Curiozitatea apare in creier si functia ei specifica este aceea de a ne indemna sa exploram, sa descoperim si sa evoluam. Fara curiozitate: […]

Articolul Indiferență, curiozitate sau indiscreție? apare prima dată în .

]]>
Despre Curiozitate 
pot spune ca sta la baza evoluţiei noastre, indiferent de domeniu. Daca oamenii nu ar fi fost curiosi, am fi fost privati de multe descoperiri in domeniul medicinii, aviaticii, fizicii, etc.
Curiozitatea apare in creier si functia ei specifica este aceea de a ne indemna sa exploram, sa descoperim si sa evoluam.
Fara curiozitate:

 

* nu am reusi sa ne mentinem focusul,
* am evita riscurile,
* am lasa balta demersurile dificile,
* ne-am compromite dezvoltarea intelectuala,
* n-am reusi sa dobandim competente si abilitati,
* ne-am limita abilitatea de a relationa, ceea ce conduce la stagnare.

 

Curiozitatea te motiveaza sa iesi din zona de confort, de rutina. Curiozitatea te ajuta sa extragi si asimilezi lectii de viata. Telul suprem al curiozitatii este sa iti sporesti cunostintele, deprinderile si competentele existente astfel incat sa te intelegi mai bine pe tine si pe ceilalti. Curiozitatea iti influenteaza identitatea si povestea propriei vieti. Cel mai bun mod de a intelege curiozitatea este prin a fi martor la manifestarea ei.

Curiozitatea presupune flexibilitate si interes, acceptarea incertitudinii si a eventualelor nereusite. Avand aceasta atitudine deschisa, experientele pozitive din viata ta vor fi mai intense si mai durabile, iar deciziile vor fi în acord cu valorile si nevoile tale cele mai intime.

In acelasi timp, prea multa sau prea putina curiozitate „strică” pentru ca e semn de indiscretie, dizolva misterul, naste griji inutile sau te determina sa fii indiferent, nepasator. Mai popular spus, ori „iti bagi nasul unde nu iti fierbe oala”, ori „te doare in cot”. De fapt indiferenta si indiscretia reprezinta extremele cu minus si plus ale curiozitatii.

Indiferenta

inseamnă lipsa de interes fata de cineva sau de ceva, nepasare, lipsa de afectiune si de sentimente. Adica nu simti nimic, esti amortit, „te doare-n cot”. Iti atrag atentia ca indiferenta este total diferita de detasare!

Indiferenta distruge sentimente, omoara iubirea, raneste suflete si poate provoca durere. Acest sentiment apare mai ales la persoanele pentru care doar partea materiala conteaza si ceilalti nu au nici o importanta. Si faptul ca uneori esti prea grabit, prea preocupat de „grijile cotidiene” te poate determina sa treci cu indiferenta pe langa un „dar minunat” pe care viata ti-l ofera.

Experimentul de mai jos ne arata incapacitatea noastra de a percepe si a evalua obiectele, persoanele si evenimentele care ne inconjoara, la justa lor valoare.

Violonistul a strans 32 de dolari in acea ora, dar nimeni nu l-a aplaudat. Numele lui este Joshua Bell, unul dintre cei mai talentati violonisti ai tuturor timpurilor. Cu o saptamana inainte, umpluse o sala de concerte cu casa inchisa, iar pretul unui bilet era de 100 de dolari. Vioara Stradivarius la care a cantat valoreaza peste 3 milioane de dolari, iar piesele pe care le-a interpretat sunt cateva dintre cele mai complicate si mai frumoase piese, semnate Johann Sebastian Bach. Cu toate acestea, oamenii din acest experiment nu si-au permis cateva momente de ragaz, ca sa-l asculte pe unul dintre cei mai buni solisti ai lumii, cantand cea mai buna muzica compusa vreodata, la unul dintre cele mai bune instrumente existente la ora actuala.

Uneori se intampla sa crezi ca toate ocaziile de dezvoltare s-au terminat in clipa in care ceva sau cineva devine parte integranta din rutina ta zilnica. Atunci cand lucrurile devin familiare si previzibile, comunici doar pe lungimea de unda a tiparelor formate anterior si nu le mai acorzi atentie, Poate te-ai surprins acordand mai multa atentie lucrurilor care nu iti sunt familiare sau oamenilor necunoscuti. Important este sa-ti amintesti ca ai multe de invatat si de la ceea ce nu cunosti, cat si de la ceea ce cunosti.

Ceea ce nu ne atrage atentia, ne ramane indiferent pentru ca reactiile chimice care se produc in creier preced deciziile noastre constiente. Daca un stimul nu este suficient de puternic, organele de simt nu reactioneaza la semnalul din exterior si nu va exista nicio reactie. Altfel spus, indiferenta si nepasarea se mai poate confunda si cu imposibilitatea de percepe un anumit lucru.

Uneori simulezi indiferenta de dragul aparentelor, ascunzandu-ti adevaratele trairi. Astfel, nepasarea ajunge sa fie o forma de camuflaj, un mecanism de aparare, pentru ca pastreaza o distanta de siguranta.

Indiferenta doare cel mai tare, asa ca este si o arma buna, folosita ca razbunare, tocmai pentru ca se cunoaste impactul emotional pe care-l poate avea.

De asemenea cand perspectivele asupra realitatii sunt limitate doar la propriul punct de vedere, nepasarea este doar o forma de manifestare a egocentrismului.

Ca sa fii in echilibru ai armonie cu tine, invata sa iti pese de ceilalti, sa ii sustii moral, fara sa te lasi afectat emotional de experienta lor si doar atunci cand iti cer sa ii ajuti. Daca sari in ajutorul lor, fara sa iti fi cerut acest lucru, le incalci liberul arbitru. Un exemplu in acest sens este si bancul cu Bula care vine la scoala cu amandoi ochii vineti si profesoara il intreaba:

– Vai Bula, ce ai patit la ochi?

– Pai, am ajutat o batranica sa urce in autobuz si mi-a invinetit un ochi.

– Si al doilea ochi?

– Am ajutat un batranel sa coboare la statia la care am coborat eu.

– Bula, tu ai facut niste fapte bune…cum se face ca te-ai ales cu aceste vanatai?

– Pai, batranica astepta alt autobuz si batranelul mai avea de mers vreo doua statii.

 

Morala acestui banc este ca:

„orice intentie pozitiva ai avea,

ea poate fi o actiune negativa pentru ceilalti.”

Divinitatea ne-a acordat demnitate inzestrandu-ne cu liber-arbitru, adică cu libertatea de a lua decizii. Cand nu respecti liberul arbitru al altor persoane, ai depasit zona de smerenie si in subconstientul tau te crezi superior celorlalti.

Invata sa iti pese mai mult de tine, de visul tău şi de ceea ce vrei tu, fara sa ii ranesti pe cei din jur. In toate e nevoie sa existe un echilibru. Orice consideri a fi un defect, poate fi oricand transformat intr-un atuu.

Indiscretia  sau „iti bagi nasul unde nu-ti fierbe oala” este o alta forma de incalcare a liberului arbitru si de nerespectare a intimitatii celorlalti. Formele indiscretiei sunt, ca in orice afectiune, de la mici pana la uriase. Alegerile fiecarei persoane, indiferent de domeniul de viata in care se situeaza sau ce consecinte au, nu au de ce sa faca obiectul indiscretiei nimanui. Al judecatii, cu atat mai putin.

Indiscretie este si cand umbli in buzunarele sau geanta partenerei/partenerului, cand le citesti mesajele sau mailurile. Indiscretia se manifesta si cand „te uiti pe gaura cheii”. Un exemplu concret in acest sens este newsletterul pe care l-am trimis de 8 martie, cu titlul La multi ani si o primavara excelenta, pe care l-am redat mai jos.

Dupa cum observi, doamnele au fost indrumate catre pagina de AICI si domnii catre pagina de AICI.

Desi mesajul a fost foarte clar, cel putin in perceptia mea, 15% dintre cei care au deschis mailul au dat click pe ambele linkuri.

Persoanele care „au comis-o” acum, au curiozitatea dusa la extrem si cu siguranta sunt indiscrete si in alte circumstante.

 

Persoanele indiscrete intra in suflet fara sa bata la usa, uneori chiar cu bocancii si sunt in stare sa faca orice pentru a afla niste lucruri care le intereseaza desi nu ar avea nici un motiv sa le intereseze.

Un alt exemplu este intimitatea de acasa si anume parinti, frati, surori, care nu pot sa se abtina sa nu cotrobaie prin lucrurile celorlati atunci cand acestia sunt plecati de acasa. In acest caz, persoanele indiscrete sau bagacioase sunt de fapt obsedate de control, vor sa stie fiecare detaliu din viata celor dragi chiar daca acestia nu sunt dispusi sa isi „puna sufletul pe tava”. Parintii prea bagaciosi, prea dominatori, manipulatori, care se preteaza la orice fapta şi gest pentru a detine controlul maxim asupra vietii propriilor copii sunt de fapt parinti toxici. Ei nici macar nu realizeaza ca vorbele si gesturile lor pot cauza copiilor traume emotionale pe termen lung, influentandu-le negativ si viata de adult. In timp ce autoritatea parintilor, in niste limite, este utila cand copiii sunt mici şi nu au discernamantul situatiilor in care se baga, după ce ei devin adolescenti si chiar adulti, daca aceasta continua sa se manifeste, se poate transforma in autoritarism sau în dominare.

Forme de indiscretie sunt si intrebarile de genul „de ce nu te mariti/insori?”, „copii tu nu faci? Dar de ce nu faci?” sau „De ce nu ai si tu o relatie, asa cum are toata lumea? etc. Persoanele care isi „baga nasul unde nu le fierbe oala”, au talentul de a observa detalii suculente din mediul „victimelor”, si de multe ori „duc vorba mai departe”, adica barfesc. De aceea, e important ca intotdeauna sa stabilesti niste limite in relatia cu ceilalti astfel incat sa nu le permiti sa-ti invadeze viata personala si intimitatea.

 

Sunt persoane care isi fac mult rau interesandu-se de lucruri inutile, de persoane care le fac si le doresc raul, de afirmatii ale celorlati care ii denigreaza, astfel incat dau dovada de o curiozitate otravitoare.

