Ce-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departe

In urma articolului anterior, De la promisiuni si dorinte la obiective personale, am primit mai multe mailuri cu intrebari si nelamuriri despre cum se face concret analiza anului care a trecut si cum se transforma dorintele in obiective. De aceea am ales sa scriu azi acest articol care cuprinde un studiu de caz si incep cu reamintirea pasilor din articolul anterior.

 1. rezerva-ti timp cu tine, in care sa nu te deranjeze nimeni
 2. scrie pe scurt care sunt acele experiente de anul trecut pe care le consideri realizari
 3. scrie pe scurt care sunt acele experiente de anul trecut pe care le consideri esecuri/dezamagiri
 4. citeste fiecare realizare in parte si scrie lectia invatata si resursele interioare care te-au sustinut sa realizezi ceea ce ai realizat
 5. citeste fiecare esec/dezamagire in parte si scrie lectiile pe care le-ai invatat sau pe care le ai de invatat, convingerile limitative care te-au sabotat, ce resurse te-ar fi putut ajuta sa transformi experienta
 6. evalueaza unde esti acum pe o scala de la 1 la 10 in fiecare domeniu important din viata ( sanatate, relatii, cariera/bani, dezvoltare personala si spirituala, relaxare/distractie)
 7. scrie-ti dorintelele si transforma-le in obiective, formulandu-le pozitiv, la timpul prezent si SMART (specifice, masurabile, accesibile, relevante, incadrate in timp).
 8. stabileste un plan de actiune pentru fiecare obiectiv si scrie ce ai de facut in fiecare zi, saptamana, luna, in agenda de anul acesta.

Studiul de caz se refera la experienta Mirelei, careia ii multumesc ca a acceptat sa impartasesc pe site pasii parcursi de ea. Mailul trimis de ea este:

„…ce ma fac? lista mea cuprinde doar cateva realizari si multe, multe dezamagiri. Oricat m-am straduit, nu am reusit sa depasesc frustrarile care au venit peste mine, astfel incat sa pot extrage lectiile fiecarei experiente. Ma poti ajuta?”

Discutand pe mail cu Mirela, am constatat ca minimalizase foarte mult realizarile si astfel nu se ancorase in starea de bine pe care o traise in acele momente.

Cel mai concludent exemplu este  realizarea: „am avut grija de copiii mei”. Pentru ca este mult prea generala, Mirela nu a reusit sa se incarce cu energia bucuriei pe care a simtit-o de-a lungul anului avand grija de copiii ei. De aceea i-am propus sa scrie cat mai specific ce a facut concret ca „sa aiba grija de copiii ei”. Astfel ceea ce era doar o realizare, s-a transformat in mai multe realizari:

 • am gatit mancare sanatoasa pentru copiii mei
 • m-am ingrijit ca hainele lor sa fie curate si calcate in fiecare zi
 • i-am ajutat la lectii
 • am fost cu ei la activitatile extrascolare
 • in fiecare weekend, am petrecut timp de calitate cu copiii
 • am fost in vacanta si le-am aratat locuri noi si interesante
 • am discutat cu fiecare dintre ei despre ceea ce ii preocupa

Daca si lista ta de realizari este mica, iti propun sa faci acelasi lucru. Vei constata cat de important este sa te apreciezi pentru toate lucrurile pe care le consideri poate „marunte”. Te vei simti mai energic, mai increzator, mai motivat in tot ceea ce iti propui sa faci.

Rescriind lista cu realizari, Mirela a descoperit ca atunci cand motivatia ei este interioara si conform sistemului ei de valori, acceseaza cu usurinta resurse interne ca rabdarea si perseverenta. De asemenea, a reusit sa isi schimbe energia cu care a abordat dezamagirile, sa isi depaseasca frustrarile si sa descopere lectia cu care a venit fiecare experienta.  Analizand dezamagirile, a descoperit ca are de invatat:

 • cum sa-si gaseasca adevarata motivatie in actiunile pe care le intreprinde, adica cea interna si apoi sa acceseze resursele pe care deja le foloseste
 • sa fie deschisa si la alte puncte de vedere si sa inlocuiasca convingerea limitativa: „eu stiu cel mai bine ce am de facut”
 • sa se ierte cu adevarat pe ea si pe ceilalti
 • sa nu o mai intereseze mai mult de ceilalti, decat de sufletul ei

De altfel aceste lectii s-au reflectat si in evaluarea pe care si-a facut-o in principalele domenii ale vietii. La dezvoltare personala si spirituala a obtinut cifrele cele mai mici, dupa cum poti vedea in reprezentarea grafica de mai jos.

Portiunea colorata in galben, reprezinta Roata vietii Mirelei la momentul de acum si linia rosie este media valorilor din toate domeniile. Daca Mirela si-ar continua viata ca si pana acum, fara sa se focuseze pe domeniile deficitare aflate sub cercul trasat cu rosu (dezvoltare personala si spirituala) atunci domeniile situate deasupra cercului rosu, s-ar „toci” in timp. De aceea, pentru ea sunt prioritare obiectivele din zona de dezvoltare personala si spiritualitate.

Acum o sa iti prezint pas cu pas cum a transformat Mirela, dorinta de mai jos in obiective.

„sa nu ma mai intereseze mai mult de ceilalti,

decat de sufletul meu”

I. Formulare pozitiva

Sa acord mai multa atentie mie si sufletului meu.

II. Timpul prezent

Acord mai multa atentie mie si sufletului meu.