Curiozitatea dusa la extrem reprezinta poarta de intrare a tuturor relelor in minte. Cei care afla taine grele, vor simti nevoia sa le impartaseasca mai departe, iar prin intermediul lor raul se va raspandi asemenea unei boli contagioase. Unii ard de nerabdarea de a afla senzatiile oferite de droguri si de la o simpla curiozitate ajung la dependenta si moarte; altii experimentează sporturile extreme, iar o clipa de neatentie poate duce la accidente grave.

Curiozitatea morbida te indeamna sa asculti pe la usi si apoi te simti ranit sau vinovat de ceea ce auzi. Este important sa nu mai insisti sa afli noutati care iti afecteaza constiinta si sa pui întrebari suplimentare cand simti ca un „binevoitor” doreste sa iti otraveasca ziua folosindu-se de paharul avid al curiozității malefice. Relevanta in acest sens, este povestea lui Socrate:

Intr-o zi, marele filosof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus:

– Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?

– Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, vreau sa te gandesti bine la trei lucruri.

– Bine, a spus omul, desi simtea ca da pe afara.

– Se vede dupa fata ta si dupa modul in care ai alergat, ca vrei sa-mi impartasesti ceva important, dar te rog sa-mi raspunzi daca esti sigur ca este adevarat.

– Nu sunt sigur de acest lucru, a spus informatorul rosindu-se usor.

– Bine, hai sa trecem la al doilea test, l-a încurajat Socrate! Ceea ce doresti sa-mi transmiti este un lucru de bine?

– Dimpotriva, spuse omul coborand usor privirea în pamant.

– In sfarsit, te rog sa ai amabilitatea sa-mi spui daca ceea ce ai de spus foloseste cuiva!

– Nu, domnule! Ceea ce doresc sa va informez nu foloseste nimanui.

– Cum, a întrebat indignat filozoful? Dumneata alergi dupa mine sa-mi spui un lucru de care nu esti sigur ca este adevarat, de rau despre cineva si care nu foloseste nimanui???

Se spune ca omul a plecat cum venise, fara sa-i spuna lui Socrate lucruri care l-ar fi rănit profund.

Poti aplica testul lui Socrate intr-o convorbire cotidiana, in special cu persoanele care comunica deviant, dar si în educarea curiozitatii. Morala este:

sa nu fii curios de lucruri

de care nu esti sigur ca sunt adevarate,

care nu sunt de bine

si care nu folosesc nimanui!

Todd Cashdan, spune: „Atunci cand ne dam seama ca o viata implinita in­seam­na mai mult decat sa fii fericit, se ridica o intrebare importanta. Respectiv, care este ingredientul fundamental pentru construirea unei existente implinite? Raspunsul este: curiozitatea“.

Daca esti o persoana curioasa si uneori atingi extremele, e important sa dobandesti si mentii Echilibru si Armonie interioara indiferent de circumstante.

 

Cu drag,

Marcela

 

 

Te invit sa scrii la comentarii daca ai experimentat extremele curiozitatii, indiferenta sau indiscretia, si cum ai depasit aceste situatii. Mi-ar placea sa imi scrii si daca pentru tine articolul a trecut sau nu testul lui Socrate.

De asemenea, daca simti ca articolul le-ar fi de ajutor si prietenilor tai, distribuie-l si lor.

 

*Pentru dobandirea si mentinerea starii de Echilibru si Armonie, despre care poti citi detalii AICI.

*Daca iti doresti solutii personalizate, te invit la sedinte individuale. Gasesti toate detaliile AICI.

Iti doresc sa faci cea mai buna si potrivita alegere pentru tine.

 

Articolul Indiferență, curiozitate sau indiscreție? apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/indiferenta-curiozitate-sau-indiscretie/feed/ 2
Ce este cu adevarat important pentru tine in viata? http://www.armonieinsuflet.ro/ce-este-cu-adevarat-important-pentru-tine-in-viata/ http://www.armonieinsuflet.ro/ce-este-cu-adevarat-important-pentru-tine-in-viata/#comments Thu, 23 Feb 2017 09:46:46 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=7611 Cat timp a trecut de cand nu te-ai intrebat ce este cu adevarat important pentru tine in viata?  Uneori ne lasam prinsi in valtoarea vietii, repetam aceleasi tipare si simtim ca nu traim cu adevarat asa cum ne dorim. Ca sa traiesti in concordanta cu ceea ce e important pentru tine in viata, conditia esentiala este […]

Articolul Ce este cu adevarat important pentru tine in viata? apare prima dată în .

]]>
Cat timp a trecut de cand nu te-ai intrebat ce este cu adevarat important pentru tine in viata? 

Uneori ne lasam prinsi in valtoarea vietii, repetam aceleasi tipare si simtim ca nu traim cu adevarat asa cum ne dorim.

Ca sa traiesti in concordanta cu ceea ce e important pentru tine in viata, conditia esentiala este sa fii congruent cu propriile valori personale. Astfel, vei putea sa evoluezi usor pe orice plan de dezvoltare personala si te vei bucura de energie suplimentara. Cand trăiesti conform valorilor tale personale, traiesti o viata pasionata  si te dai jos din pat fericit in fiecare dimineata. De fapt, esti congruent cu tine insuti si cu cel care vrei sa devii.

Atunci cand iti lipseste motivatia si cheful de a face ceea ce ti-ai propus, problema nu este mereu lucrul in sine pe care il ai de facut, ci faptul ca obiectivul nu este bine ales. Intrebarea esentiala pe care e bine sa ți-o pui, este daca chiar iti doresti acel obiectiv sau il vrei doar pentru ca asa face toata lumea. De multe ori ne luptam pentru a obtine lucruri despre care credem ca ne vor face fericiti iar după ce le obtinem ne dam seama ca nu e deloc asa.

Cand faci ceea ce iti doresti tu cu adevarat, totul vine de la sine si curge natural. Efortul apare la lucrurile pe care le faci pentru o miza. Unii oameni „se chinuie” sa manance sanatos si echilibrat pentru ca e la moda sa arate bine si isi doresc sa fie sanatosi. Daca ar putea arata bine si sa fie si sanatosi mancand ce vor ei, nu s-ar mai „chinui” sa respecte un meniu. Altii fac o muncă care nu le place pentru a obtine beneficii financiare. Daca banii nu ar fi o problema, ar alege o munca care le face plăcere. Unii urmeaza o facultate pentru care nu au nici o „tragere de inima”, doar pentru a-si multumi parintii. Altii merg la sala de trei ori pe saptamana desi nu le place, doar pentru a fi admirati de sexul opus. Cu astfel de dorinte preluate sau impuse nu iti vei gasi motivatia sa duci lucrurile pana la capat si le vei abandona pe parcurs.

Altfel spus, cand dorintele sunt in acord cu lucrurile valoroase pentru tine vei gasi timpul, energia si determinarea sa actionezi. Dar de multe ori e posibil sa preiei valori pe care le admiri la altii sau care doar ti se par interesante. Insa nu neaparat te si reprezinta.

Asa cum am scris in articolele anterioare ( De la promisiuni si dorinte la obiective personaleCe-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departeCe poti face „sa scapi de datorii”) , e important ca dorintele sa fie in concordanta cu sistemul tau de valori.

Atunci cand nu iti cunosti si nu iti respecti aceste valori, te vei confrunta cu stari de confuzie, indecizie, conflict interior, senzatie de stres, oboseala, blocaj si reactii emotionale puternice si surprinzatoare.

In cazul in care ti-ai propus sa te dezvolti, este absolut necesar sa-ti identifici si sa-ti respecti cat mai bine valorile. Ele sunt unul dintre factorii care te propulseaza intr-o directie sau alta, te determina sa iei decizii si sa ai diferite atitudini si comportamente. Daca lucrurile nu merg bine, si mai ales daca esti nemultumit, este posibil sa fie vorba de conflicte la nivelul valorilor personale. De aceea e bine sa faci ordine si prin zona asta; poate chiar sa te debarasezi de unele dintre valori si sa implementezi altele noi, mai potrivite cu cine esti si ce iti doresti.

Psihosociologul Shalom Schwartz, identifică 10 grupe de valori repartizate pe doua axe polare, ca in imaginea de mai jos:

In tabelul de mai jos, gasesti exemple de valori pentru fiecare grupa.

Pentru a-ti determina valorile personale urmeaza pasii:

 

comentarii recunostintaI. alege din lista valorile care te reprezinta (minim 3; maxim 10) si ordoneaza-le in functie de importanta lor pentru tine  (poti descarca documentul pdf de AICI).

 

II. valideaza valorile folosind pentru fiecare valoare de 5 ori , in cascada, intrebarea „Cum/in ce masura este …..…important pentru mine?”

 

De exemplu daca responsabilitatea este una din valori, validarea o vei face astfel:

 1. Cum/in ce masura este responsabilitatea importanta pentru mine? Imi place sa ma tin de cuvant cand promit ceva.
 2. Cum/in ce masura este important pentru mine sa ma tin de cuvant? Imi place ca oamenii sa se poata baza pe mine.
 3. Cum/in ce masura este important pentru mine ca oamenii sa se poata baza pe mine? In acest fel ceilalti vor avea incredere in mine.
 4. Cum/in ce masura este important pentru mine ca ceilalti sa aiba incredere in mine? Acest lucru ma face fericit.
 5. Cum/in ce masura este important pentru mine ca sa fiu fericit? Acest lucru imi doresc eu de la viata.

Ultimul raspuns arata ca valoarea responsabilitate este validata si poti trece la urmatoarea.

Daca protectia mediului este o valoare pentru tine, validarea decurge astfel:

 1. Cum/in ce masura este protectia mediului importanta pentru mine? Imi place sa fiu in trend cu ce se intampla in lume.
 2. Cum/in ce masura este important pentru mine sa fiu in trend cu ce se intampla in lume? Asa cunosc oameni noi si ma distrez. 
 3. Cum/in ce masura este important pentru mine sa cunosc oameni noi si sa ma distrez? In acest fel ma simt bine.
 4. Cum/in ce masura este important pentru mine sa ma simt bine? Cand ma simt bine, nu ma plictisesc.
 5. Cum/in ce masura este important pentru mine sa nu ma plictisesc? Cand ma plictisesc devin lenes.

Aceasta valoare nu este validata, deoarece rezulta ca fara ea ai fi lenes si poti trai fara aceasta valoare.

 

III. alege maxim 5  valori validate si proritizeaza-le folosind metoda „teorie versus practica”. Valorile care raman importante doar la nivel teoretic si nu sunt puse in practica, genereaza frustrari si e importanta sa decizi daca sunt cu adevarat „ale tale” sau nu.

 

De exemplu daca una din valorile tale este familia. Gandeste-te cum onorezi sau nu aceasta valoare. Daca se intampla des sa ajungi acasa tarziu, gandindu-te la sarcinile nefinalizate peste zi si simti o senzatie de iritare si irascibilitate cand porti discutii cu partenerul/partenera, familia este teoretic importanta si nu este reflectata in practica. E important sa recunosti fata de tine ca nu este atat de importanta pe cat o consideri din moment ce nu traiesti conform ei. Poate fi vorba in acest caz doar de o valoare secundara, pe care ai „imprumutat-o de la altii”.

Daca respectul pentru ceilalti este o valoare importanta pentru tine si totusi intarzii des la intalniri, inseamna ca este doar o valoare secundara.

Doar valorile care se regasesc in activitatile tale, sunt cu adevarat importante pentru tine. Daca vrei sa schimbi valorile, schimba-ti comportamentul astfel incat ele sa se regaseasca in tot ceea ce faci.

 

IV. Ca sa ai inca o confirmare ca ai identificat bine valorile, raspunde in scris la urmatoarele intrebari:

 1. Cu ce iti umpli spatiul in care lucrezi/ locuiesti?
  Uita-te in jurul tau si observa ce regasesti cel mai des, fie ca e acasa, la birou sau in masina. Noteaza 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai selectat.
 2. Cu ce/ unde iti cheltui timpul?
  Fa un calcul pentru o zi  obisnuita si descopera cate ore petreci la munca, cat timp discuti cu cei dragi, cat timp petreci cu familia, cat timp petreci gandindu-te la independenta ta financiara, cat timp te uiti la televizor. Daca ai avea control asupra timpului tau, cum ti l-ai petrece?Noteaza 3 cele mai importante momente pe care le-ai selectat.
 3. Cum iti cheltui energia?
  Gandeste-te la lucrurile pe care le faci cu multa placere astfel incat atunci cand le faci nu simti deloc oboseala si nu simti nici o presiune. Care sunt acele lucruri pe care tu le faci cu placere? Noteaza 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai selectat.
 4. Pe ce iti cheltui banii / cum iti cheltui banii?
  Sunt anumite lucruri pe care nu ai da nici un leu. Sunt alte lucruri pe care cu siguranta dai multi bani. Uita-te in viata ta si vezi pe ce iti cheltui banii. Noteaza 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai selectat.
 5. Unde esti cel mai organizat in viata ta?
  Gaseste acele trei locuri unde esti foarte organizat. Poate sa fie acasa, in masina, la birou, in casnicie. De exemplu poti fi foarte organizat atunci cand pleci in concediu: stii exact ce vei vizita, ce vei face in fiecare zi, stii cat costa fiecare bilet. Cauta in viata ta locurile in care esti cel mai organizat. Sa fii organizat = valoare ridicata ; haos = valoare joasa. Noteaza 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai selectat.
 6. Unde esti cel mai disciplinat si mai increzator in tine?
  Care sunt acele domenii din viata ta unde esti disciplinat si ai incredere in tine. Noteaza 3 cele mai importante locuri/ aspect din viata ta pe care le-ai selectat.
 7. La ce te gandesti cel mai mult si pe ce te concentrezi?
  Care sunt acele lucruri la care te gandesti cand nu te gandesti la nimic.  Cum ar fi atunci cand esti la dus, cand te plimbi sau stai relaxat. Sunt oameni care atunci cand merg la servici se gandesc la familie si oameni care atunci cand stau acasa se gandesc la servici. Care sunt cele 3 ganduri care iti vin cel mai des in minte, la care te gandesti cel mai mult cand esti relaxat? Noteaza 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai selectat.
 8. Ce vizualizezi cel mai des, cel mai mult?
  Ziua, cand visezi cu ochii deschisi care sunt acele lucruri pe care reusesti sa le vizualizezi? Si nu ma refer la fantezii ci la lucruri ce pot fi realizate, ce pot deveni o realitate. Noteaza 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai selectat.
 9. Care e este idea care domina dialogul tau intern?
  Cand esti singur si “piticul tau de pe creier” vorbeste cu tine care sunt ideile, ce spune ca ar trebui sa faci, care este dialogul tau intern. Noteaza 3 cele mai importante idei pe care le-ai selectat.
 10. Care sunt subiectele despre care vorbesti cu prietenii tai?
  Atunci cand vorbesti cu prietenii tai, indiferent de unde incepe discutia, la un moment dat ajungi sa discuti despre lucrurile care iti plac ce mai mult. Noteaza 3 cele mai importante subiecte pe care le-ai selectat.
 11. Care sunt acele lucruri care iti capteaza atentia si te inspira cel mai mult? Noteaza 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai selectat.
 12. Care sunt top 3 obiective pentru viata ta?
  Daca iti doresti sa ai copii si o familie fericita, atunci valoarea ta principala este familia. Daca iti doresti sa avansezi in cariera si sa ai success atunci valoarea principala este cariera.
  Noteaza top 3 obiective pe care le-ai selectat.

Uite-te acum la raspunsurile tale de la fiecare intrebare si vezi de cate ori apare o anumita valoare in raspunsuri.

Exemplu: daca la prima intrebare ai raspuns cu jucarii, poze, asta inseamna ca valoarea este familia. Daca ai scris carti, laptop, valoarea este cariera. Daca la intrebarea 4 ai raspuns cu jucarii atunci este familia, daca ai raspuns cu calatorii atunci este libertatea finanaciara.

Numara de care ori apare in raspunsurile tale de la fiecare intrebare: familia, cariera, concediile sau orice alta valoare ti-a reiesit. Daca ai folosit diferite expresii, te rog sa nu numeri expresiile ci valoare din spatele acestora.

V. Compara acum  valorile rezultate cu cele notate initial si analizeaza daca cele doua liste sunt in concordanta.

Daca nu sunt in concordanta, reia exercitiul si acorda mai multa atentie la ce anume iti doresti tu cu adevarat, nu la ceea ce ar fi bine sa faci ca sa fii in rand cu lumea.

De-a lungul anilor valorile se schimba. Apar alte valori personale importante pentru tine, iar valori mai vechi tind sa-si piarda din importanta. E normal sa fie asa, personalitatea se maturizeaza si evolueaza continuu.

Valorile personale functioneaza precum o busola interioara. Ele se formeaza si rezida la nivel subconstient. De cele mai multe ori, ele sunt preluate din mediul familial, educational, social, profesional, prin expunerea la diferite exemple, prin repetitie, prin impact emotional.

Onorarea valorilor personale inseamna constientizarea si respectarea lor, integrarea lor in fiecare aspect al vietii tale. Un astfel de mod de raportare la valorile personale demonstreaza respect si valorizare de sine, conducand  implicit, la dezvoltarea stimei de sine si a sentimentului de implinire.

 

Un prim pas in descoperirea propriului sistem de valori este sa explorezi raspunsul la intrebarea:

Ce este cu adevarat important pentru mine in viata?

In aceasta intrebare, cuvintele cheie sunt “cu adevarat important”. Deci nu te opri la primele raspunsuri, ci exploreaza in profunzime, catre ceea ce se afla dincolo de ele. Daca te intereseaza sa descoperi ce este cu adevarat important in viata pentru tine, rezerva-ti timp cu tine si urmeaza pasii de mai sus.

 

 

 

Cu drag,

Marcela

 

 

Te invit sa scrii la comentarii ce este cu adevarat important in viata ta si daca pasii pe care ti i-am prezentat te ajuta sa-ti imbunatatesti perceptiile despre importanta stabilirii valorilor personale.

De asemenea, m-as bucura sa distribui articolul si prietenilor tai; asa ii ajuti sa constientizeze  daca sunt multumiti sau nu de viata lor.

 

Articolul Ce este cu adevarat important pentru tine in viata? apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/ce-este-cu-adevarat-important-pentru-tine-in-viata/feed/ 2
Darul din privirea lui Braco si puterea tacerii http://www.armonieinsuflet.ro/darul-din-privirea-lui-braco/ http://www.armonieinsuflet.ro/darul-din-privirea-lui-braco/#comments Fri, 03 Feb 2017 10:21:43 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=7692 Zilele trecute, participand  la lansarea in Romania a documentarului Puterea tacerii (31 ian 2017), am fost binecuvantata sa primesc darul privirii binefacatoare a lui Braco. Denumit si „fenomenul din Croatia”, desi nu se proclama vindecator si nu este asociat religios, Braco are un dar unic în această lume. Si anume, acela de a emana energie de […]

Articolul Darul din privirea lui Braco si puterea tacerii apare prima dată în .

]]>
Zilele trecute, participand  la lansarea in Romania a documentarului Puterea tacerii (31 ian 2017), am fost binecuvantata sa primesc darul privirii binefacatoare a lui Braco. Denumit si „fenomenul din Croatia”, desi nu se proclama vindecator si nu este asociat religios, Braco are un dar unic în această lume. Si anume, acela de a emana energie de vibratie inalta, binefacatoare, doar cu ajutorul privirii sale catre cei care participa la sesiunile de grup.

Braco este un om obisnuit cu un dar extraordinar. El impartaseste, tuturor celor care sunt deschisi, acest dar divin. Nu pune diagnostice, nu da tratamente, nu adreseaza cuvinte, nu atinge, nu face gesturi. Doar priveste in tacere grupuri de oameni, si fiecare persoana primeste ceea ce este pregatita sa primeasca. Pana la 26 ani, Braco a obtinut o diploma de master in economie si a demarat o afacere de succes. Viata lui s-a schimbat total in 1993,  asa cum o sa descoperi in filmul de prezentare de mai sus.