 

III. Specific

Un obiectiv specific este foarte clar exprimat, nu lasa loc de indoieli. El vizeaza rezultate concrete, iar nu rezultate in general.

 

Rezerv timp pentru introspectie si meditatie.

 

IV. Masurabil

Un obiectiv masurabil este cel care permite stabilirea cu exactitate a faptului ca a fost atins ori nu sau in ce masura a fost atins.

Rezerv o ora pe saptamana pentru introspectie.

Rezerv 15 minute pe zi pentru meditatie.

 

V. Accesibil

Poate fi atins de persoana care si-l propune, si nu depinde de actiunile unei alte persoane.

 

Imi rezerv o ora pe saptamana si fac exercitii de introspectie.

Imi rezerv 15 minute pe zi si practic meditatii ghidate.

 

VI. Relevant

Relevanta unui obiectiv se evalueaza in raport cu valorile personale. Daca nu ti-ai stabilit sistemul de valori, acum este important sa o faci. Daca iti propui un obiectiv care nu este in concordanta cu valorile personale, nu ai sanse de reusita pentru ca vei declansa un conflict interior. Pentru Mirela, evolutia in plan personal este una din valori pentru ca viziunea ei mai mare este sa devina cea mai buna varianta a ei. De aceea, formularile raman aceleasi ca la punctul anterior.

 

VII. Incadrat in Timp

Inseamna ca obiectivul contine si data pana la care este prevazut a se realiza.

 

In perioada februarie-decembrie 2017, imi rezerv o ora pe saptamana si fac exercitii de introspectie.

In perioada februarie-decembrie 2017, imi rezerv 15 minute pe zi si practic meditatii ghidate.

In mod similar, a procedat si cu celelalte dorinte din toate domeniile si astfel si-a stabilit obiective SMART (specifice, masurabile, accesibile, relevante, incadrate in timp) pentru 2017. Observi ca sunt 7 pasi pe care ii poti parcurge cu usurinta si care te ajuta sa-ti trasezi directia in acest an.

Dupa stabilirea obiectivelor, urmeaza planul de actiune si anume sa scrii in agenda fiecarei luni, saptamani, zile ce ai de facut. In cazul Mirelei, planul de actiune pentru obiectivele de mai sus in prima saptamana a lunii februarie arata asa:

* Mi, 1 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

* J, 2 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

* V, 3 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

* S, 4 februarie

 • 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15
 • 60 minute pentru introspectie: iertarea de sine si a celorlalti, dimineata intre 7:00 – 8:00

* D, 5 februarie – 15 minute pentru meditatie, dimineata intre 6:00 – 6:15

Asa cum observi, pentru introspectia saptamanala si-a stabilit una din lectiile pe care le are de invatat din dezamagirile de anul trecut. Si tot asa in fiecare din saptamanile urmatoare. Astfel va elibera treptat toate blocajele care au impiedicat-o sa-si implineasca dorintele in anul anterior.

Mirela a inteles importanta stabilirii si analizei lunare a obiectivelor si anume ca atunci cand nu reuseste sa realizeze ceea ce si-a propus, poate modifica obiectivul  si planul de actiune din mers si astfel isi ajusteaza directia si nu mai acumuleaza frustrari si resentimente.

 

Unii oameni considera ca imprejurarile sunt de vina pentru ceea ce sunt ei; altii cauta imprejurarile pe care le vor, iar daca nu le gasesc, le creeaza. Tu din ce categorie faci parte?

Ai incredere in tine si creeaza-ti tipul de viata care sa iti permita sa fii fericit pe parcursul intregii tale existente. Foloseste-ti  la maxim resursele, transformand micile scantei interioare ale potentialului in flacari ale realizarii. Indiferent de trecutul tau, ziua de maine este ca o tablita curata. Ce-a fost a fost, invata lectiile si mergi mai departe.

 

 

Cu drag,

Marcela

 

 

 

PS Scrie-mi mai jos la comentarii care este parerea ta despre articol sau daca ai intrebari si nelamuriri. Mi-ar placea sa stiu daca studiul de caz te-a ajutat sa intelegi mai bine care-i treaba cu obiectivele. De asemenea, m-as bucura sa-l distribui si prietenilor tai, poate unii dintre ei cauta acest gen de informatii.

PPS Daca vrei sa urmezi unul din programele online create de mine apasa AICI ca sa vezi ce am lansat pana acum.

 

Articolul anterior
Articolul urmator
Opt In Image

Ti-a placut acest articol? Daca da, alatura-te abonatilor care primesc saptamanal sugestii si articole despre cum sa fie in armonie cu sufletul lor. In plus vei primi un ghid despre cum DEBLOCHEZI fluxul energetic al banilor si te bucuri de abundenta financiara.

Lumina, Iubire si Armonie in suflet. Marcela Mantz

Citeste articole asemanatoare

Comentarii Facebook

1 Comment

 • contesa

  Reply Reply 6 august 2017

  pe 8 august semnez divortul de sotul meu, il iubesc enorm, iubirea mea pentru el, nu este carnala, si totusi nu reusesc sa ma detasez sufleteste de el, am fost impreuna 22 de ani, vreau sa -mi eliberez de el, mintea, inima si sufletul. Plang foarte mult, nu inteleg de ce, stiu ca imi va fi mai bine fara el si atacul emotional suportat in decursul anilor petrecuti langa el. CUM SA FAC ?

Leave A Response

* Denotes Required Field