Eu personal multumesc si sunt recunoscatoare echipei Evoluam Impreuna pentru oportunitatea de a-l intalni pe Braco. Sesiunea live mi-a adus cele mai inaltatoare 5 minute din viata mea de pana acum. Parca am fost teleportata in alta lume, o lume mirifica si foarte luminoasa.

Inca din timpul documentarului am simtit o stare de beatitudine datorata constientizarii ca sunt contemporana cu acest om extraordinar. Cand a inceput sesiunea live, am simtit cum un vortex puternic de lumina patrunde profund in inima mea. Pe masura ce Braco baleia sala cu privirea lui, aceasta lumina s-a intensificat si mi-a cuprins tot corpul, am simtit cum fiecare celula lumineaza altfel ca pana acum. La un moment dat, am simtit ca sunt una cu fiecare particula din acel spatiu si aceasta stare s-a mentinut pana la sfarsitul sesiunii. Foarte interesant este ca am mentinut aceasta stare de vibratie inalta si zilele urmatoare, fiind mult mai inspirata in toate activitatile mele. Sunt super incantata de intalnirea cu Braco, care m-a ajutat sa fac un salt in evolutia mea personala.

Nu toti participantii au trait acelasi lucru. Si o sa iti dau doua exemple concrete. Am mers la eveniment impreuna cu sotul meu, care inca de cand am intrat in sala era convins ca o sa traiasca o experienta speciala. Chiar si-a pregatit cu mult entuziasm foia de feedback pe care am primit-o la intrare. Vizionand filmul Puterea tacerii, marturiile participantilor din celelate tari l-au impresionat atat de mult incat a ridicat si mai mult cota asteptarilor sale. Desi prezentatoarea evenimentului – Alina Finta – a precizat de mai multe ori importanta prezentei in timpul sesiunii live, a starii de a fi in aici si acum, aceste cuvinte au trecut pe langa urechile lui. Astfel, cand s-aterminat sesiunea, primele cuvinte pe care le-a spus au fost: „asta a fost tot?” si in glasul lui se simtea dezamagirea. Pentru ca si-a creat asteptari si nu s-a focusat in totalitate pe ceea ce transmitea Braco, nu a constientizat darul primit. Noroc ca a venit cu inima deschisa la eveniment si a captat energia transmisa fara sa o constientizeze.

Al doilea exemplu este al doamnei care la eveniment a stat in dreapta mea care dupa ce am terminat de scris feedback-ul m-a rugat sa impartasesc cu ea ceea ce am simtit. S-a bucurat pentru mine si mi-a marturisit ca dumneaiei nu a simtit nimic. Continuand discutia, mi-am dat seama ca la fel ca si sotul meu isi crease mari asteptari.

Secretul reusitei mele, pe care i l-am martusit si doamnei, a fost faptul ca inca de la inceput mi-am pus intentia de a ma lasa surprinsa si a fi cat de prezenta pot.

In jurul unui eveniment, care ajunge la tine  pentru a-l trai ca experienta, orbiteaza multiple informatii despre acel eveniment. Rolul mintii este sa colecteze informaţiile, sa le proceseze, apoi sa creeze ganduri despre acel eveniment. In functie de ceea ce gandesti, vei avea o emotie in privinta acelui eveniment. Iar emotia creeaza experienta ta in legatura cu evenimentul trait.

Ca sa poti simti darul experientei, e important sa accesezi starea de a fi prezent in totalitate; adica sa aduci gandurile acolo unde corpul fizic si sa te focusezi doar pe ceea ce experimentezi. Starea de a fi prezent trezeste constienta, iar constienta te conduce la constientizarea a tot ceea ce se intampla in momentele respective. Constienta este expresia sufletului. Cand iti sincronizezi mintea cu sufletul, te ancorezi profund in prezent si constientizezi plusul de valoare adus de evenimentul respectiv.

Chiar daca asisti  la povestile celor care si-au descoperit calitatea din viata lor cu ajutorul lui Braco, lasa-te surprins de ceea ce vei simti tu cand intalnesti privirea binefacatoare a lui Braco.

Zeci de mii de oameni din întreaga lume calatoresc mii de km pentru a-l vedea pe Braco.

Veste buna este ca poti beneficia de acest dar si pe internet urmarind sesiunile de livestreaming (transmiterea în direct a privirii lui Braco). Gasesti toate informatiile AICI. Eu personal urmaresc aceste transmisiuni si sunt super incantata de transformarile care se produc la nivel profund.

 

Sa iti fie cu folos,

Marcela

 

PS M-as bucura sa impartasesti si tu la comentarii ceea ce simti in timpul unei sesiuni cu privirea binefacatoare a lui Braco. Distribuie te rog articolul si prietenilor tai, astfel incat sa se bucure si ei de aceasta informatie.

 

Articolul Darul din privirea lui Braco si puterea tacerii apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/darul-din-privirea-lui-braco/feed/ 18
Ce poti face „sa scapi de datorii” http://www.armonieinsuflet.ro/ce-poti-face-sa-scapi-de-datorii/ http://www.armonieinsuflet.ro/ce-poti-face-sa-scapi-de-datorii/#comments Fri, 27 Jan 2017 08:39:01 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=7615 Daca vrei „sa scapi de datorii”, mai ales daca nu ai bani pentru a le plati, grijile nu vor rezolva nimic in acest caz. Stiu ca pare natural si logic sa iti faci griji, dar acest lucru se datoreaza exclusiv faptului ca asa ai fost invatat sa reactionezi. Teama si grijile nu vor face altceva decat sa-ti blocheze […]

Articolul Ce poti face „sa scapi de datorii” apare prima dată în .

]]>
Daca vrei „sa scapi de datorii”, mai ales daca nu ai bani pentru a le plati, grijile nu vor rezolva nimic in acest caz. Stiu ca pare natural si logic sa iti faci griji, dar acest lucru se datoreaza exclusiv faptului ca asa ai fost invatat sa reactionezi. Teama si grijile nu vor face altceva decat sa-ti blocheze si mai mult fluxul financiar. Ai doua optiuni si anume:

 • sa gasesti tot felul de pretexte pentru a-ti justifica faptul ca nimic nu functioneaza in cazul tau
 • sa te orientezi catre solutii  si sa-ti modelezi o viata diferita

Un cititor al site-ului, si anume Cornel, a ales sa caute solutii si mi-a trimis mailul de mai jos:

„…la inceputul anului trecut mi-am dorit ca pana la sfarsitul anului sa scap de datorii si sa merg si in concediu. Am citit intr-o carte ca e bine sa fac si afirmatii pozitive referitoare la dorinta mea si am tot spus „sunt bogat si imi platesc cu usurinta datoriile”. Din pacate nu m-am imbogatit, ci din contra datoriile mele au crescut.

Din articolele scrise de tine ( De la promisiuni si dorinte la obiective personaleCe-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departe) am inteles ca nu mi-am transformat dorinta in obiective si nu mi-am facut un plan de actiune. Totusi cred ca daca nu ai bani, nu ai bani, si basta! Ce poti face cu datoriile, mai ales daca nu ai bani sa le platesti? 🙂

Mi-ar placea sa faci un studiu de caz pe site cu aceasta problema cu care se confrunta mai multi oameni.”

Am acceptat cu mare drag sa fac studiul de caz propus si iti prezint, pe scurt, pasii din articolul anterior, aplicati specific la situatia descrisa de Cornel.

 

Are convingeri limitative despre bani pe care e important sa le identifice. Una dintre ele: daca nu ai bani, nu ai bani, si basta!”

Transformarea dorintei sa scap de datorii  in obiectiv (gasesti explicatii suplimentare AICI):

I. Formulare pozitiva: Sa gestionez cu intelepciune si discernamant banii astfel incat sa am un surplus.

II. Timpul prezent: Gestionez cu intelepciune si discernamant banii astfel incat sa am un surplus.

III. Specific: Gestionez cu intelepciune si discernamant  banii astfel incat sa am un surplus.

IV. Masurabil: Gestionez cu intelepciune  si discernamant banii astfel incat sa am un surplus de X lei.

V. Accesibil: Imi gestionez cu intelepciune si discernamant  banii astfel incat sa am un surplus de X lei.

VI. Relevant: Relevanta unui obiectiv se evalueaza in raport cu valorile personale. E important sa-si stabileasca sistemul de valori.

VII. Incadrat in Timp: 

In perioada februarie-decembrie 2017, imi gestionez cu intelepciune si discernamant banii astfel incat la sfarsitul anului sa am un surplus de X lei.

Observi ca am inlocuit „scap de datorii” cu „gestionez cu intelepciune si discernamant banii”, pentru ca in primul caz focusul este pe „datorii” si astfel le vei atrage in continuare in viata ta.

Planul de actiune va cuprinde urmatoarele activitati:

 • notarea zilnica a cheltuielilor si incadrarea lor pe grupe (necesitati, bucurii, dezvoltare personala, cheltuieli semnificative, libertate financiara, daruire)
 • bilant lunar pentru verificarea incadrarii in procentele recomandate pentru gestionarea banilor (necesitati*55% din venituri, bucurii*10% din venituri, dezvoltare personala*10% din venituri, cheltuieli semnificative*10% din venituri, libertate financiara*10% din venituri, daruire*5% din venituri)
 • analiza lunara a necesitatilor pentru optimizarea cheltuielilor

La activitatile de mai sus am tinut cont de abilitatea „poate sa faca ce isi propune” (lectia de la realizari) si de resursele pe care le-a folosit pentru realizare si anume perseverenta si disciplina.

Pentru invatarea lectiilor de la dezamagiri,  gestionarea cu intelepciune a banilor – gasesti detalii in materialul primit la inscrierea la newsletter „6 pasi pentru DEBLOCAREA fluxului energetic al banilor”. 

Mergand in continuare la resursele necesare gestionarii cu intelepciune a banilor, primul lucru pe care e important sa il faca este asumarea responsabilitatii pentru atragerea acestei datorii. Formularea din mail la persoana a doua, in loc de persoana intai,

Ce poti face cu datoriile, mai ales daca nu ai bani sa le platesti?” 

arata clar neasumarea in totalitate a responsabilitatii pentru gasirea unei solutii. Am explicat pe larg acest lucru in articolul de AICI.

Daca te afli intr-o situatie similara, constientizeaza ca tu ai atras aceasta datorie pe multiple nivele si cel mai probabil ani la rand. De aceea, simpla repetare a afirmatiei:

„sunt bogat si imi platesc cu usurinta datoriile”  

legata de o pretinsa „bogatie”, nesustinuta in plan fizic iti va creea doar conflicte interioare pentru ca in mintea ta se deruleaza si dialogul interior:

„Am datorie de X lei…

Am o datorie de X lei…

Am o datorie de X lei…

Cum o sa platesc aceasta datorie?”

Sunt doua conversatii diferite, si cel mai probabil cea careia îi corespund emotiile cele mai puternice este cea referitoare la datorii, pentru ca aceasta este experienta ta directa actuala. In acest caz, tu atragi din ce în ce mai multe motive de stres, temeri, griji si cel mai probabil din ce in ce mai multe datorii, caci aceasta este realitatea cu care te afli în rezonanta.

Si daca te rogi intr-o stare de disperare, spunand: „Doamne, situatia mea financiara este oribila. TREBUIE sa ma ajuti; daca nu, sunt pierdut”, Universul iti va raspunde la vibratia emisa, la fel ca intotdeauna, iar tu vei atrage o realitate care iti va perpetua starea financiara care te umple de disperare.

Atragem in viata noastră acele lucruri cu care rezonam din punct de vedere energetic. Suntem inainte de toate fiinte energetice. Energia care ne alcatuieste vibreaza intotdeauna pe o serie de frecvente, pe care o numim „vibratia” noastra. Frecventele de vibratie care se afla în rezonanta se atrag reciproc. Opusul rezonantei este disonanta. Dacă frecventele de vibratie sunt disonante, ele se resping reciproc.

De exemplu, daca rezonezi cu o anumită bucata muzicala, starea ta de spirit se va schimba ori de câte ori o vei asculta, facandu-te sa iti doresti sa o reasculti din nou şi din nou. Nu este absolut necesar ca sentimentele pe care le simti sa fie întotdeauna pozitive. Este posibil sa asculti o bucata muzicala trista si sa rezonezi cu ea, schimbandu-ti starea de spirit in mod corespunzator. Disonanta opereaza in mod diferit. Daca iti este imposibil sa asculti o anumita bucata muzicala dintr-un motiv sau altul, explicatia este un proces de disonanta energetica. Nu numai ca nu te simti atras de energia muzicii respective, dar dimpotriva, o respingi.

Daca ni se intampla ceva, nu inseamna ca ne-am dorit respectivul lucru în viata noastra. Inseamna pur si simplu ca, dintr-un motiv sau altul, am rezonat cu frecventa de vibratie a energiei sale. Toate tiparele de la nivel constient si subconstient au o baza energetica, iar vibraţia noastra personala reprezinta rezultanta tuturor acestor energii. De aceea, e important sa descoperim si eliminam tiparele de pe nivelele mai profunde ale fiintei noastre, care ne impiedica sa atragem ceea ce ne dorim.

Marea majoritate a gandurilor si emotiilor pe care le asociezi cu orice subiect se petrec sub pragul atentiei tale constiente, la nivelul subconstientului. Oamenii de stiinta au constatat că 94-96% din acţiunile noastre sunt motivate de ganduri  si sentimente aflate in afara controlului nostru constient.

Daca doresti sa te bucuri de bunastare financiara, dar sistemul convingerilor tale include idei de genul:

„banii sunt sursa tuturor relelor”

„banii sunt ochii necuratului”

„trebuie sa muncesc din greu ca sa castig bani”

„niciodata nu pot avea suficienti bani”

gandurile tale emit o vibratie care nu se afla în rezonanta cu ideea

„Imi doresc sa am foarte multi bani”.

Pentru ca lucrurile sa inceapa sa functioneze asa cum iti doresti, e important sa faci schimbari in viaţa ta, si ai nevoie de practica. Nu este indicat insa sa repeti anumite afirmatii de genul: „Sunt bogat”, care nu au cine stie ce semnificatie sau putere în cazul tau.

Tinand cont de tot ceea ce ti-am spus pana acum si din experienta de lucru in sedintele individuale, am creat doua programe online care te pot ajuta sa te resincronizezi cu vibratia bunastarii:

*pentru persoanele cognitive

Despre bani si cum ii atragi in viata ta 

care contine:

  • introspectii pentru descoperirea si transformarea tiparelor verbale, preluate de la parinti, rude, si din incidentele cu banii
  • afirmatii de reprogramare care difera de afirmatiile pozitive. Diferenta consta in faptul ca pe masura ce parcurgi pasii afirmatiilor de reprogramare lucrezi si cu o tehnica energetica de indepartare a rezistentelor care se opun implementarii. Cand faci afirmatii pozitive pe care vrei sa le implementezi, se poate ca o parte din tine care nu crede in ele sa se opuna procesului si astfel apar conflicte interioare care te dezechilibreaza. Afirmatiile de reprogramare vindeca in principal emisfera stanga a creierului, cea logica si analitica, abordand atat mintea cat si sufletul.
  • metoda cognitiva de schimbare a convingerilor limitative

*pentru persoanele spirituale

Vindeca relatia cu banii si devino un magnet pentru ei 

care contine:

 • meditatii ghidate care te conduc intr-o stare de constiinta extinsa ca sa te poti conecta profund cu subconstientul tau si sa schimbi  21 convingeri limitative de baza 
 • meditatie ghidata de manifestare pentru a deveni un magnet pentru bani
 • jocuri pentru atragerea abundentei

Simpla intelegere a procesului de a „scapa” de datorii si dorinta de a-ti schimba convingerile si tiparele nu sunt suficiente pentru a-ti creea o alta realitate. E important sa iei o decizie si sa faci ceva cu viata ta, chiar daca acum ai datorii.

Asa cum spune Yogi Raman:Nu exista experiente negative, ci doar ocazii de a creste, de a învata si de a avansa pe drumul autocontrolului. Chiar si durerea poate fi un invatator minunat.”

De aceea, incepe cu inlocuirea dialogului interior „sa scap de datorii” si cand te surprinzi ca il derulezi, opreste-te si spune:

„STOP! Asa gandeam pana acum; acum aleg sa gestionez cu intelepciune si discernamant banii, astfel incat sa am un surplus”.

Apoi, fa tot posibilul sa-ti formulezi obiectivul si planul de actiune, sa identifici tiparele si convingerile limitative si sa le transformi. Doar asa iti vei schimba vibratia personala si vei incepe sa rezonezi cu alta realitate, cea in care iti platesti datoriile si ai si surplus.

 

 

Cu drag,

Marcela

 

 

 

PS Gasesti detalii despre programele prezentate, persoane cognitive AICI si persoane spirituale AICI

PPS Chiar daca subiectul banilor este un punct sensibil pentru tine, te invit sa scrii la comentarii parerea ta si ce faci „sa scapi de datorii”. De asemenea, distribuie articolul  si prietenilor tai, astfel incat sa ii ajuti „sa scape de datorii” si sa gestioneze cu intelepciune si discernamant banii.

 

 

 

Articolul Ce poti face „sa scapi de datorii” apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/ce-poti-face-sa-scapi-de-datorii/feed/ 6
Ce-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departe http://www.armonieinsuflet.ro/ce-a-fost-a-fost-invata-lectiile-si-mergi-mai-departe/ http://www.armonieinsuflet.ro/ce-a-fost-a-fost-invata-lectiile-si-mergi-mai-departe/#comments Wed, 25 Jan 2017 09:54:57 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=7521 In urma articolului anterior, De la promisiuni si dorinte la obiective personale, am primit mai multe mailuri cu intrebari si nelamuriri despre cum se face concret analiza anului care a trecut si cum se transforma dorintele in obiective. De aceea am ales sa scriu azi acest articol care cuprinde un studiu de caz si incep cu reamintirea pasilor […]

Articolul Ce-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departe apare prima dată în .

]]>
In urma articolului anterior, De la promisiuni si dorinte la obiective personale, am primit mai multe mailuri cu intrebari si nelamuriri despre cum se face concret analiza anului care a trecut si cum se transforma dorintele in obiective. De aceea am ales sa scriu azi acest articol care cuprinde un studiu de caz si incep cu reamintirea pasilor din articolul anterior.

 1. rezerva-ti timp cu tine, in care sa nu te deranjeze nimeni
 2. scrie pe scurt care sunt acele experiente de anul trecut pe care le consideri realizari
 3. scrie pe scurt care sunt acele experiente de anul trecut pe care le consideri esecuri/dezamagiri
 4. citeste fiecare realizare in parte si scrie lectia invatata si resursele interioare care te-au sustinut sa realizezi ceea ce ai realizat
 5. citeste fiecare esec/dezamagire in parte si scrie lectiile pe care le-ai invatat sau pe care le ai de invatat, convingerile limitative care te-au sabotat, ce resurse te-ar fi putut ajuta sa transformi experienta
 6. evalueaza unde esti acum pe o scala de la 1 la 10 in fiecare domeniu important din viata ( sanatate, relatii, cariera/bani, dezvoltare personala si spirituala, relaxare/distractie)
 7. scrie-ti dorintelele si transforma-le in obiective, formulandu-le pozitiv, la timpul prezent si SMART (specifice, masurabile, accesibile, relevante, incadrate in timp).
 8. stabileste un plan de actiune pentru fiecare obiectiv si scrie ce ai de facut in fiecare zi, saptamana, luna, in agenda de anul acesta.

Studiul de caz se refera la experienta Mirelei, careia ii multumesc ca a acceptat sa impartasesc pe site pasii parcursi de ea. Mailul trimis de ea este:

„…ce ma fac? lista mea cuprinde doar cateva realizari si multe, multe dezamagiri. Oricat m-am straduit, nu am reusit sa depasesc frustrarile care au venit peste mine, astfel incat sa pot extrage lectiile fiecarei experiente. Ma poti ajuta?”

Discutand pe mail cu Mirela, am constatat ca minimalizase foarte mult realizarile si astfel nu se ancorase in starea de bine pe care o traise in acele momente.

Cel mai concludent exemplu este  realizarea: „am avut grija de copiii mei”. Pentru ca este mult prea generala, Mirela nu a reusit sa se incarce cu energia bucuriei pe care a simtit-o de-a lungul anului avand grija de copiii ei. De aceea i-am propus sa scrie cat mai specific ce a facut concret ca „sa aiba grija de copiii ei”. Astfel ceea ce era doar o realizare, s-a transformat in mai multe realizari:

 • am gatit mancare sanatoasa pentru copiii mei
 • m-am ingrijit ca hainele lor sa fie curate si calcate in fiecare zi
 • i-am ajutat la lectii
 • am fost cu ei la activitatile extrascolare
 • in fiecare weekend, am petrecut timp de calitate cu copiii
 • am fost in vacanta si le-am aratat locuri noi si interesante
 • am discutat cu fiecare dintre ei despre ceea ce ii preocupa

Daca si lista ta de realizari este mica, iti propun sa faci acelasi lucru. Vei constata cat de important este sa te apreciezi pentru toate lucrurile pe care le consideri poate „marunte”. Te vei simti mai energic, mai increzator, mai motivat in tot ceea ce iti propui sa faci.

Rescriind lista cu realizari, Mirela a descoperit ca atunci cand motivatia ei este interioara si conform sistemului ei de valori, acceseaza cu usurinta resurse interne ca rabdarea si perseverenta. De asemenea, a reusit sa isi schimbe energia cu care a abordat dezamagirile, sa isi depaseasca frustrarile si sa descopere lectia cu care a venit fiecare experienta.  Analizand dezamagirile, a descoperit ca are de invatat:

 • cum sa-si gaseasca adevarata motivatie in actiunile pe care le intreprinde, adica cea interna si apoi sa acceseze resursele pe care deja le foloseste
 • sa fie deschisa si la alte puncte de vedere si sa inlocuiasca convingerea limitativa: „eu stiu cel mai bine ce am de facut”
 • sa se ierte cu adevarat pe ea si pe ceilalti
 • sa nu o mai intereseze mai mult de ceilalti, decat de sufletul ei

De altfel aceste lectii s-au reflectat si in evaluarea pe care si-a facut-o in principalele domenii ale vietii. La dezvoltare personala si spirituala a obtinut cifrele cele mai mici, dupa cum poti vedea in reprezentarea grafica de mai jos.

Portiunea colorata in galben, reprezinta Roata vietii Mirelei la momentul de acum si linia rosie este media valorilor din toate domeniile. Daca Mirela si-ar continua viata ca si pana acum, fara sa se focuseze pe domeniile deficitare aflate sub cercul trasat cu rosu (dezvoltare personala si spirituala) atunci domeniile situate deasupra cercului rosu, s-ar „toci” in timp. De aceea, pentru ea sunt prioritare obiectivele din zona de dezvoltare personala si spiritualitate.

Acum o sa iti prezint pas cu pas cum a transformat Mirela, dorinta de mai jos in obiective.

„sa nu ma mai intereseze mai mult de ceilalti,

decat de sufletul meu”

I. Formulare pozitiva

Sa acord mai multa atentie mie si sufletului meu.

II. Timpul prezent

Acord mai multa atentie mie si sufletului meu.

 

III. Specific

Un obiectiv specific este foarte clar exprimat, nu lasa loc de indoieli. El vizeaza rezultate concrete, iar nu rezultate in general.

 

Rezerv timp pentru introspectie si meditatie.

 

IV. Masurabil

Un obiectiv masurabil este cel care permite stabilirea cu exactitate a faptului ca a fost atins ori nu sau in ce masura a fost atins.

Rezerv o ora pe saptamana pentru introspectie.

Rezerv 15 minute pe zi pentru meditatie.

 

V. Accesibil

Poate fi atins de persoana care si-l propune, si nu depinde de actiunile unei alte persoane.

 

Imi rezerv o ora pe saptamana si fac exercitii de introspectie.

Imi rezerv 15 minute pe zi si practic meditatii ghidate.

 

VI. Relevant

Relevanta unui obiectiv se evalueaza in raport cu valorile personale. Daca nu ti-ai stabilit sistemul de valori, acum este important sa o faci. Daca iti propui un obiectiv care nu este in concordanta cu valorile personale, nu ai sanse de reusita pentru ca vei declansa un conflict interior. Pentru Mirela, evolutia in plan personal este una din valori pentru ca viziunea ei mai mare este sa devina cea mai buna varianta a ei. De aceea, formularile raman aceleasi ca la punctul anterior.

 

VII. Incadrat in Timp

Inseamna ca obiectivul contine si data pana la care este prevazut a se realiza.

 

In perioada februarie-decembrie 2017, imi rezerv o ora pe saptamana si fac exercitii de introspectie.

In perioada februarie-decembrie 2017, imi rezerv 15 minute pe zi si practic meditatii ghidate.

In mod similar, a procedat si cu celelalte dorinte din toate domeniile si astfel si-a stabilit obiective SMART (specifice, masurabile, accesibile, relevante, incadrate in timp) pentru 2017. Observi ca sunt 7 pasi pe care ii poti parcurge cu usurinta si care te ajuta sa-ti trasezi directia in acest an.

Dupa stabilirea obiectivelor, urmeaza planul de actiune si anume sa scrii in agenda fiecarei luni, saptamani, zile ce ai de facut. In cazul Mirelei, planul de actiune pentru obiectivele de mai sus in prima saptamana a lunii februarie arata asa:

* Mi, 1 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

* J, 2 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

* V, 3 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

* S, 4 februarie

 • 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15
 • 60 minute pentru introspectie: iertarea de sine si a celorlalti, dimineata intre 7:00 – 8:00

* D, 5 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

Asa cum observi, pentru introspectia saptamanala si-a stabilit una din lectiile pe care le are de invatat din dezamagirile de anul trecut. Si tot asa in fiecare din saptamanile urmatoare. Astfel va elibera treptat toate blocajele care au impiedicat-o sa-si implineasca dorintele in anul anterior.

Mirela a inteles importanta stabilirii si analizei lunare a obiectivelor si anume ca atunci cand nu reuseste sa realizeze ceea ce si-a propus, poate modifica obiectivul  si planul de actiune din mers si astfel isi ajusteaza directia si nu mai acumuleaza frustrari si resentimente.

 

Unii oameni considera ca imprejurarile sunt de vina pentru ceea ce sunt ei; altii cauta imprejurarile pe care le vor, iar daca nu le gasesc, le creeaza. Tu din ce categorie faci parte?

Ai incredere in tine si creeaza-ti tipul de viata care sa iti permita sa fii fericit pe parcursul intregii tale existente. Foloseste-ti  la maxim resursele, transformand micile scantei interioare ale potentialului in flacari ale realizarii. Indiferent de trecutul tau, ziua de maine este ca o tablita curata. Ce-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departe.

 

 

Cu drag,

Marcela

 

 

 

PS Scrie-mi mai jos la comentarii care este parerea ta despre articol sau daca ai intrebari si nelamuriri. Mi-ar placea sa stiu daca studiul de caz te-a ajutat sa intelegi mai bine care-i treaba cu obiectivele. De asemenea, m-as bucura sa-l distribui si prietenilor tai, poate unii dintre ei cauta acest gen de informatii.

PPS Daca vrei sa urmezi unul din programele online create de mine apasa AICI ca sa vezi ce am lansat pana acum.

 

Articolul Ce-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departe apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/ce-a-fost-a-fost-invata-lectiile-si-mergi-mai-departe/feed/ 1
De la promisiuni si dorinte la obiective personale http://www.armonieinsuflet.ro/de-la-promisiuni-si-dorinte-la-obiective-personale/ http://www.armonieinsuflet.ro/de-la-promisiuni-si-dorinte-la-obiective-personale/#comments Fri, 20 Jan 2017 15:58:25 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=7431 Pentru majoritatea dintre noi, inceputul de an este plin de entuziasm, fericire, bucurie si bune intentii. De aceea facem promisiuni, ne luam angajamente si chiar ne stabilim obiective care de multe ori raman doar in mintea noastra. Asa trece o luna, doua si constatam ca nimic nu se schimba in viata noastra si apar frustrari si dezamagiri. […]

Articolul De la promisiuni si dorinte la obiective personale apare prima dată în .

]]>
Pentru majoritatea dintre noi, inceputul de an este plin de entuziasm, fericire, bucurie si bune intentii. De aceea facem promisiuni, ne luam angajamente si chiar ne stabilim obiective care de multe ori raman doar in mintea noastra. Asa trece o luna, doua si constatam ca nimic nu se schimba in viata noastra si apar frustrari si dezamagiri.

Este si cazul Alinei care a venit la sedinte individuale pentru ca „a avut un 2016 dificil”  si simte ca „nu mai are chef sa se gandeasca ce isi doreste sa realizeze in acest an„. Cu speranta ca te va ajuta si pe tine, cu permisiunea Alinei, am inserat in articol pasaje din sedinte, scrise cu litere inclinate mov.

*******

– A fost dureros pentru mine sa-mi dau seama ca in 2016 am realizat foarte putine lucruri din ceea ce mi-am propus. Recunosc ca am amanat mereu lucrurile care imi sunt dragi si i-am pus pe ceilalti pe primul plan. Acum simt ca am nevoie de ajutor. Vreau sa-mi recapat increderea in mine si sa simt ca traiesc asa cum imi doresc.

– Alina, faptul ca nu ai reusit sa iti atingi obiectivele pe 2016 te-au determinat sa nu mai ai incredere in tine?

– Cam da….de aceea cred ca nu mai am nici un chef sa ma gandesc la ce imi doresc pentru anul acesta.

– Statistic vorbind, doar 8% din oameni reusesc sa isi indeplineasca obiectivele setate la inceputul anului. Ceilalti nu reusesc pentru ca ori isi seteaza necorespunzator obiectivele, ori supraevalueaza obiectivele pe termen scurt. Tu cum ti-ai dat seama ca ai realizat foarte putine lucruri din ceea ce ti-ai propus? Ai facut un bilant al anului trecut sau este vorba doar de ce iti amintesti?

– Pai, nu e totuna? ….stiu exact ce mi-am propus si ce am realizat. Am o „memorie de elefant„.

– Adica ceea ce ti-ai propus pentru anul in trecut a fost doar in mintea ta?

– Da…ai inteles foarte bine. Stiu teoria despre scrisul obiectivelor, despre formularea SMART, am aplicat aceste lucruri multi ani si acum le pot face doar la nivel mental. Nu mai pierd timp si cu scrisul.

*******

Daca si tu esti intr-o situatie similara, iti reamintesc de studiile care demonstreaza importanta scrierii obiectivelor. Intre anii 1979 şi 1989 a avut loc un sondaj la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts. In 1979, absolventii Scolii de Administrare a Afacerilor (MBA) au fost intrebati dacă şi-au stabilit obiective clare, in scris, in legatura cu ce aveau de gand sa faca pe viitor. Rezultatele au  fost:

 • 84 % dintre ei nu aveau nici un obiectiv
 • 13 % dintre ei aveau obiective, dar nu erau scrise
 • 3 % dintre ei aveau obiective bine stabilite, concise si cu planuri pentru indeplinirea lor

După 10 ani, în 1989, aceleași persoane au fost intervievate din nou, iar rezultatele au fost:

 • cei 13 % care aveau obiective, dar nu erau scrise, castigau in medie de două ori mai mult decât cei 84% care nu aveau niciun obiectiv
 • cei 3% care isi stabilisera obiectivele si isi facusera planuri în scris pentru indeplinirea lor castigau în medie de 10 ori mai mult decât toti ceilalti 97% la un loc

Asa cum spune Michael Jordan:

Unii oameni vor sa se intample, unii si-au dorit sa se intample, altii fac sa se intample.” 

Vestea buna este ca tu decizi din ce categorie faci parte si poti oricand sa treci de la a vrea si a dori la a face ca lucrurile sa se intample.

Cand iti scrii obiectivele si planul de actiune transmiti subconstientului tau mesajul ca ceea ce faci este important pentru viata ta si creierul iti va muta obiectivele din planul indepartat in cel apropiat. In plus, creezi un nou tipar neurologic. Recitindu-le si analizandu-le periodic, vei incepe sa atragi oameni si lucruri care te ajuta la indeplinirea lor. Se numeste iluzia frecventei sau fenomenul Baader-Meinhof (de exemplu, atunci cand vrei sa-ti cumperi o masina marca x, dintr-o data vezi acea marca de masina peste tot).

Un alt argument in favoarea scrierii obiectivelor este acela ca iti vei cristaliza dorintele, adica iti vei da seama daca este cu adevarat ceea ce iti doresti si daca sunt benefice pentru tine. Daca atunci cand scrii obiectivul nu simti o senzatie de entuziasm, bucurie si împlinire, inseamnă ca nu provine dintr-o dorinta autentica. Dorintele care vin din interiorul tau iti asigura motivatia si energia sa treci la actiune.

*******

– Am inteles acum care sunt motivele pentru care toti cei care se ocupa cu dezvoltarea personala insista sa ne scriem obiectivele. Ce mai pot face acum?

Mi-ai spus ca vrei sa-ti recapeti increderea in tine si de aceea am insistat si eu pe scrierea dorintelor, transformarea lor in obiective si elaborarea unui plan de actiune. Atunci cand iti monitorizezi un obiectiv si bifezi actiunile realizate, increderea in tine creste. Cand nu reusesti sa realizezi ceea ce ti-ai propus, poti modifica obiectivul  si planul de actiune din mers si astfel iti ajustezi directia. Facand corectiile in timpul anului, nu mai acumulezi frustrari care sa determine perceptia pe care ai impartasit-o la inceputul discutiei noastre, si anume:  „A fost dureros pentru mine sa-mi dau seama ca in 2016 am realizat foarte putine lucruri din ceea ce mi-am propus. ” 

Referitor la „ce mai pot face acum?”, apreciez faptul ca nu ai adoptat atitudinea de victima si esti orientata spre solutii. Asta te va ajuta mult la parcurgerea urmatorilor pasi. Chiar daca nu ti-ai scris anul trecut obiectivele, iti propun sa facem impreuna o analiza in scris. Si anume sa incepi cu ceea ce iti amintesti ca ai realizat anul trecut, concentrandu-te pe motivele de bucurie.

Pai daca e vorba de motivele de bucurie, pot sa fac o lista mare. 

******

Cei mai multi dintre noi, avem o capacitate fantastica de a ne reaminti esecurile, in timp ce reusitele le dam uitarii. Amintirea neimplinirilor iti ingusteaza perspectivele si iti diminueaza increderea in tine. Problemele cu care te confrunti paralizeaza orice initiativa si nu le mai poti face fata. In timp ce in anumite domenii ale vietii poate ca esti puternic si capabil, se pare ca, in faţa problemelor care ne afecteaza cel mai mult, energia se disipeaza.

Cand uiti ceea ce ai facut bine si cate lucruri ai realizat, pierzi din vedere puterea interioara si calitatile cu care esti inzestrat si astfel nu mai reusesti sa te folosesti de ele pentru a face schimbarile pe care le doresti. Astfel poti ajunge in situatia in care nu mai intreprinzi nimic in privinţa dorintelor pentru ca nu mai crezi in tine. De aceea este important sa iti reinnoiesti încrederea in tine. Cu atat mai mult daca ai avut un an dificil este si mai important sa iti recunosti meritele si sa te autoapreciezi. Fa tot posibilul sa privesti partea buna a lucrurilor. Reaminteste-ti ca ai puterea sa iti modelezi viata in orice mod doresti, indiferent de circumstante. Adevarata provocare este sa iti traiesti viata în contextul recunostintei, si nu al vaicarelii permanente.

Cand simti sa-ti cresti increderea in tine, straduieste-te sa te gandesti la realizarile tale si la momentele in care te-ai simtit mindru de tine, in care ai facut un lucru bun sau ai reusit sa depasesti o provocare. Reaminteste-ti toate motivele de bucurie, oricat de mica a fost realizarea, pentru ca totul conteaza. Noteaza-le si astfel te vei resincroniza cu energia reusitei si iti vei spori puterea interioara. Cand ai realizari pe care sa le sarbatoresti, iti hranesti spiritul si gasesti motivatia de a merge mai departe.

*******

– Super, deja ma simt mult mai bine si mai increzatoare in abilitatile mele. Ce fac acum cu esecurile? Le bag sub pres? Ma prefac ca nu au fost?

Alina, ai intuit foarte bine urmatorul pas. Acum a venit timpul sa iti amintesti care au fost dezamagirile de anul trecut.  Este important sa te focusezi pe faptul ca dezamagirile si esecurile sunt buni slefuitori de caractere. Scopul acestui proces nu este de a te judeca si eticheta, ci de a descoperi lectiile pe care le-a adus fiecare experienta. Astfel vei elibera „povara” pe care ti-ai pus-o in suflet anul trecut, si te vei reconecta mai usor cu resursele tale interioare. 

– Iti marturisesc ca nu m-am gandit niciodata din aceasta perspectiva la dezamagirile si esecurile mele. Acum constientizez cat m-am invinovatit si judecat. M-am pedepsit, m-am pus la colt, m-am tras de urechi…de aici si lipsa de chef de a mai face ceva.

******

Privite retrospectiv, multe dintre aceste experiente neplacute catalogate ca dezamagiri sau esecuri, atat resentimentele cat si regretele, oricat de dureroase si dificile, au fost exact lucrul care ti-a fost necesar in acel moment pentru a te dezvolta, a invata şi a merge mai departe.

Este mult mai important decat iti imaginezi sa asterni aceste dezamagiri si esecuri pe hartie. Desi pare un lucru care mai degraba doresti sa il eviti, o sa simti o eliberare mare in momentul in care o vei face.  Scopul acestui proces este sa determini ce ai invatat si ce ai de facut pentru a schimba conditionarile pe care ti le-ai creat in mod constient sau inconstient.

Fiecare experienta, fie ca este o realizare sau un esec, vine cu lectii noi de viata. Lectiile de viata pe care nu le inveti si aplici, vor veni in experiente din ce in ce mai dureroase pana le inveti.

Anul care a trecut este o sursa  valoroasa de informatii . Iti spune mai mult despre cum sa obtii ceea ce doresti decat toate cursurile, cartile, materialele video si audio pe care le gasesti. Invataminte sunt peste tot; important este sa iti rezervi timp si sa faci o analiza, un bilant. Constientizarea valorii pe care o are experienta ta de viata este o adevarata comoara.

Am continuat procesul cu Alina, determinand-o sa descopere lectia cu care a venit fiecare experienta indiferent ca a fost o realizare sau un esec,. Daca simti sa descoperi si tu lectiile, intrebarile care te vor ajuta sunt:

Pentru realizari:
● Care a fost secretul succesului meu?
● Ce a mers bine?
● Cum am reusit sa realizez ceea ce am realizat?
Pentru dezamagiri, esecuri,neîmpliniri:
● Ce anume n-a mers bine?
● Ce ar fi putut sa mearga mai bine?
● Care este lectia primita?
● Mi-am insusit-o deja?
● Este vreo dovadă ca mi-am insusit-o? Care este aceea?

Rememorarea realizarilor trecute iti da posibilitatea sa iti corectezi imaginea pe care o ai despre tine, iar dupa ce ai tras invatamintele necesare din realizarile si esecurile trecute, focuseaza-te pe ceea ce iti doresti de acum inainte. Lectiile pe care le ai de invatat si convingerile limitative pe care doresti sa le schimbi  le vei include in obiectivele din zona de dezvoltare personala.

Persoanele care isi stabilesc obiective au mai mult succes în viata, asa cum ai vazut si in studiul prezentat la inceputul articolului. Este clar ca persoanele care stiu bine ce vor au mai multe sanse sa ajunga acolo unde si-au propus. Dacă nu stii incotro te îndrepti, risti sa te invarti pe loc si sa ai o viata in care doar existi.

Obiectivele sunt rezultatule concrete si masurabile pe care vrei sa le obtii intr-o perioada de timp determinata. Ele te calauzesc spre o anumită destinatie, un rezultat, un anume salariu, o cariera, o relatie, lucruri pe care nu le-ai obtinut inca sau pur şi simplu nu le-ai trăit. De aceea, evalueaza unde esti acum pe o scala de la 1 la 10 in fiecare domeniu important din viata ( sanatate, relatii, cariera/bani, dezvoltare personala si spirituala, relaxare/distractie). Astfel vei descoperi unde „schiopatezi” si incepe sa-ti scrii dorintele. Apoi transforma-le in obiective, formulandu-le pozitiv, la timpul prezent si SMART (specifice, masurabile, accesibile, relevante, incadrate in timp).

Stabilirea si realizarea obiectivelor pot  aduce oarecare succes pe un anumit plan si in acelasi timp sa nu genereze acel profund sentiment de implinire, daca nu sunt in concordanta cu valorile personale. Obiectivele scot la iveala calitătile pe care le ai si te determina sa dai tot ce ai mai bun; astfel nu numai ca realizezi obiectivele, ci te si redescoperi si iti  folosesti mai mult potentialul de care dispui.

Cand iti transformi promisiunile si dorintele in obiective scrise, iti asumi responsabilitatea pentru o viata integra. Pornind la drum cu o finalitate clara in minte, modul de actiune si atitudinea ta se vor orienta spre acele obiective pe care ti le-ai propus. Talentul, inteligenta si priceperea sunt orientate spre o tintă clara, iar canalizarea energiilor in acest sens aduce rezultate, ceea ce nu se intampla in cazul unei abordari incoerente. Cand iti scrii obiectivele, iti trezesti mintea fata de abundenta de posibilitati din jurul tau, incepi sa traiesti cu mai mult interes.

Daca te intrebi ce e atat de special sa iti scrii scopurile si cum poate un act atat de simplu sa genereze o schimbare atat de mare, iti reamintesc ca fiecare dintre noi, intr­-o zi obisnuita, are aproximativ 60.000 de ganduri. Scriindu-ti obiectivele trimiti un semnal mintii tale subconstiente ca aceste ganduri sunt mult mai importante decat restul de 59.999. Mintea ta va incepe atunci sa caute toate ocaziile pentru a- ti implini destinul, ca o racheta dirijata.

Procesul de analiza, de stabilire a obiectivelor si a planului de actiune il poti face in orice perioada a anului. Sa nu crezi ca planul trebuie sa inceapa neaparat in ianuarie si sa se termine in decembrie. Daca simti ca ai nevoie de ajutor si te pot insoti in acest proces, te astept cu drag la sedinte individuale despre care poti citi detalii AICI.

Tot ceea ce am scris in acest articol, iti ofer ca un prieten cu adevarat interesat de evolutia si dezvoltarea ta. Alegerea iti apartine, pentru ca tu hotarasti ce este bine pentru tine si cum vrei sa-ti traiesti viata.

 

Cu drag,

Marcela

 

 

Te invit sa scrii la comentarii, experienta ta referitoare la promisiuni, dorinte si obiective. Astfel invatam unii de la altii si evoluam. De asemenea, daca simti ca articolul i-ar putea ajuta si pe prietenii tai, distribuie-l si lor.

 

 

Articolul De la promisiuni si dorinte la obiective personale apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/de-la-promisiuni-si-dorinte-la-obiective-personale/feed/ 7
Cum te poate sabota partea protectoare din tine http://www.armonieinsuflet.ro/cum-te-poate-sabota-partea-protectoare-din-tine/ http://www.armonieinsuflet.ro/cum-te-poate-sabota-partea-protectoare-din-tine/#comments Mon, 24 Oct 2016 09:11:06 +0000 http://www.armonieinsuflet.ro/?p=7370 Pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat in sufletul Elisei din articolul anterior, Vindecarea incepe din interior, o sa iti povestesc despre cum se formeaza si cum te poate sabota partea protectoare din tine. Asa cum ai aflat, parintii Elisei au decedat cand era destul de mica, mama la 2 ani si tata la […]

Articolul Cum te poate sabota partea protectoare din tine apare prima dată în .

]]>
Pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat in sufletul Elisei din articolul anterior, Vindecarea incepe din interior, o sa iti povestesc despre cum se formeaza si cum te poate sabota partea protectoare din tine.

Asa cum ai aflat, parintii Elisei au decedat cand era destul de mica, mama la 2 ani si tata la 11 ani. Ca si adult, crezand ca „toti cei pe care ii iubeste, o parasesc”, isi sabota toate relatiile.

anxietate-copiiCand un parinte dispare brusc fara sa isi ia ramas bun sau moare brusc, copilul pierde conexiunea fara sa inteleaga acest lucru. Separarea definitiva, anxietatea si frica raman in mintea copilului si va dezvolta un mecanism de aparare pentru a evita o noua durere similara. Astfel de copii devin foarte independenti, renunta la relatii atunci cand apar conflicte si trec repede la crearea unor noi conexiuni. O alta forma de protectie este sa adune cat mai multi oameni in jurul lor prin darnicie. Ei ofera pentru ca oamenii sa le fie alaturi. E posibil sa aiba mai multi parteneri pentru ca nu au incredere in nimeni sau pentru ca nu cred ca cineva i-ar iubi indeajuns pentru a ramane cu ei.

Ceea ce experimentam, de fapt, este povestea construita de noi in jurul unei situatii dificile si posibila frica provocata de aceasta. Povestea noastra este ca o lentila psihologica care ne distorsioneaza perceptia realitatii

Daca in copilarie nu suntem ajutati sa ne intelegem emotiile, creierul isi creeaza diverse strategii de adaptare si mecanisme de aparare. Intr-o familie in care un parinte dispare sau moare, este posibil ca acel copil sa nu inteleaga pierderea traita. Chiar daca nu o intelege, copilul simte pierderea si creste dezvoltand o strategie de a renunta prea repede la relatii sau poate construi o protectie intrand rapid intr-o alta relatie cand se confrunta cu situatii de pierdere asemanatoare, pentru a nu simti nici o durere. Astfel isi dezvolta o parte protectoare care-l impiedica sa simta din nou durerea ca reactie a suprimarii amintirilor dureroase ce implica pierderea.

images-3Cand acesti copii vor sa experimenteze iubirea si se apropie de cineva, corpul lor isi aminteste durerea cauzata de pierdere si partea protectoare intra in functiune. Aceasta parte protectoare nu le va permite sa iubeasca sau sa dezvolte o relatie cu un partener, protejandu-i de o alta experienta dureroasa. Aceasta strategie adoptata de ei nu se afla in mintea constienta ci in subconstient. Ceea ce inseamna ca acesti copii pot ramane singuri si la varsta adulta. Daca la momentul potrivit, copilul este ajutat adecvat pentru a intelege ce s-a intamplat cu parintele disparut sau decedat de catre cineva care il incurajeaza sa isi exprime sentimentele si anxietatea, atunci el incepe sa-si inteleaga emotiile. Cand un copil isi intelege emotiile, se simte in siguranta stiind ca sentimentele lui sunt firesti si dizolva durerea. Daca copilul nu isi intelege emotiile, durerea este ascunsa in sufletul lui si isi dezvolta si o frica de a o dizolva.

Sentimentele dureroase sunt blocate in cutia memoriei ascunse a constiintei noastre. S-ar putea ivi situatia in care sa fie nevoie sa o deschidem din nou pentru a o ajuta sa se goleasca. Daca nu avem curajul sa facem acest lucru, cateodata viata ne va oferi un soc pentru a deschide cutia. Cand se intampla acest lucru, multi oameni vor fugi de durere si, pur si simplu, vor gasi alta cutie in care sa stocheze amintirile dureroase. Variantele de cutie noua cuprind noi relatii, cariera sau schimbarea locuintei; acestea sunt inlocuiri care inhiba din nou durerea. Astfel, aceste reactii se invart intr-un cerc vicios si este nevoie de o transformare extraordinara pentru a vedea ce se intampla cu noi in fiecare moment.

Pentru vindecare, este necesar ca „durerea” sa fie scoase la suprafata cu compasiune. Compasiunea ne ajuta sa nu mai fugim si sa incepem sa dam drumul sentimentelor neexprimate si blocate. Pana nu imbratisezi suferinta din trecut, ea nu va trece. Poate nici nu realizezi cat de blocat poti fi in inchisoarea ta invizibila, fiind prizonierul partii protectoare.

partea-protectoare

Pentru vindecare, poti calatori pe linia timpului sa vezi copilul ranit si sa permiti retrairea experientei care te-a afectat, ca apoi sa incepi sa o intelegi. In acest sens iti sugerez sa urmezi pasii de mai jos:

*rezerva-ti timp cu tine si mergi intr-un loc unde sa nu fii deranjat pe durata exercitiului

*inchide ochii, gandeste-te la o situatie dureroasa din trecut si aminteste-ti ce s-a intamplat

*aminteste-ti cu cat timp in urma s-a petrecut aceasta situatie si ce varsta aveai

*aminteste-ti cat mai multe lucruri despre fiecare persoana implicata

*fa o pauza si reflecta profund asupra efectelor pe care experienta le-a avut asupra ta, fara sa le judeci sau sa fugi de ele

*observa-ti corpul pentru a simti orice durere din orice parte a corpului care pastreaza amintirea acestui trecut

*observa temerile pe care le-ai pastrat si ce concluzii ai tras in ceea ce te priveste ca urmare a acestei situatii (ai crezut ca ceva este in neregula cu tine, ai crezut ca nu meriti sa fii iubit, etc)

*constientizeaza ce impact au  presupunerile tale asupra vietii de astazi

Practica acest exercitiu cu iubire si compasiune si vei constientiza cand ti-ai dezvoltat partea protectoare care te saboteaza si cum te-a afectat. Apoi, practica iertarea asa cum am scris in articolul Iubirea si iertarea te ajuta sa-ti vindeci sufletul de AICI si meditatia Dragoste copilului interior de AICI.

Transformarea apare atunci cand accepti ceea ce ti s-a intamplat in trecut. Permite-ti sa evoluezi observand cum ti-ai creat partea protectoare din tine si elibereaza-te de limitarile pe care ti le-a pus.

poza mea

 

Cu drag,

Marcela

 

 

M-as bucura sa imi scrii la comentarii daca articolul te-a ajutat sa intelegi anumite situatii din viata ta.  Daca simti ca informatia i-ar putea ajuta si pe prietenii tai, distribuie articolul si lor.

 

Articolul Cum te poate sabota partea protectoare din tine apare prima dată în .

]]>
http://www.armonieinsuflet.ro/cum-te-poate-sabota-partea-protectoare-din-tine/feed/ 6